Πού είσαι μάνα να με δεις!

Η Αγάπη θυμάται ένα παλιό γλυκό που έφτιαχνε η μητέρα της και το φέρνει στη σημερινή εποχή.
Πού είσαι μάνα να με δεις!

της Αγάπης Μαργετίδη

Θαρρώ πως σας το έχω ξαναπεί πως η μαμά μου δεν το ‘χε με τα γλυκά.  Το γιατί, αν και δεν το γνωρίζω μετά βεβαιότητος, υποθέτω ότι ήταν θέμα νοοτροπίας παρά ανικανότητας.  Ούτως ή άλλως, η παραδοσιακή μαγειρική δεν ήταν το φόρτε της, πόσο μάλλον τα γλυκά.  Οπότε, ούτε γαλακτομπούρεκο φάγαμε από τα χέρια της, ούτε γλυκά του κουταλιού, ούτε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, ούτε καν μπισκότα. 

Κάποια στιγμή, σε κάποιο φιλικό σπίτι θα πρέπει να είδε ένα γλυκό που την εντυπωσίασε και από τότε, κάθε άνοιξη, έφτιαχνε ένα γλυκό ψυγείου σε φόρμα με κρέμα γιαουρτιού με φράουλες και από πάνω ζελέ φράουλας.  Αν και δροσερό, θυμάμαι το πόσο λιγωτική ήταν εκείνη η γιαουρτένια κρέμα.  Λίγο αργότερα έκανε κι ένα άλλο με την ίδια κρέμα αλλά με ανανά, κονσέρβας βέβαια, δεν υπήρχαν τότε φρέσκοι ανανάδες.  Εκείνη η συνταγή δεν είχε ζελέ αλλά το μπολ ήταν στολισμένο με ροδέλες ανανά και κερασάκια μαρασκίνο στις τρύπες. Καλά, δεν σας λέω τίποτα, γκραν σουξέ των έιτις!

Η μαμά μου πέθανε σχετικά νέα, πολύ νέα για τα δεδομένα της εποχής και δεν πρόλαβε να δει την κόρη της στη νέα της ζωή.  Πόσες, μα πόσες φορές δεν σκέφτομαι τα γέλια που θα έκανα κάθε φορά που θα δημοσίευα μια συνταγή, που θα έπαιρνε σβάρνα στα τηλέφωνα τις φιλενάδες της και θα τους έλεγε είδες Γωγώ μου τι έφτιαξε η Αγαπούλα;  Αφήστε που θα είχε γίνει ξεφτέρι στο Facebook‧ για το Instagram δεν παίρνω όρκο!

Αυτά σκεφτόμουν όσο έφτιαχνα τη δική μου εκδοχή του γιαουρτένιου γλυκού με τα φρούτα.  Κι ας μην μοιάζει σε τίποτα σχεδόν με εκείνο της μητέρας μου. Αρκεί που μου έδωσε ακόμη μια ευκαιρία να την μνημονεύσω. 

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, είναι ένα εύκολο γλυκό, τρομερά δροσερό και μοσχοβολάει καλοκαίρι στη Μεσόγειο.  Φτιάχνεται γρήγορα, απλώς χρειάζονται κάποιες ώρες στο ψυγείο για να πήξει η κρέμα.

ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΠΟΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΕ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΛΕΒΑΝΤΑ, ΘΥΜΑΡΙ & ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Για 6 άτομα



ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Σε μία γάζα βάζουμε 1 κ.σ. λεβάντα και δένουμε σε πουγκί. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος, ¼ φλ. τσ. ζάχαρη  και τη γάζα.  Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, απομακρύνουμε από την εστία και αφήνουμε για 30΄ για να τραβήξει η κρέμα το άρωμα της λεβάντας. Μουλιάζουμε 5 φύλλα ζελατίνας σε πολύ παγωμένο νερό για περίπου 15΄. Αφού αφαιρέσουμε τη γάζα από το κατσαρολάκι, το ξαναβάζουμε στην φωτιά και ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση, προσέχοντας να μην βράσει η κρέμα.  Μόλις ζεσταθεί απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνας, αφού τα στύψουμε πολύ καλά.  Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνα.  Αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι το μίγμα να χλιάνει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 ακόμη φλ. τσ. κρέμα γάλακτος (κρύο αυτή τη φορά) και ανακατεύουμε με το σύρμα.  Τέλος, προσθέτουμε και το χλιαρό μίγμα, τον χυμό από 1 lime και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να ομογενοποιηθεί εντελώς. Την μοιράζουμε σε 6 ποτήρια, γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3, και βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να πήξει.


ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΠΟΣΕ ΣΕ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ
Για να ξεφλουδιστούν σωστά τα ροδάκινα τα ζεματάμε σε βραστό νερό ως εξής : Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και παραλλήλως γεμίζουμε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια.  Πλένουμε 4 ροδάκινα και με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε έναν σταυρό στην βάση τους. Τα βάζουμε στο βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα (όχι πάνω από 1΄) μέχρι να δούμε πως εκεί που τα έχουμε χαράξει, η φλούδα έχει αρχίσει να ξεκολλάει από το φρούτο.  Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βαπτίζουμε αμέσως στο παγωμένο νερό. Μόλις κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες.  

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1 μπουκάλι ροζέ κρασί, 250 ml νερό, τον χυμό από 1 lime  και 5 γεμάτες κουταλιές θυμαρίσιο μέλι. Φτιάχνουμε πάλι ένα πουγκί με 1 κ.σ. λεβάντα, 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι και λίγους χοντροσπασμένους κόκκους μαύρου πιπεριού και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα.  Φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε τα κομμάτια των ροδάκινων.  Ποσάρουμε για περίπου 20΄, ή μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα, χωρίς βεβαίως να λιώσουν.  Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, δυναμώνουμε και πάλι την φωτιά και βράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά το σιρόπι, για ακόμη 20΄ περίπου.  Βάζουμε τα ροδάκινα και το σιρόπι σε βάζο ή δοχείο, αφού αφαιρέσουμε το πουγκί με τα αρωματικά, και μόλις χλιάνουν, παγώνουμε στο ψυγείο.  Σερβίρουμε μοιράζοντας στα ποτήρια τα ροδάκινα και το σιρόπι, πάνω από την κρέμα.

 


Tips

·         Βρίσκουμε βρώσιμη λεβάντα σε καταστήματα μπαχαρικών και κάποια delicatessen. Αν δεν αγαπάτε τη λεβάντα, ή σας είναι δύσκολο να την βρείτε, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με βανίλια, πραγματική όμως, όχι την άσπρη χημική σκόνη του σουπερμάρκετ.
·         Τα ροδάκινα δεν πρέπει να είναι υπερώριμα για να μην διαλυθούν, ούτε βεβαίως και άγουρα.
·         Αντί για ροδάκινα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νεκταρίνια.
·         Οι επιλογές για το κρασί είναι πολλές : μπορεί να είναι ξηρό ή ημίγλυκο, λευκό ή ροζέ, αφρώδες ή όχι.  Εγώ χρησιμοποίησα ξηρό ροζέ και το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πολύ λίγη ζάχαρη της κρέμας γιαουρτιού, ήταν πολύ δροσερό και στα όρια του εντελώς άγλυκου.  Βρίσκω πως έτσι αναδεικνύονται καλύτερα τα αρώματα των βοτάνων και του ίδιου του φρούτου.
·         Ο σχετικά λίγος χρόνος βρασμού του σιροπιού είχαν σαν αποτέλεσμα ένα ελαφρύ σιρόπι, σαν αυτό της κομπόστας, το οποίο προσωπικά προτιμώ σε αυτό το πανάλαφρο και δροσερό γλυκό. Αν εσείς θέλετε, μπορείτε να το αφήσετε να δέσει πιο πολύ. 
·         Τα ροδάκινα συντηρούνται για αρκετές μέρες στο ψυγείο και, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο γλυκό, συνοδεύουν άριστα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι ή και σκέτο γιαούρτι.  Μπορείτε επίσης να τα πασπαλίσετε με χοντροτριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
·         Αν φτιάξετε το γλυκό νωρίς το πρωί θα έχει προλάβει να πήξει η κρέμα μέχρι το βράδυ.  Μπορείτε όμως να φτιάξετε την κρέμα από την προηγούμενη μέρα.

  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v