Ένα φαγητό για το φθινόπωρο που το έσκασε

Η Αγάπη μάς δείχνει ένα φθινοπωρινό φαγητό κι εμείς, για να το φτιάξουμε, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία και πάλι, επιτέλους.
Ένα φαγητό για το φθινόπωρο που το έσκασε

της Αγάπης Μαργετίδη

Τι ήταν να χαρώ με τις πρώτες φθινοπωρινές ψύχρες; Τι ήταν να βγάλω τις πικέ κουβέρτες; Τι ήταν να κλείσω τον κλιματισμό μπας και κάνουμε και καμιά οικονομία στο ρεύμα; Τι ήταν να σχεδιάσω τα πρώτα φθινοπωρινά μαγειρέματα; Μια που το είδαμε το φθινόπωρο και μια που την έκανε από την πίσω πόρτα. Πού θα πάει; Θα ξανάρθει, θέλει δεν θέλει.

Αφού είχα σχεδιάσει το φαγητό που σας δείχνω χωρίς να λογαριάσω τον ξενοδόχο και τα υλικά τα είχα αγορασμένα, το έφτιαξα και το φάγαμε χθες το βράδυ με το air condition αναμμένο. Πάει η οικονομία που λέγαμε… Εσείς, φυλάξτε τη συνταγή και φτιάξτε την όταν επιστρέψει η ψύχρα με το καλό. Άλλωστε, αφού ζω στην Αθήνα, μιλάω για εδώ και μάλιστα για το κέντρο της πόλης. Αλλού, μια χαρά τραβιέται από τώρα.

Το φαγητό είναι βαρβάτο και ρουστίκ. Είναι πικάντικο, έξτρα μυρωδάτο και πάρα πολύ νόστιμο. Είναι και πολύ εύκολο και γρήγορο, είναι και οικονομικό. Με λίγα λόγια, τα έχει όλα και συμφέρει.



ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
Για 4 άτομα (ως κυρίως φαγητό με συνοδεία σαλάτας)

Κόβουμε ένα λουκάνικο σε ροδέλες, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και τις ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με τον χυμό από μισό λεμόνι, αφαιρούμε τα κομμάτια του λουκάνικου με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε ζεστά. Στο λίπος που θα έχουν αφήσει στο τηγάνι βάζουμε 1 φλ. τσ. πλιγούρι (250 γρ.). Το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μοσχομυρίσει. Μεταφέρουμε το πλιγούρι σε μπολ, προσθέτουμε 2 φλ. τσ. βραστό νερό, σκεπάζουμε σφιχτά με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε για 20’ περίπου μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει από τους υδρατμούς.



Όσο περιμένουμε, προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο αγελαδινό βούτυρο ή ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο με 1 γεμάτο κ. γλ. καπνιστή πάπρικα, ½ κ. γλ. chili ή άλλο καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο και 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (βλ. tips). Σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαγειρευτεί και να μελώσει. Παράλληλα, καβουρδίζουμε σε μικρό κατσαρολάκι μια χούφτα κουκουναρόσπορους, χωρίς λιπαρή ουσία.

 
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το μπολ με το πλιγούρι και το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Το αλατίζουμε, συνυπολογίζοντας το πόσο αλμυρό είναι το λουκάνικο. Το ξαναβάζουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε το λουκάνικο και τους κουκουναρόσπορους και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε με μπόλικο μαϊντανό και λίγο φρέσκο δυόσμο.  



Tips

  • Θεωρώ ότι η καπνιστή πάπρικα ταιριάζει πολύ στο φαγητό, αλλά εάν δεν έχετε ή δεν σας αρέσει, αντικαταστήστε με γλυκιά πάπρικα ή καυτερή, μειώνοντας το chili. Γενικά, σε ό,τι έχει να κάνει με το πικάντικο στοιχείο, όλα εξαρτώνται από το πόσο πικάντικο είναι το λουκάνικο και, βεβαίως, από το πόσο καυτερό θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα.
  • Το καβούρδισμα δίνει στο πλιγούρι ζεστά αρώματα ξηρών καρπών και αναδεικνύει τη μεστή του γεύση. Μην το παραλείψετε, άλλωστε στο ίδιο τηγάνι γίνονται όλα και ο συνολικός χρόνος επιβαρύνεται μόνο για λίγα λεπτά της ώρας.
  • Αναλόγως με την ποιότητα του πλιγουριού, ο χρόνος μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει ενδέχεται να είναι λίγο λιγότερος ή λίγο περισσότερος.  Επίσης, μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο βραστό νερό.  Το δοκιμάζουμε μετά τα πρώτα 20' και πράττουμε αναλόγως, προσθέτοντας νερό σταδιακά για να αποφύγουμε να το σουρώσουμε. Βεβαίως, εάν στο τέλος δεν έχει απορροφηθεί όλο το νερό, το σουρώνουμε.
  • Προτιμήστε βιολογικό πλιγούρι, για προφανείς λόγους. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v