Ποιοι σπόροι βοηθούν πραγματικά στη μείωση της χοληστερόλης

Ποιους σπόρους θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για να βοηθήσουμε στη μείωση της χοληστερόλης; Σουσάμι, άνοιξε!

Ποιοι σπόροι βοηθούν πραγματικά στη μείωση της χοληστερόλης

Η χοληστερόλη επηρεάζεται έντονα από τη διατροφή, και οι σπόροι αποτελούν μια από τις πιο απλές, φυσικές προσθήκες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, συστατικά που δρουν συνεργατικά στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ποιους θα πρέπει να επιλέγουμε για τη μείωση της χοληστερόλης;

Ο λιναρόσπορος θεωρείται ο πιο τεκμηριωμένος σύμμαχος κατά της υψηλής χοληστερόλης. Περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, ω-3 λιπαρών οξέων (ALA) και λιγνάνες, φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση.

Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών έχει φανεί ότι μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη, ενώ συμβάλλει και στη ρύθμιση της φλεγμονής. Σημαντικό είναι ο λιναρόσπορος να καταναλώνεται αλεσμένος, καθώς ολόκληρος περνά σχεδόν άπεπτος από το έντερο. Η καθημερινή ποσότητα 1–2 κουταλιών της σούπας θεωρείται επαρκής για καρδιοπροστατευτικό όφελος.

Το σουσάμι και τα προϊόντα του, όπως το ταχίνι, ξεχωρίζουν λόγω των λιγνανών. Αυτές οι ενώσεις έχουν συνδεθεί με μείωση της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης και βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Επιπλέον, τα καλά λιπαρά του σουσαμιού υποστηρίζουν τη λειτουργία των αγγείων και συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, παράγοντα-κλειδί για την αθηροσκλήρωση.

Οι ηλιόσποροι, τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και σε βιταμίνη Ε. Τα λιπαρά αυτά μπορούν να μειώσουν την LDL και τα τριγλυκερίδια, ενώ η βιταμίνη Ε δρα προστατευτικά απέναντι στην οξείδωση της χοληστερόλης.

Η κατανάλωσή τους χρειάζεται μέτρο, λόγω θερμιδικής πυκνότητας, αλλά σε μικρές ποσότητες εντάσσονται άνετα σε μια καρδιοπροστατευτική διατροφή.

Με πληροφορίες από Healthline 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v