Τα ταξίδια του κοτόπουλου

Δύο μακρινά και νόστιμα γευστικά ταξίδια με κοτόπουλο
Τα ταξίδια του κοτόπουλου

της Αγάπης Μαργετίδη

Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο ζωντανό, πιο πολυταξιδεμένο από το κοτόπουλο. Ποιος Γκιούλιβερ και ποιος Φιλέας Φογκ, εδώ μιλάμε για τον globe trotter των globe trotters όλων των εποχών!  Έχει ξετρυπώσει και την παραμικρή γωνιά της γης.  Έχει μπει σε σαλόνια κι ανάκτορα φορώντας sur mesure φράκο, έχει φάει στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, έχει συναναστραφεί μεγάλα τζάκια, jetsetters και αστέρες.  Σαν πραγματικός ταξιδευτής που είναι όμως, το’ χει ευχαριστηθεί και σε φαστφουντάδικα-τρύπες και κρυφά κουτούκια που κανένας τουριστικός οδηγός δεν αναφέρει, εκεί που πας ρωτώντας τους ντόπιους, τις περισσότερες φορές προσπαθώντας να συνεννοηθείς στην παγκόσμια γλώσσα των νοημάτων.

Από κάθε του ταξίδι φέρνει τουλάχιστον ένα σουβενίρ.  Μα θα είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό, ένα σπάνιο υλικό, μια συνταγή χαρισμένη από μια γιαγιά που πούλαγε φρεσκομαγειρεμένο απίθανο street food στην αγορά.  Το σακίδιό του έχει περισσότερα τρόφιμα παρά ρούχα και μόλις επιστρέψει στη βάση του, θα τα τακτοποιήσει με ευλάβεια.  Η συνάντηση με τους φίλους του θα κανονιστεί το συντομότερο για να τους διηγηθεί τις πρόσφατες περιπέτειές του, πού αλλού; Γύρω από το τραπέζι, φυσικά.

Τις δύο τελευταίες φορές το κοτόπουλο ταξίδεψε στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Βόρεια Αφρική.  Δύο περιοχές του πλανήτη εκ διαμέτρου αντίθετες.  Οι κουζίνες τους εντελώς διαφορετικές, οι μυρωδιές όμως και των δύο μεθυστικές.  Τα μπαγκάζια είχαν ντελικάτο jasmine rice και απίστευτα αρωματικά limes από το Βιετνάμ, ενώ από την Τυνησία έφερε μυρωδάτο ras el hanout και καυτερή harissa. 

Ενώ οι δύο σημερινές συνταγές έχουν εντελώς διαφορετικές γεύσεις, μοιράζονται παρόλα αυτά κάποια κοινά χαρακτηριστικά : εκτός από το αδιαμφισβήτητα εξωτικό τους άρωμα, είναι ελαφριές, σχεδόν διαιτητικές.  Επίσης ετοιμάζονται πολύ εύκολα και γρήγορα, αρκεί να έχουμε προβλέψει να μαρινάρουμε το κοτόπουλο για δύο περίπου ώρες στο ψυγείο.  Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα να παρατείνουμε τον χρόνο για αρκετές ώρες, επομένως μπορούμε να το αφήσουμε όλη την ημέρα μέχρι να επιστρέψουμε από την εργασία μας. Με ένα πεντάλεπτο προετοιμασίας το πρωί και ελάχιστο κόπο το μεσημέρι ή το απόγευμα, θα έχουμε ένα υπέροχο γεύμα, με γεύση που ξεφεύγει από τις τετριμμένες. Μια δροσερή σαλάτα αγγουριού θα ολοκληρώσει το μενού, ενώ μια φρουτοσαλάτα ως επιδόρπιο θα δώσει γλύκα, με λίγες θερμίδες.

ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ & LIME,
JASMINE RICE ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΝΕΡΟ Ή ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ


Jasmine rice θα βρείτε πολύ εύκολα στα μεγάλα σουπερμάρκετ στα ράφια με τα εξωτικά προϊόντα αλλά και σε εξειδικευμένα μαγαζιά.  Είναι πολύ περισσότερο αρωματικό από το basmati.




Για 4 άτομα.  Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τα κόκκαλα και την πέτσα από 2 στήθη ή μπούτια κοτόπουλου και να τα κόψει σε μπουκιές.  Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα με τον χυμό από 2 μικρά limes (πριν τα στύψουμε βγάζουμε το ξύσμα τους γιατί θα μας χρειαστεί για το ρύζι), λίγες σταγόνες ασιατικό sesame oil, 1 κ.σ. soy sauce και προαιρετικά κάτι καυτερό (φρέσκες πιπερίτσες chili ή chili oil ή πούδρα chili).  Μαρινάρουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο.  Όσο μαρινάρεται το κρέας ετοιμάζουμε το ρύζι.  Το βράζουμε είτε σε νερό καρύδας, είτε σε γάλα καρύδας που αραιώνουμε με νερό σε αναλογία 50/50 (δεν αμελούμε να αλατίσουμε όποιο υγρό διαλέξουμε). Χρειάζεται επίσης λίγη προσοχή εάν χρησιμοποιήσουμε γάλα καρύδας ως υγρό βρασίματος του ρυζιού γιατί φουσκώνει, με κίνδυνο να χυθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και γενικά το προσέχουμε.  Το ανακατεύουμε με μπόλικο λεπτοτριμμένο ξύσμα lime και το κρατάμε ζεστό.  Συγχρόνως καβουρδίζουμε λίγο σουσάμι.  Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα βαθύ τηγάνι ή wok και ψήνουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του γυρνώντας τα κομμάτια συνεχώς (τα κομμάτια του κοτόπουλου δεν πρέπει να στριμωχτούν στο σκεύος, γι’ αυτό εάν είναι μικρό, τα ψήνουμε σε δόσεις).  Σερβίρουμε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι και γαρνίρουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό, για όσους δεν τον αγαπούν). 

ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΚΥΜΙΝΟ & RAS EL HANOUT,
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ HARISSA

Θα βρείτε και τα δύο εξωτικά μίγματα πολύ εύκολα στα μεγάλα σουπερμάρκετ στα ράφια με τα εξωτικά προϊόντα αλλά και σε εξειδικευμένα μαγαζιά και βεβαίως στα μπαχαράδικα.  Harissa βρίσκουμε σε δύο μορφές, αλοιφή και σκόνη. 



Για 4 άτομα.  Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τα κόκκαλα και την πέτσα από 2 στήθη ή μπούτια κοτόπουλου και να τα κόψει σε μπουκιές.  Φτιάχνουμε ένα μίγμα από αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ras el hanout και τρίβουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για να εισχωρήσουν τα μπαχαρικά και να νοστιμίσει το κρέας.  Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα βαθύ τηγάνι ή wok και ψήνουμε το κοτόπουλο γυρνώντας τα κομμάτια συνεχώς (τα κομμάτια του κοτόπουλου δεν πρέπει να στριμωχτούν στο σκεύος, γι’ αυτό εάν είναι μικρό, τα ψήνουμε σε δόσεις).  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε στραγγιστό γιαούρτι με harissa (είναι αρκετά καυτερή, οπότε την προσθέτουμε σταδιακά και δοκιμάζουμε για να δούμε πού θα σταματήσουμε). Σερβίρουμε το κοτόπουλο πάνω σε ζεσταμένες αραβικές πίτες που τις αλείφουμε με το πικάντικο γιαούρτι. 

Τα ταξίδια του κοτόπουλου δεν σταματάνε εδώ βεβαίως.  Έχει ακόμη πάμπολλα μαρκαρισμένα σημεία στον χάρτη και τα μελετάει κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί.  Ποια θα είναι η επόμενη εκστρατεία;  Θα αναμένω με ανυπομονησία και όταν το μάθω θα είστε οι πρώτοι που θα ενημερώσω.  Αν όμως εσείς διαβάσετε για ένα μέρος που θα θέλατε να βρεθείτε διακαώς, πείτε μου και θα φροντίσω να σχεδιάσω ένα ταξίδι στα μέτρα σας. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v