Τα φύλλα από 1 μεγάλο μάτσο φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένα
½ φλ. τσ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
1 πρέζα μπούκοβο, προαιρετικά
500 γρ. σπαγγετίνι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
Εκτέλεση:
Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε ένα σταυρό στη βάση των ντοματών, προσέχοντας να μην κόψουμε βαθιά μέσα στη σάρκα τους.
Τις ζεματίζουμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να δούμε ότι «σκάει» η φλούδα εκεί που την έχουμε χαράξει.
Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις βαπτίζουμε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός.
Μόλις χλιάνουν τις βγάζουμε από το νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους.
Τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ το οποίο θα πρέπει να χωρέσει τα ζυμαρικά αργότερα και φροντίζουμε να βάλουμε και τους χυμούς που θα έχουν αφήσει κατά το κόψιμο.
Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στα δύο και τις προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε, επίσης, και τα φύλλα του βασιλικού.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπούκοβο, εάν θέλουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και δροσίζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Όταν έρθει η ώρα για να βράσουμε το νερό για τα ζυμαρικά, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο για να μην είναι οι ντομάτες πολύ παγωμένες.
Αφαιρούμε το σκόρδο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο βραστό νερό και όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε με λαβίδα στο μπολ με τις μαριναρισμένες ντομάτες, παίρνοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν για να δέσει το σύνολο.