Ο Λεξ πουλάει τη σοκολάτα

Ο Λεξ διαφημίζει μια σοκολάτα με γεύση μπουγάτσα και εγώ αναρωτιέμαι αν αυτή η γενιά αγοράζεται και πουλιέται πιο εύκολα ή πιο δύσκολα. 

Ο Λεξ πουλάει τη σοκολάτα

Κοίταξα ξανά και ξανά την είδηση για τη σοκολάτα της ΙΟΝ «με γεύση μπουγάτσα» και ταυτότητα Θεσσαλονίκης- Λεξ. Ήμουν βέβαιος ότι η πληροφορία για την ανάμιξη του Λεξ στο λανσάρισμα αποτελούσε τρολιά. Όμως φαίνεται πως είναι αλήθεια.

Αναρωτήθηκα: πώς είναι δυνατόν ένας τύπος που έχτισε τη φήμη του στην αντισυμβατικότητα να δέχτηκε να διαφημίσει ή ακόμη ακριβέστερα να σπονσοράρει κάτι τόσο ευτελές, κάτι τόσο ανούσιο για τη δημόσια εικόνα οποιουδήποτε, όσο μια σοκολάτα; Τι σκέφτηκε ο άνθρωπος που αρνείται ακόμα και να δίνει συνεντεύξεις για να μιλήσει για τη δουλειά του;

Τα λεφτά; Είναι μια πιθανή απάντηση. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι στη συγκεκριμένη σόου μπίζνες τα «γκαφρά» και η δυνατότητα του καλλιτέχνη να γεμίζει τους συναυλιακούς χώρους θεωρούνται τα μεγαλύτερα παράσημα  επιτυχίας. Και πάλι όμως κάτι δεν μου κολλάει. Δεν του λείπει το σουξέ του Λεξ και μάλλον ούτε και τα χρήματα- τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να ρισκάρει τη φήμη του.

Όμως αν δεν την ρισκάρει; Αν για το κοινό στο οποίο απευθύνεται η προώθηση προϊόντων δεν κάνει πιο σχετική την ακεραιότητα του προωθούντος; Το λεγόμενο «merch», ελληνιστί το εμπόρευμα αναγνωρίζεται στις ηλικίες κάτω των 25 ως επέκταση της επιρροής μιας δημόσιας περσόνας και όχι ως «ξεπούλημα» που θα επεσήμαιναν στη θέση τους οι παλαιότεροι.

«Και τι πειράζει κι αν έκανε διαφήμιση» με ρώτησε η κόρη ενός φίλου που ακούει Λεξ και που δέχτηκε να απαντήσει στην απορία μου. Βρε παιδί μου, άρχισα, όταν θέλεις να μιλάς για πράγματα τόσο σημαντικά όσο η το να γουστ΄’αρεις και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, το πώς θα είσαι σωστό μέλος μιας κοινωνίας που δεν είναι και πολύ σωστή από μόνη της, το πώς θα δείχνεις αλληλεγγύη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη είναι κάπως περίεργο κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά να πεις «αγοράστε και αυτή τη σοκολάτα- είναι πολύ θεσσαλονικιά».

Όχι, μου λέει. Άλλο η σοκολάτα, άλλο το πώς είναι ωραίο και σωστό να φερόμαστε. Αντιθέτως, είναι και ειλικρινής που παραδέχεται ότι του αρέσουν και προϊόντα. Τι δηλαδή; Οι συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων που μπορεί να αναφέρονται στα τραγούδια του Λεξ ή άλλων είναι διαφήμιση; Μάλλον η δικιά σας η γενιά μέσα στο μπέρδεμά της έχει δαιμονοποιήσει τα πράγματα, μου είπε η μικρή καταλήγοντας από ό,τι φαίνεται οριστικά σε ετυμηγορία.

Μπορεί, σκέφτηκα. Μπορεί όπως αλλάζουν όλα να αλλάζουν και οι όροι του τι θεωρούμε ειλικρινές και αυθεντικό- στο κάτω κάτω αυτό είναι πολιτισμικό· αλλάζει με τον καιρό.

Για να πω την αλήθεια το εύχομαι λίγο να είναι έτσι.

Δεν θα ήθελα να υπάρχει ένας τύπος που τον αγάπησαν πολλοί για την αλήθεια του και αυτός είχε στο μυαλό του να τους πουλήσει πράγματα. Δεν είναι και πολύ ελπιδοφόρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v