Top model

Μια τέλεια ρουστίκ τάρτα με σύκο, για κάθε ώρα και μέρα!
Top model

της Αγάπης Μαργετίδη

Είναι βρε παιδί μου κάποια φαγητά τόσο φωτογενή, που με το που σκάνε μύτη στα social media τα κλικ πέφτουν βροχή, κι ας μην τα έχει απαθανατίσει επαγγελματίας. Είναι και κάποια άλλα, που δεν τα θέλει με τίποτα ο φακός, παρόλα τα προσόντα τους. Οι food stylists και οι food photographers βέβαια, έχουν βρει δεκάδες, να μην πω εκατοντάδες, κόλπα, πολλά από τα οποία ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν μιλάω μόνο για τον φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά και τα μοντέλα τα ίδια, που αφού τους αλλάξουν τα φώτα στο μακιγιάζ και τη μιζανπλί και τα ξεπατώσουν στις πόζες, μετά τα πεθαίνουν στο photoshop. Πασαρέλα κανονική. Μεταξύ αυτών και του food plating των διάσημων chefs (μαζί και των wannabe), η υπόθεση φωτογράφιση φαγητού έχει εξελιχθεί σε τέχνη. Δεν την υποτιμώ καθόλου, η ομορφιά είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Προσωπικά, κάθε φορά που πάω να φωτογραφίσω ένα πιάτο, τρέμει το φυλλοκάρδι μου για το πόση ώρα θα μου πάρει. Δεν υπερβάλλω εάν σας πω ότι μπορεί να παιδευτώ και μια ώρα και στο τέλος να αναγκαστώ να τα παρατήσω και να ξαναπροσπαθήσω κάποια άλλη στιγμή, εφόσον βέβαια το φαγητό το ίδιο το αντέχει. Γιατί και αυτό μου έχει τύχει, να το ξαναφτιάξω από την αρχή. Ας είναι, δεν παραπονιέμαι καθόλου, υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα.



Πάντως η σημερινή ρουστίκ τάρτα μου με τα φρέσκα φθινοπωρινά σύκα, φωτογραφημένη πριν καν ακόμη ψηθεί, ενθουσίασε το κοινό, αλλά κι εμένα. Top model κανονικό, χωρίς όμως τα συνήθη τερτίπια τους, δεν με κούρασε καθόλου. Σήμερα σας την παρουσιάζω ψημένη και ροδοκόκκινη, ακόμη ομορφότερη. Όσο για νοστιμιά, απαράμιλλη! Η ξινομυζήθρα με το λίγο μέλι που ζεστάθηκε, τα σύκα που καραμέλωσαν, τα εξαιρετικά νόστιμα και τραγανά φύλλα και το λίγο πιπέρι, έφτιαξαν μια τάρτα από αυτές που δεν ξεχνάς. Θα την σερβίρετε από το πρωί μέχρι το βράδυ: στο κυριακάτικο brunch, στον απογευματινό καφέ, σαν επιδόρπιο αλλά και σαν ορεκτικό ή ακόμη και κυρίως πιάτο ενός ελαφριού γεύματος, με συνοδεία πράσινης σαλάτας.

ΤΑΡΤΑ ΡΟΥΣΤΙΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ & ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ



Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 500 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα με 3-4 κ.σ. μέλι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Τοποθετούμε το ένα πάνω από τα άλλα 4 χωριάτικα χοντρουλά φύλλα ή 6 λεπτά φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε ένα με βούτυρο. Βάζουμε στο κέντρο το τυρί σε κυκλικό σχήμα. Σκεπάζουμε το τυρί με φρέσκα σύκα πλυμένα, με την φλούδα τους και κομμένα στα 2. Πασπαλίζουμε τα σύκα με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γυρίζουμε τα φύλλα για να σκεπάσουν τη γέμιση περιμετρικά με ένα περιθώριο περίπου 4-5 εκ., αφήνοντας έτσι μια μεγάλη τρύπα στη μέση. Βουτυρώνουμε καλά τα πλαϊνά και το επάνω γυρισμένο φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα και την κάτω αντίσταση για περίπου 45΄, όσο δηλαδή χρειάζεται για να καραμελώσουν τα σύκα και να χρυσίσουν τα φύλλα. Την απολαμβάνουμε χλιαρή.

Tips
• Αντί για ξινομυζήθρα μπορείτε να βάλετε όποιο λευκό μαλακό τυρί σας αρέσει, όπως ανθότυρο, μανούρι, ξύγαλο, στάκα, ακόμα και φέτα, αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρή.
• Ενώ με τις χοντρές ζύμες για τάρτες τα καταφέρνω, φύλλο δεν ξέρω να ανοίγω, ούτε και σκοπεύω να μάθω, για πολλούς και διάφορους λόγους. Έλλειψη χώρου, φοβερή αναμπουμπούλα στην κουζίνα, κ.λπ., κ.λπ. Έχω όμως βρει άκρες για να αγοράζω μη βιομηχανικά φύλλα, μικρών βιοτεχνιών. Αυτό που χρησιμοποίησα ήταν από τις Σέρρες, χοντρουλό, τρελά νόστιμο, ανοιγμένο με βέργα και το κυριότερο, στρογγυλού σχήματος, κάτι που διευκόλυνε πολύ την όλη εργασία. Ψάξτε κι εσείς σε διάφορα μπακάλικα και delicatessen. Η διαφορά στην ποιότητα είναι πολύ μεγάλη.
• Μην παραλείψετε το πιπέρι, δίνει τη νότα που απογειώνει τη γεύση.
Τώρα που διαβάσατε αυτή την απλούστατη και κυρίως ξεκούραστη συνταγή, καταλαβαίνετε γιατί τη λάτρεψα, όχι μόνον εγώ, αλλά κι ο φακός. Ευχαριστώ ταρτούλα μου που δεν με παίδεψες καθόλου, αχ, ας ήταν και τ’ άλλα κορίτσια σαν κι εσένα!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v