Συμπαράσταση λαέ!

Είμαστε με το πλευρό των απεργών των διανομέων και φτιάχνουμε μια μακαρονάδα στη στιγμή
Συμπαράσταση λαέ!

της Αγάπης Μαργετίδη

Εσείς ενημερωθήκατε πως σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των διανομέων;  Είναι η πρώτη τους συντονισμένη απεργία για την οποία ειδοποιηθήκαμε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με μια αφίσα με … συνταγή για την «μακαρονάδα της απεργίας», λέγοντας πως με ελάχιστα χρήματα, κόπο και χρόνο θα φάμε σπιτικό φαγητό, ενισχύοντας και υποστηρίζοντας έτσι τον αγώνα τους.  Κι εδώ θα προσθέσω πως το φαγητό που φτιάχνουμε στο σπίτι, ακόμα και το πιο απλό, ας μην είναι και τέλεια μαγειρεμένο, είναι απείρως καλύτερο από οποιοδήποτε ετοιματζίδικο (εκτός ολίγων εξαιρέσεων που δεν αφορούν όμως το μέσο ντελιβεράδικο, αλλά είναι κατά βάση εστιατόρια και ταβέρνες που κάνουν και διανομή στο σπίτι).  Η αφίσα γράφει : οι ντελιβεράδες απεργούν και καλά κάνουν. 

Τα αιτήματά τους που είναι πολλά, μου φάνηκαν εύλογα και δίκαια και πράγματι, καλά κάνουν.  Είναι πολύ σκληρό και δύσκολο το επάγγελμά τους, κι επικίνδυνο πολλές φορές.  Το ότι αντιμετωπίζουν συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι το λιγότερο, αφού όλοι έχουμε διαβάσει απίστευτα περιστατικά με πελάτες των οποίων ο χαρακτηρισμός «δύσκολοι» είναι ο επιεικέστερος που μπορώ να βρω. 

Ασχέτως όμως με το τι πιστεύω προσωπικά, δεν είναι η δουλειά μου να σας το αναλύσω πιο πολύ.  Η δουλειά μου – και η ευχαρίστησή μου –  είναι να σας κάνω να αγαπήσετε περισσότερο την κουζίνα σας και τίποτε άλλο.  Ιδού λοιπόν άλλη μια ευκαιρία για να σας δώσω μια καινούργια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή.  Μακαρονάδα σας έχω κι εγώ, ας την ονομάσω «μακαρονάδα της απεργίας αρ. 2».  Με ένα διαφορετικό pesto αυτή τη φορά, με άλλα υλικά.  Εκτός από το σκόρδο, το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα που είναι κοινά με την αυθεντική συνταγή του pesto Genovese, οι υπόλοιποι ρόλοι έχουν μοιραστεί ως εξής : τον ρόλο του βασιλικού παίζει η ρόκα, αυτόν των κουκουναρόσπορων τα φιστίκια Αιγίνης και σε ρόλο guest star οι πράσινες ελιές και το ξύσμα λεμονιού.  Το αποτέλεσμα;  Καταπληκτικό, θα τολμούσα να πω, πιο παιχνιδιάρικο.  Ιδού πώς θα το φτιάξετε.



PESTO ΜΕ ΡΟΚΑ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ & ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ

Για 3-4 άτομα.  Καβουρδίζουμε ελαφρώς 100 γρ. ανάλατα και ωμά φιστίκια Αιγίνης και βάζουμε να βράσει το νερό για τα ζυμαρικά. Στο blender ή το multi βάζουμε 100 γρ. ρόκα, τα περισσότερα από τα καβουρδισμένα φιστίκια (φυλάμε λίγα για το γαρνίρισμα), 150 γρ. πράσινες ελιές αφού τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια (ζυγισμένες με το κουκούτσι τους), 1-2  σκ. σκόρδο (εγώ βάζω μία, ίσα ίσα για το άρωμα), το ξύσμα από 1 λεμόνι και αρχίζουμε να δουλεύουμε το μηχάνημα προσθέτοντας σταδιακά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.  Τέλος, προσθέτουμε 1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε λόγω των ελιών και της παρμεζάνας, υπολογίζοντας πως τα ζυμαρικά θα είναι επίσης σωστά αλατισμένα, αφού θα βράσουν σε αλατισμένο νερό).  Βάζουμε τόσο ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή, υπολογίζοντας πως το pesto θα αραιώσει με λίγο από το νερό του βρασίματος των ζυμαρικών (το pesto δεν πρέπει να κολυμπάει στο λάδι).  Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά (500 γρ. όποιου είδους μας αρέσει περισσότερο), τα στραγγίζουμε αφού πρώτα κρατήσουμε λίγο νερό, το οποίο και προσθέτουμε σταδιακά στο pesto για να γίνει μια παχιά μεν, αλλά σχετικά ρευστή σάλτσα.  Ξαναβάζουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το pesto και ανακατεύουμε καλά.  Εάν δούμε ότι στεγνώνουν γρήγορα, βάζουμε ακόμη λίγο νερό.  Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με τα φιστίκια που κρατήσαμε αφού τα χοντροκόψουμε, λίγες σταγόνες ελαιολάδου και πιπέρι. 



Τι λέτε;  Θα συμπαρασταθούμε στους συμπαθείς αυτούς εργαζόμενους;  Ελπίζω ναι, όπως ελπίζω επίσης πως μέσα από αυτή τη στήλη να έχω καταφέρει μέχρι σήμερα να σας μεταδώσω λίγη από την αγάπη μου για τη μαγειρική.  Καλή μας όρεξη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v