Χαρτί και καλαμάρι

Πώς να φτιάξετε μια εύκολη, νόστιμη κομπόστα με ξερά φρούτα, τσάι και ρούμι που θα ενθουσιάσει τους νηστεύοντες και μη.
Χαρτί και καλαμάρι

της Αγάπης Μαργετίδη

Θα’ θελα να είστε από μια μεριά να με δείτε όταν μαγειρεύω, έχοντας στο νου πως η συνταγή θα πρέπει μετά να μπει στο χαρτί με την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν μου φτάνει η δέουσα προσοχή που οφείλω να δείξω ώστε το φαγητό να βγει σωστό, πρέπει συν τοις άλλοις να κρατάω σημειώσεις για να είμαι μετά σε θέση να σας τα πω με το νι και με το σίγμα. Απ’ τη μια οι κουτάλες και τα κατσαρολικά, απ’ την άλλη το χαρτί και το καλαμάρι όπου καταγράφονται οι ποσότητες και όλα τα κόλπα. Κι ένα περίεργο πράγμα βρε παιδιά, το χαρτί πάντα λεκιάζει εκεί που δεν πρέπει, στα γραμμάρια της ζελατίνης ας πούμε, και μετά πρέπει να επιστρατεύσω τις μαντικές μου ικανότητες!

Αυτό για μένα ήταν άγνωστο πριν ξεκινήσω αυτή τη στήλη. Έβαζα ό, τι μου κάπνιζε, και λογαριασμό δεν έδινα. Πάνε αυτά τώρα, τέλειωσαν. Καμιά φορά όμως ξεχνιέμαι, άνθρωπος είμαι κι εγώ… Τις προάλλες λοιπόν που έφτιαξα μια ομολογουμένως απόλυτα επιτυχημένη κομπόστα με ξερά φρούτα ως επιδόρπιο για να περιποιηθώ τις φίλες μου που νήστευαν, πρώτον δεν είχα συνταγή παρά μια γενική ιδέα και το χειρότερο, δεν σημείωσα τίποτα. Βαριά αμέλεια! Σήμερα που κάθισα στον υπολογιστή για να σας δώσω τη συνταγή, η αλήθεια είναι πως ζορίστηκα λίγο, αλλά μάλλον σωστά τα θυμήθηκα όλα. Δείτε λοιπόν.


Κομπόστα με ξερά φρούτα, τσάι και ρούμι

Επιλέγουμε ξερά φρούτα της αρεσκείας μας σε όποιον συνδυασμό μας αρέσει : βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, σταφίδες ξανθές και μαύρες, κράνα (cranberries). Τα βάζουμε σε ένα μπολ και φτιάχνουμε ένα δυνατό τσάι, υπολογίζοντας έτσι την ποσότητα, ώστε να καλύπτει τα φρούτα εντελώς. Αφήνουμε το τσάι να χλιάνει και το ρίχνουμε στο μπολ με τα φρούτα. Προσθέτουμε ένα σφηνάκι μαύρο ρούμι και 1 κομμάτι ginger, ψιλοκομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια. Αφήνουμε τα φρούτα να μουλιάσουν για μια νύχτα. Την επομένη θα έχουν φουσκώσει και θα έχουν απορροφήσει μια μεγάλη ποσότητα του υγρού. Τα στραγγίζουμε και βάζουμε το υγρό που έχει περισσέψει σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε ολόκληρα μπαχαρικά της αρεσκείας μας μόνα τους ή σε συνδυασμό (κανέλα, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο), λίγη ζάχαρη ή μέλι και φέρνουμε σε βρασμό. Αφήνουμε το σιρόπι να δέσει ελαφρώς και λίγο πριν το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού. Περιχύνουμε τα φρούτα με το σιρόπι αφού χλιάνει λίγο. Φυλάμε τη κομπόστα σε βάζο στο ψυγείο. Τρώγεται τέλεια σκέτη, συνοδεύει όμως με μεγάλη επιτυχία, γιαούρτι και παγωτό.

Tips
• Οι ποσότητες του ginger και των μπαχαρικών είναι θέμα προσωπικού γούστου. Εγώ σε 1 κιλό φρούτων έβαλα, αν θυμάμαι καλά, 1 κομμάτι ginger ίσο με 2 δάχτυλα, 1 μπαστουνάκι κανέλας, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους και 2-3 καρφάκια γαρύφαλλου. Αν κάτι δεν σας αρέσει, απλώς παραλείψτε το. Έβαλα μέλι αντί για ζάχαρη (2 κ.σ.) και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ισορροπημένο. Αν βάλετε ζάχαρη, προτιμήστε μαύρη ή καστανή.
• Η επιλογή του τσαγιού είναι επίσης προσωπική υπόθεση. Εγώ έβαλα το αγαπημένο μου Earl Grey με το υπέροχο άρωμα του περγαμόντου που έδεσε τέλεια με το παλαιωμένο μαύρο ρούμι που είχα στην κάβα μου. Το ρούμι μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο αλκοόλ, όπως κονιάκ, γλυκό κρασί, whisky. Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε και ξύσμα πορτοκαλιού, μανταρινιού ή ακόμα καλύτερα, περγαμόντου.
• Μου ήρθε και μια καινούργια φαεινή ιδέα: αν θέλετε κάτι το τραγανό για ποικιλία στην υφή, καβουρδίστε ελαφρώς λίγα φιλαρισμένα αμύγδαλα και προσθέστε τα σε κάθε μερίδα την τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε την κομπόστα, για να παραμείνουν τραγανά. Νομίζω πως θα πηγαίνουν τέλεια.

Ουφ, αυτό ήταν, νομίζω πως τα είπα όλα. Ευτυχώς να λέω, που το σημερινό γλυκό σηκώνει άπειρους αυτοσχεδιασμούς, αλλιώς θα ήταν σκούρα τα πράγματα. Θα σας ζητήσω όμως και μια χάρη: Όσοι το φτιάξετε, στείλτε μου ένα μήνυμα ότι όλα πήγαν καλά, να πάει η ψυχή μου στη θέση της!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v