Μανιταρομαγειρέματα : Μέρος τέταρτο

Επιστρέφουμε για τέταρτη φορά με τα αγαπημένα μας μανιτάρια και τα συνδυάζουμε με τραχανά, σουτζούκι και μετσοβίτικο τυρί.
Μανιταρομαγειρέματα : Μέρος τέταρτο
της Αγάπης Μαργετίδη

Πιστή στο ραντεβού μου και για τέταρτη φορά φέτος, ξαναφέρνω τα μανιτάρια ως επίσημο προσκεκλημένο στην κουζίνα μου. Σήμερα μας έρχονται από τα Γρεβενά και τους έχω κανονίσει εκλεκτή συντροφιά. Τραχανά από την Αρκαδία την παινεμένη, μερακλίδικο καραμανλίδικο σουτζούκι και μετσοβίτικο καπνιστό τυρί.

Ο τραχανάς θα χυλώσει μεν, δεν θα γίνει σούπα δε. Θα δέσει κάπως σαν ριζότο. Τραχανότο δεν θέλω να το πω, κι ας έχει επικρατήσει αυτή η ονομασία. Έχει παραγίνει η κατάληξη –ότο, δεν νομίζετε; Μέχρι και για κουνουπιδότο έχω ακούσει, έλεος κάπου.

Ορίστε λοιπόν το υπέροχο χειμωνιάτικο φαγητό μου, που συν τοις άλλοις ετοιμάζεται πολύ γρήγορα και είναι επομένως απολύτως κατάλληλο για οποιοδήποτε καθημερινό δείπνο. Θα το προσέφερα επίσης χωρίς δισταγμό σε φίλους από την Εσπερία για να γευτούν κάτι που σίγουρα δεν έχουν ξαναφάει.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ & ΜΕΤΣΟΒΙΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

 

Για 4 άτομα. Σε ένα μπολ μουλιάζουμε 50 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα σε καυτό νερό για περίπου 20΄, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και κρατάμε το νερό που έχει αρωματιστεί από τα μανιτάρια. Σε μία ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε σε μέτρια φωτιά 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, προσθέτουμε 1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο με λίγο αλάτι για να κατεβάσει τα υγρά του και το σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε 250 γρ. ξινό τραχανά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να γυαλίσει. Σβήνουμε με 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε το αρωματισμένο νερό των μανιταριών και συμπληρώνουμε με βραστό νερό (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας αν έχουμε) μέχρι να σκεπαστεί ο τραχανάς (το σύνολο των υγρών θα είναι περίπου 400 ml). Αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 15΄, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να χυλώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Όσο γίνεται αυτό, σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και σε μέτρια φωτιά 100 γρ. σουτζούκι κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια για περίπου 2΄, προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγα φύλλα θυμαριού (φρέσκου ή αποξηραμένου) και σοτάρουμε για ακόμη 2΄- 3΄. Μόλις ο τραχανάς είναι έτοιμος προσθέτουμε το σουτζούκι και τα μανιτάρια και αποσύρουμε από την εστία. Τέλος, προσθέτουμε 2 κ.σ. χοντροτριμμένο μετσοβίτικο καπνιστό τυρί και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί το αλατοπίπερο. Μοιράζουμε παρευθύς στα πιάτα και γαρνίρουμε με λίγες φλοίδες από το τυρί, που βγάζουμε με την βοήθεια του αποφλοιωτή. Σερβίρουμε αμέσως με τον μύλο του πιπεριού σε πρώτη ζήτηση.



Tips

• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα μανιτάρια. Εγώ επέλεξα αποξηραμένα βασιλομανίταρα από τα Γρεβενά, πρώτον γιατί τα είχα στο ντουλάπι μου και δεύτερον για τη νοστιμιά που αφήνουν στο νερό στο οποίο μουλιάζουν. Όλα τα είδη των μανιταριών είναι κατάλληλα.

• Αντί για σουτζούκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άλλη ανατολίτικη νοστιμιά που είναι ο παστουρμάς ή κάποιο άλλο πικάντικο λουκάνικο ή σαλάμι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v