Το γοργόν και χάριν έχει

Δύο απίθανες συνταγές με μοσχαρίσιο φιλέτο, ό,τι πρέπει για εσάς που δεν θέλετε να περνάτε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα το καλοκαίρι.
Το γοργόν και χάριν έχει
της Αγάπης Μαργετίδη

Θα έχετε παρατηρήσει, φαντάζομαι, πως σχεδόν κάθε παροιμία έχει και το αντίθετό της. Αναζητώντας τίτλο για τις σημερινές συνταγές, αυτόματα σκέφτηκα πως το γοργόν, όντως, έχει χάρη και μάλιστα μεγάλη. Και το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», το «αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι» και τα συναφή δεν ισχύουν δηλαδή; Τι να πω, κατά πώς φαίνεται, οι παροιμίες είναι σαν τα «θα» των πολιτικών που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, προσπαθώντας να μαντρώσουν όσους περισσότερους μπορούν! Όπως βλέπετε, βρίσκομαι ακόμα υπό την επήρεια των πρόσφατων εκλογών. Μην ανησυχείτε όμως, δεν σκοπεύω να αναλύσω το αποτέλεσμα της κάλπης, ούτε να βγάλω σε κοινή θέα τις θέσεις μου, αυτό έλειπε δα, να πολιτικοποιήσω την εκ φύσεως και πεποιθήσεως ανένταχτη Bon Agapi!

Παρ' όλα αυτά, σήμερα θα επιχειρηματολογήσω υπέρ της παροιμίας του τίτλου γιατί τα δύο φαγητά που ετοίμασα αποτελούν την καλύτερη διαφήμισή της και αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ορθότητά της. Τα εν λόγω φαγητά δεν είναι μόνον εύκολα και γρήγορα, είναι πρωτίστως νόστιμα, δροσερά και απολύτως καλοκαιρινά. Είναι και διαιτητικά με ελάχιστα λιπαρά και μπόλικα λαχανικά και φρούτα. Είναι και οικονομικά, αφού με ένα φιλέτο χορταίνουν δύο άτομα. Για να ικανοποιήσω όλα τα γούστα, στο πρώτο φαγητό το φιλέτο ψήνεται, ενώ στο δεύτερο μένει ωμό για τους λάτρεις της ωμοφαγίας. Ψηφίστε με!

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΡΥΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΕ ΦΥΛΛΑ ΣΑΛΑΤΑΣ

Για 2 άτομα. Φροντίζουμε να βάλουμε στην κατάψυξη για 15΄ ένα μοσχαρίσιο φιλέτο βάρους περίπου 250 γρ. (θα σκληρύνει λίγο χωρίς να παγώσει κι αυτό θα μας διευκολύνει πολύ στο κόψιμο). Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα : Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από 2 μικρά limes, 1 κ.σ. sesame oil (το ασιατικό), 1 κοφτή κ.σ. καστανή ζάχαρη, 1 κ.σ. soy sauce, 1 κομμάτι ginger τριμμένο, 1 σκ. σκόρδου τριμμένη και 1 φρέσκια πιπερίτσα chili ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάζουμε το κρέας από την κατάψυξη, το κόβουμε σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες, το προσθέτουμε στο μπολ με τη μαρινάδα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 15΄ έως 2 ώρες, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη. Στο μεταξύ βράζουμε 1 φλ. τσ. ρύζι basmati και το σουρώνουμε. Πλένουμε και στεγνώνουμε επιμελώς φύλλα πράσινης σαλάτας της αρεσκείας μας (κοινό μαρούλι ή λόλα ή γαλλική σαλάτα). Πλένουμε επίσης ένα αγγούρι χωρίς να το ξεφλουδίσουμε και το κόβουμε σε λεπτά μισοφέγγαρα. Βάζουμε σε μία σακούλα τροφίμων 1 χούφτα αλατισμένα peanuts και την πιέζουμε με τον πλάστη ή κάποιο άλλο βαρύ εργαλείο για να χοντροτριφτούν. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, απομακρύνοντας τα στερεά υλικά που έχουν κολλήσει και σουρώνουμε τη μαρινάδα. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι, προσθέτουμε λίγες σταγόνες sesame oil και ψήνουμε το κρέας για λίγα λεπτά γυρνώντας το με λαβίδα ή 2 κουτάλια. Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρινάδα, η οποία, λόγω της ζάχαρης, θα βοηθήσει το κρέας να καραμελώσει. Προσέχουμε να μην παραψηθεί. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει μέχρι να στήσουμε την πιατέλα: Βάζουμε τα φύλλα της σαλάτας, το αγγούρι, λίγα κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου ή/και φρέσκου δυόσμου, το ρύζι, τα peanuts, το κρέας και λίγο έξτρα chili. Ο καθένας σερβίρεται όπως του αρέσει: είτε τυλίγει το κρέας, το αγγούρι και τα αρωματικά βότανα στα φύλλα της σαλάτας και βάζει σε ένα μπολ το ρύζι με τα peanuts είτε, όπως προτιμώ εγώ, τσιμπολογάει μέσα από την πιατέλα.



Tips
• Θεωρείστε τη συνταγή ως μπούσουλα και δημιουργείστε το δικό σας πιάτο, π.χ. το μοσχαρίσιο φιλέτο μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από κοτόπουλο, χοιρινό, σολομό ή γαρίδες, τα peanuts από άλλους ξηρούς καρπούς π.χ. cashews, το ρύζι από noodles. Στο αγγούρι μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα ωμά λαχανικά, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, ραπανάκια κ.λπ.
• Εάν μαρινάρετε το κρέας για λίγη ώρα αφήστε το εκτός ψυγείου, ενώ αν ξεπεράσετε το μισάωρο, βάλτε το στο ψυγείο, αρκεί να θυμηθείτε να το βγάλετε λίγη ώρα πριν το ψήσετε, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

ΤΑΡΤΑΡ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΥ ΦΙΛΕΤΟΥ ΜΕ ΜΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Για 2 άτομα ως πρώτο πιάτο ή πάλι για 2 σαν κυρίως πιάτο, εφόσον το συνοδεύσουμε με ρύζι basmati. Κόβουμε ένα μοσχαρίσιο φιλέτο βάρους περίπου 250 γρ. σε λεπτές λωρίδες και κατόπιν σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Αρτύζουμε με 1 κ.σ. soy sauce, 1 κ.γλ. Worcestershire sauce, προαιρετικά λίγη καυτερή σάλτσα (π.χ. Sriracha ή Tabasco), λίγες σταγόνες sesame oil (το ασιατικό) ή ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξύδι από ρύζι (mirin) ή lime.



Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 15΄ περίπου για να τραβήξει τα αρώματα των υλικών. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε ½ μάνγκο και ½ αβοκάντο κομμένα σε μικρούς κύβους, τον χυμό από 1 lime, 1 καυτερή πιπερίτσα chili και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή βασιλικό ή δυόσμο). Ανακατεύουμε. Γεμίζουμε ποτήρια ως εξής: στον πάτο βάζουμε πρώτα το ταρτάρ, στη μέση τα φρούτα και από πάνω άλλη μία στρώση ταρτάρ. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε μέσα σε τσέρκια για να σερβίρουμε το ταρτάρ σε πιάτα. Γαρνίρουμε με φύτρες ή φυλλαράκια του βοτάνου που επιλέξαμε.



Tips
• Κι εδώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο με κάποιο ψαρικό ή θαλασσινό που μας αρέσει να το τρώμε ωμό, π.χ. γαρίδες, σολομό, τόνο, χτένια, μύδια, κ.λπ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v