Περιπέτειες στο σουπερμάρκετ!

Ξέρετε τι είναι τα κολοκάσια; Ίσως είναι ώρα όχι μόνο να τα μάθετε, αλλά και να τα δοκιμάσετε, σε σούπα μαζί με κολοκύθα και za’atar.
Περιπέτειες στο σουπερμάρκετ!

της Αγάπης Μαργετίδη

Λοιπόν εγώ θα τρελαθώ, σας το υπογράφω! Ακούστε και πείτε μου αν έχω δίκιο. Ακριβώς κάτω από το σπίτι μου έχω ένα σουπερμάρκετ, όχι όμως από τα «καλά», σίγουρα δεν βρίσκεις και του πουλιού το γάλα. Βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεσθε, πιο πρακτικό δεν έχει για τις καθημερινές ανάγκες. Εννοείται πως δεν πλησιάζω τον πάγκο με τα κρέατα και τα τυριά, ενώ σπανίως αγοράζω λαχανικά, παρά μόνον εάν έχω ξεμείνει από κρεμμύδια, όσο για τα φρούτα, ούτε βλέπονται, ούτε τρώγονται.

Όσο κι αν με έχει σώσει άπειρες φορές, όταν με την τσίμπλα στο μάτι έχω κατέβει γιατί ξέμεινα από καφέ, άλλες τόσες με έχει κρεμάσει, όταν δεν βρίσκω τα αυτονόητα. Μα άνηθο δεν έχετε καλοί μου άνθρωποι, άνηθο; Δεν σας ζήτησα estragon, άνηθο του Θεού σας ζήτησα, για όνομα! Τέτοια ευτράπελα έχουν συμβεί κατά καιρούς και είμαι σίγουρη πως θα μου έχουν κολλήσει τη ρετσινιά της γκρινιάρας. Γκρινιάρα εγώ κι απαιτητική; Από πού κι ως πού;

Τέλος πάντων, για να μην σας πρήζω, τις προάλλες που δεν θυμάμαι για ποιόν ακριβώς λόγο κατέβηκα στο φτωχικό μου σουπερμάρκετ, τι να δω; Κολοκάσια! Μου έπεσαν τα μαλλιά. Εδώ δεν βρίσκουμε άλλα κι άλλα, ποιος θα πάρει κολοκάσι στη γειτονιά; Ούτε οι ίδιοι δεν ήξεραν τι είναι! Εσείς το ξέρετε το κολοκάσι; Είναι ρίζα, σαν τη σελινόριζα και μαγειρεύεται σαν όλες τις ρίζες: στον φούρνο, στην κατσαρόλα, σε πουρέδες, σε σούπες, σε γκρατέν. Τα ζούπηξα τα κολοκάσια για να βεβαιωθώ ότι ήταν φρέσκα και μη διστάζοντας ούτε στιγμή, τα άρπαξα σαν πολύτιμα τρόπαια. Έφτιαξα μια υπέροχη σούπα μαζί με μισή κολοκύθα που είχα στο ψυγείο και την αρωμάτισα με το υπέροχο λιβανέζικο za’atar, για το οποίο σας έχω μιλήσει εκτενώς στο παρελθόν


Σούπα με κολοκύθα και κολοκάσι αρωματισμένη με za’atar

Για 8 άτομα. Καθαρίζουμε μισή μικρή κολοκύθα, αφαιρούμε τα σπόρια και την κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους, περίπου 3 x 3. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ίδιου μεγέθους κύβους, 2 κολοκάσια. Αραδιάζουμε τα λαχανικά σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με za’atar και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι. Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμε ελαφρά 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, σε λίγο ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε 1-2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες και σοτάρουμε για 1-2΄ ακόμη. Προσθέτουμε τα ψητά λαχανικά και σκεπάζουμε με 2 lt ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε για 20΄ περίπου. Πολτοποιούμε τη σούπα στο blender. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι καβουρδίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο 2 χούφτες κολοκυθόσπορους με 2 πρέζες za’atar. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, προσθέτουμε από 1 κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και γαρνίρουμε με λίγους κολοκυθόσπορους.



Tips
• Επειδή κάθε άλλο παρά προφανές είναι ότι θα βρείτε κολοκάσι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σελινόριζα, παστινάκι ή ρέβες.
• Θα βρείτε za’atar στα μπαχαράδικα και σας συνιστώ για άλλη μια φορά να το προσθέσετε στη συλλογή με τα μπαχαρικά σας. Αν όμως δεν έχετε, μπορείτε να αρωματίσετε τη σούπα με φρέσκια ή ξερή ρίγανη, με διαφορετικό βεβαίως αποτέλεσμα στη γεύση και το άρωμα.

Όταν πήγα στο ταμείο με τα κολοκάσια μου, η ταμίας με ρώτησε τι είναι αυτά, της εξήγησα και την παρότρυνα να τα δοκιμάσει. Σιγά μην το έκανε! Προχτές λοιπόν που ξανακατέβηκα στο σουπερμάρκετ, αρκετές μέρες μετά, τα εναπομείναντα κολοκάσια ήταν εκεί, άθικτα στο ράφι, μαραζωμένα κι έτοιμα για πέταμα πια. Αυτό ήταν, δεν νομίζω πως θα τα ξαναδώ, όνειρο ήταν και πάει!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v