Χριστός Ανέστη

Η Αγάπη διηγείται το φετινό επεισοδιακό Πάσχα και μάς ετοιμάζει νόστιμη σαλάτα με το περισσευούμενο αρνάκι.
Χριστός Ανέστη

της Αγάπης Μαργετίδη

Ούσα σε κατάσταση ημιθανή στο κρεβάτι μου, λόγω μιας αδιαθεσίας που είχα το απόγευμα του Μ. Σαββάτου, ούτε βεγγαλικά είδα, ούτε μπόρεσα να διαπιστώσω αν βγήκαν οι απέναντι γείτονες στις βεράντες τους.  Μέσα στον ύπνο μου άκουσα τα μπαμ μπουμ και τις φωνές και μετά ξαναβυθίστηκα στον λήθαργο.  Ευτυχώς, την Κυριακή του Πάσχα ξύπνησα περδίκι και έμαθα τα καθέκαστα, ότι όχι μόνον ανέστη ο Χριστός, αλλά και ότι η Ανάσταση της καραντίνας ήταν μια υπέροχη, πρωτοφανής εμπειρία.   

Έμαθα επίσης πως πολλές γειτονιές πνίγηκαν στην τσίκνα από νωρίς το πρωί και ότι πολλοί φίλοι άκουγαν σαν σε τετραφωνικό ηχητικό σύστημα, από τη μια ζεϊμπεκιές, από την άλλη νησιώτικα, από την τρίτη σκυλάδικα και από την τέταρτη ελαφρολαϊκά.  Σπουδαίος λόγος χαράς για μένα, που στην περιοχή μου, η πλειοψηφία των διαμερισμάτων είναι επαγγελματικές στέγες κι έτσι έχω γλυτώσει από μύρια όσα κακά.

Ναι μεν τα αυτιά μου δεν ταλαιπωρήθηκαν, είχα όμως άλλες περιπέτειες που δοκίμασαν την υπομονή μου το πρωί της Κυριακής.  Εκεί που πήγαινα να βγάλω τον μάραθο από το ψυγείο για το Πασχαλινό μεσημεριανό γεύμα, σκούντησα το μεγάλο βάζο στο οποίο είχα βάλει αυγά για να τα κάνω τουρσί, με σκοπό να σας δείξω τι να κάνετε με τα περισσευούμενα κόκκινα αυγά.  Αχ, και πέφτει το βάζο, γίνεται θρύψαλα και γεμίζει το πάτωμα με γυαλιά, αυγά και κατακόκκινο ζουμί από τα παντζάρια που είχα βάλει, γιατί ήθελα το τουρσί να είναι και θεαματικό, δεν μου έφτανε να είναι νόστιμο, τρομάρα μου!  Πάει το τουρσί, πάει και η συνταγή, τουλάχιστον για σήμερα, χώρια που κοψομεσιάστηκα για να καθαρίσω.  Ευτυχώς που είχα προνοήσει και είχα και δεύτερη συνταγή για το περισσευούμενο αρνάκι ή κατσικάκι κι έτσι, έχω κάτι να σας γράψω, πέρα από τα παθήματά μου.  Παρ’ όλα αυτά, φυλάξτε λίγα κόκκινα αυγά και βάλτε τα στο ψυγείο, σας βεβαιώνω ότι το τουρσί είναι του ονείρου.  Στο τέλος της εβδομάδας θα έρθει και η συνταγή.

Το περισσευούμενο αρνάκι, λοιπόν, έγινε σαλάτα, και τι σαλάτα!  Φίνα, αρωματική και δροσερή, κι ας έχει σαν κύριο πρωταγωνιστή το βουκολικό κρέας. 


 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΟ ΑΡΝΑΚΙ

Η ποσότητα των υλικών είναι για μια σκάρτη μερίδα περισσευούμενου κρέατος,  που αρκεί για μια χορταστική σαλάτα για ένα άτομο ή για δύο σαν ορεκτικό, εάν στο τραπέζι υπάρχει κι άλλο φαγητό. Σας πληροφορώ ότι η ίδια σαλάτα γίνεται και με ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό, επομένως, κρατήστε τη συνταγή και για άλλες περιστάσεις, όπου θα έχετε κρέας που έχει περισσέψει. 



Η πρώτη μας δουλειά είναι να μετριάσουμε την έντονη αψάδα του κρεμμυδιού : Κόβουμε ¼ ξερό κρεμμύδι σε όσο πιο λεπτά μισοφέγγαρα μπορούμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και 2-3 παγάκια.  Τα αφήνουμε για όση ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.  Αφού ξεκοκαλίσουμε και καθαρίσουμε καλά το κρέας από κάθε ίχνος λίπους, το διαλύουμε με τα δάχτυλά μας σε κλωστές και το βάζουμε σε ένα μπολ.  Παίρνουμε ένα πορτοκάλι κι αφού βγάλουμε το ξύσμα από το μισό, το κόβουμε στα δύο.  Το μεν ένα μισό το κόβουμε σε ροδέλες και κατόπιν σε μικρότερα κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μπολ με το κρέας, το δε υπόλοιπο μισό το στύβουμε πάνω από ένα μικρότερο μπολάκι, μέσα στο οποίο φτιάχνουμε την sauce, συμπληρώνοντας με ½ κ.γλ. κύμινο σε σκόνη, λίγο ξύδι από λευκό κρασί, αλατοπίπερο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Ψιλοκόβουμε μπόλικο δυόσμο και κόλιανδρο (ή μαϊντανό) και τα προσθέτουμε στο μπολ με το κρέας.  Στραγγίζουμε καλά το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο μπολ.  Προσθέτουμε και την sauce, ανακατεύουμε, διορθώνουμε εάν χρειαστεί τη γεύση και σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v