Εσύ αποφασίζεις

Η Αγάπη μας δείχνει μια βασική συνταγή για γκρατιναρισμένες σικορέ με χίλιες παραλλαγές
Εσύ αποφασίζεις

της Αγάπης Μαργετίδη

Ετοιμάζοντας το σημερινό φαγητό και σκεφτόμενη όλες τις πιθανές παραλλαγές του, μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό ο τίτλος «εσύ αποφασίζεις» που κάτι μου θύμιζε αμυδρά.  Για να φρεσκάρω τη μνήμη μου μπήκα στο διαδίκτυο και όντως, πριν πολλά χρόνια υπήρχε στην ελληνική τηλεόραση ένα σήριαλ με αυτόν τον τίτλο.  Δεν νομίζω να το είχα δει γιατί δεν θυμάμαι τίποτα. 

Να όμως που η ιδέα του “choose your own adventure” ξανάρχεται μέσα από μία από τις καταπληκτικότερες τηλεοπτικές σειρές που έχω δει ποτέ, το “Black Mirror”. Ως αχόρταγη σηριαλοφάγος και binge watcher που είμαι,  αν έχουν κι αν δεν έχουν δει τα ματάκια μου. Βλέπω σχεδόν τα πάντα, όμως λίγα είναι αυτά που με καθηλώνουν και το “Black Mirror” βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα του προσωπικού μου palmarès.  Πανέξυπνο, απαισιόδοξο και τρομακτικό όσο δεν παίρνει άλλο, σε αφήνει με το στόμα ορθάνοιχτο.  Τρομακτικό όχι γιατί είναι splatter, κάθε άλλο, αλλά για όσα περιγράφει για το δυσοίωνο παρόν και το ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον της ανθρωπότητας, για τη μοναξιά της ηλεκτρονικής εποχής, για τις σχέσεις των ανθρώπων. Κι αν είναι απαισιόδοξο, το κάνει με έναν ανθρώπινο και κομψό τρόπο, ενώ σε κάποια επεισόδια αφήνει να φανεί και μια αχτίδα φωτός.  Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο, πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε τι εννοώ κι ελάτε μετά να το συζητήσουμε.  

Μεταξύ του τέταρτου ολοκληρωμένου κύκλου και του πέμπτου που ετοιμάζεται, η σειρά παρουσίασε ένα εμβόλιμο επεισόδιο με τον τίτλο “Black Mirror Bandersnatch”, κάτι μεταξύ τηλεόρασης και videogame, όπου οι τηλεθεατές επιλέγουν την εξέλιξη του σεναρίου. Οι κριτικές ήταν μοιρασμένες, με την απογοήτευση να κυριαρχεί.  Γιατί άραγε;  Όταν το δω θα σας πω.

 Έτσι είναι και το σημερινό φαγητό που σας ετοίμασα.  Εσείς θα αποφασίσετε τι θα γίνει και πώς.  Θα σας δώσω την βασική συνταγή κι από ‘κει και πέρα, κάντε όπως νομίζετε.  Αντιθέτως με το “Black Mirror”, σας ορκίζομαι πως το σήριαλ το δικό μου δεν έχει τίποτα το τρομακτικό και πως το happy end είναι εξασφαλισμένο, όποια απόφαση κι αν πάρετε. 

 

ENDIVES (ΣΙΚΟΡΕ) ΓΚΡΑΤΙΝΕ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ, GORGONZOLA & ΚΑΡΥΔΙΑ

Για 2 άτομα.  Ζεματάμε 4 endives σε άφθονο αλατισμένο βραστό νερό για 10΄- 15΄ ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να τρυπιούνται μέχρι μέσα (προσοχή να μην παραβράσουν).  Όση ώρα βράζουν, βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρόλι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, 200 ml (μία μικρή συσκευασία) κρέμα γάλακτος (κανονική ή με μειωμένα λιπαρά), 200 γρ. gorgonzola και 1 κ.γλ. μουστάρδα.  Πιπερώνουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να γίνει μια πηχτή σάλτσα, χωρίς να βράσει. Προσθέτουμε μια χούφτα χοντροκομμένα καρύδια και αφήνουμε τη σάλτσα  στην άκρη.  Στραγγίζουμε καλά τις endives και μετά κόβουμε την βάση μέχρι εκεί που μένουν ακόμη τα φύλλα ενωμένα.  Θα χρειαστεί πιθανότατα να αφαιρέσουμε και 2-3 εξωτερικά φύλλα. Τις κόβουμε κατόπιν στη μέση κατά μήκος.  Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα λαχανικά σε μονή στρώση.  Τυλίγουμε γύρω από κάθε μισή endive μία φέτα ζαμπόν και τις αραδιάζουμε στο σκεύος.  Από πάνω περιχύνουμε με τη σάλτσα και γκρατινάρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200ο C για περίπου 15΄- 20΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Αυτό ήταν το βασικό σενάριο όπως το φαντάστηκα και το εκτέλεσα αρχικά.  Το φαγητό ήταν πάρα πολύ νόστιμο.  Δείτε όμως εδώ πόσα άλλα φαγητά μπορείτε να φτιάξετε, τόσο με τις endives, όσο και με τη σάλτσα, αλλά και παραλλαγές στην σάλτσα την ίδια. 

·          Το γκρατινάρισμα γίνεται με μπεσαμέλ αντί για τη σάλτσα με την gorgonzola, με λίγο περισσότερο κόπο.  Στη μπεσαμέλ μπορείτε να βάλετε και κάποιο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.  Προς ενημέρωσή σας, αυτή είναι η πλέον κλασική συνταγή ενός καθημερινού γαλλικού πιάτου που σερβίρεται σε όλα τα μπιστρό.

·         Αντί για gorgonzola μπορείτε να βάλετε roquefort ή  άλλο μπλε τυρί. 

·         Όποιος δεν αγαπά καθόλου τα μπλε τυριά, μπορεί να κάνει τη σάλτσα με τριμμένη παρμεζάνα.

·         Η σάλτσα γίνεται ωραιότατα και με μια παλαιωμένη νόστιμη ελληνική γραβιέρα (τριμμένη για να λιώσει εύκολα).  Θα ταίριαζε επίσης πολύ και το γνωστό μετσοβίτικο καπνιστό τυρί.

·         Για να κάνετε πιο ελαφριά τη σάλτσα, αντί της κρέμας βάλτε γάλα για να αραιώσετε το τυρί, σε μικρότερη ποσότητα όμως‧  θα έλεγα ακριβώς τη μισή γιατί αλλιώς η σάλτσα θα γίνει πολύ αραιή και το φαγητό νερουλό.

·         Υπάρχουν όμως σίγουρα και κάποιοι που δεν αγαπούν τις endives γιατί το πικρό δεν είναι πολύ δημοφιλές, κυρίως στα παιδιά.  Αντικαταστήστε με τα γλυκά πράσα.  Θα τα διαχειριστείτε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς όμως να τα κόψετε εγκάρσια γιατί είναι πολύ πιο λεπτά και θα λιώσουν.  Απλώς επειδή είναι μακριά, θα τα κόψετε σε 2-3 κοντύτερα μπαστούνια. 

·          Η σάλτσα της gorgonzola ή της παρμεζάνας ταιριάζει τέλεια και με ζυμαρικά για μια γρήγορη και νόστιμη καθημερινή μακαρονάδα. 

·         Τέλος, σας θυμίζω μια περσινή συνταγή   για τις endives, που μαζί με το φινόκιο φτιάχνουν ένα πολύ ιδιαίτερο συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι.

 Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v