Τρώγοντας έρχεται η όρεξη

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη ανοιξιάτικη τάρτα με λαχανικά, γιαούρτι και φέτα για το πασχαλινό τραπέζι.
Τρώγοντας έρχεται η όρεξη

της Αγάπης Μαργετίδη

Όσο κι αν αληθεύει το γνωμικό, δεν φαντάζομαι να ξυπνήσετε με ανορεξιές πασχαλιάτικα! Κυρίως όσοι νήστεψαν, μάλλον θα λυσσάξουν μέχρι να δεήσει να ψηθεί το αρνί. Τι να σου κάνει η μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα; Εκτός κι αν πέσετε με τα μούτρα κι έχετε βαρυστομαχιά, πράγμα που απεύχομαι. Θέλει προσοχή το δείπνο της ανάστασης, δεν είναι παίξε-γέλασε. Η μαγειρίτσα είναι ένα σοφά μελετημένο έδεσμα για να τέρψει όσους στερήθηκαν στη νηστεία και να προετοιμάσει το στομάχι τους για το κυριακάτικο τσιμπούσι. Γι’ αυτό ξενίζομαι όταν βλέπω το αναστάσιμο τραπέζι να φορτώνεται με ένα κάρο άλλα νόστιμα μεν, βαριά δε, φαγητά.

Ελπίζω λοιπόν να πάνε όλα καλά και να υποδεχτείτε την Κυριακή του Πάσχα με ελαφρύ στομάχι και πολλή όρεξη. Ο φρέσκος αέρας της εξοχής θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά και μέχρι να βγει η πρώτη τραγανή πετσούλα και το κοκορέτσι, τα τσίπουρα, οι μπύρες και το κρασάκι δεν πάνε κάτω ξεροσφύρι. Οι τυρόπιτες και οι μυρωδάτες χορτόπιτες είναι στα πάνω τους αυτή την εποχή. Υποθέτω όμως πως όλοι ξέρετε δεκάδες συνταγές, ας μην προσθέσω κι εγώ άλλη μια. Γι’ αυτό θα σας φτιάξω μια ελαφριά τάρτα, ανοιξιάτικη και υπέρ-νόστιμη. Συν τοις άλλοις είναι πολύ εύκολη και δεν θα παιδευτείτε καθόλου.

Πασχαλινή τάρτα με ανοιξιάτικα λαχανικά, γιαούρτι και φέτα



Καθαρίζουμε 4 μετρίου μεγέθους αγκινάρες και κόβουμε τις καρδιές τους σε κύβους (περίπου 1,5 x 1,5 εκ.). Κόβουμε 1 μάτσο πράσινα σπαράγγια από την κορυφή τους σε μήκος περίπου 6 εκ. Καθαρίζουμε 250 γρ. φρέσκο αρακά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και πρώτα βάζουμε τις αγκινάρες. Σε περίπου 5΄, προσθέτουμε τα σπαράγγια και τον αρακά και τα ζεματάμε για όχι παραπάνω από 3΄- 4΄. Σουρώνουμε τα λαχανικά και αμέσως τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και τα πράσινα λαχανικά να κρατήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Τα ξανασουρώνουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά 3 μέτρια ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και μόλις μαραθούν (χωρίς να πάρουν χρώμα), προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Αποσύρουμε από την εστία και μόλις χλιάνουν, προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο και άνηθο (δεν βάζουμε τα φρέσκα βότανα σε ζεστό μίγμα για να μην μαυρίσουν). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 2 αυγά, 1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας και 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι. Προσθέτουμε 150 γρ. φέτα που την τρίβουμε με τα χέρια μας και ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε μία ταρτιέρα ή άλλη στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 23-25 εκ.) ένα φύλλο ζύμης για τάρτα (βλ. tips), φροντίζοντας να την ανεβάσουμε στα τοιχώματα σε ύψος περίπου 3 εκ., για να γυρίσουμε κατά 1 εκ. τη ζύμη προς τα μέσα, φτιάχνοντας έτσι ένα στεφάνι. Τοποθετούμε τα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε το μίγμα αυγών/γιαουρτιού/φέτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης για περίπου 40΄, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν την ξεφορμάρουμε και την κόψουμε.

Tips
• Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι να μην παραβράσουμε τα λαχανικά γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο, πρέπει μετά την πρώτη φάση του ζεματίσματος ίσα ίσα να τρυπιούνται με το πιρούνι. Γι’ αυτόν τον λόγο βάζουμε πρώτες τις αγκινάρες που είναι πιο σκληρές, ενώ τα σπαράγγια και ο αρακάς στην ουσία μόνο ζεματίζονται.
• Αν είστε πνιγμένοι με τις υπόλοιπες προετοιμασίες του πασχαλινού τραπεζιού, κάντε ένα σκόντο και χρησιμοποιείστε κατεψυγμένες αγκινάρες και αρακά, φροντίζοντας να επιλέξετε μια ποιοτική μάρκα.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φέτα με οποιοδήποτε άλλο λευκό χλωρό τυρί, όπως ανθότυρο, μανούρι ή γαλλικό κατσικίσιο.
• Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ζύμη για τάρτα σας αρέσει, κουρού ή σφολιάτα. Ακόμη καλύτερα εάν είναι χειροποίητη.

Αυτή ήταν η πρώτη μου φετινή πρόταση για το πασχαλιάτικο τραπέζι σας. Προς το παρόν σας αφήνω εδώ και πάω να ετοιμάσω τα υπόλοιπα για αύριο και μεθαύριο. Μείνετε συντονισμένοι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v