Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά στην Αθήνα
Μύρισε Χριστούγεννα στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία και φούρνους της Αθήνας κι εμείς στοκάρουμε λαχταριστά μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πανετόνε και δίπλες για να βγει καλά η χρονιά.
Μύρισε Χριστούγεννα στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία και φούρνους της Αθήνας κι εμείς στοκάρουμε λαχταριστά μελομακάρονα, κουραμπιέδες, πανετόνε και δίπλες για να βγει καλά η χρονιά.
Τα Χριστούγεννα μας αρέσουν για πολλούς λόγους είναι η αλήθεια όμως ένας από τους βασικότερους αυτών είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι το σπίτι αλλά και το γραφείο γεμίζει με γλυκά σε μια περίοδο που μέχρι κι οι διατροφολόγοι επιτρέπουν λίγες ατασθαλίες. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε θέση στο αιώνιο χριστουγεννιάτικο δίλημμα μεταξύ κουραμπιέδων και μελομακάρονων ούτε θα σου εξηγήσουμε γιατί το πανετόνε είναι το καλύτερο κέικ που θα φας ποτέ. Αντίθετα, θα φτιάξουμε την πλέον γλυκατζίδικη λίστα με όλες τις λιχουδιές που πρέπει να δοκιμάσεις τις φετινές γιορτές.
Ο πιο παλιός φούρνος της Κυψέλης, αυτός του Ρεμούνδου (Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ: 210 8215808) άνοιξε κάπου στο 1953 στη συμβολή των οδών Τήνου και Κυψέλης και έκτοτε έχει γίνει σημείο συνάντησης για όλους τους Αθηναίους που θέλουν να αγοράσουν μελομακάρονα. Ισορροπημένα στο μέλι κι έξτρα λαχταριστά, όπως θα διαπιστώσεις με κάθε δαγκωνιά είναι ίσως η πιο άχαστη χριστουγεννιάτικη αγορά φέτος.
Καρυδάτα και μικροσκοπικά τα μελομακάρονα του Tillas (Αγίας Τριάδος 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.:21 0251 4077) είναι αυτό που χρειάζεσαι για να γλυκάνει λίγο η μέρα σου. Aντίστοιχα στο 4ης γενιάς αρτοποιείο Δαρεμά (Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, τηλ.: 2299025744) τα πάντα είναι χειροποίητα με φυσικές και αγνές πρώτες ύλες και αξίζει να το επισκεφθείς για τα περίφημα μελομακάρονά του. Αριστοτεχνικά μελωμένα και πορτοκαλάτα με τριμμένο καρυδάκι στην κορφή τους μοιάζουν με παραδεισένιες μπουκιές.
Παρότι το γαλακτομπούρεκο του Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81, Ομόνοια τηλ.: 21 0822 3955) είναι η αδιαμφισβήτητη και πολυπαινεμένη σπεσιαλιτέ του, τα μελομάκαρονα κλέβουν τη δόξα αυτή την περίοδο δικαιολογημένα.
Οι Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ: 21 0361 0092) πέρα από μάστερ στη σοκολάτα κατέχουν και την κουραμπιεδοτέχνη φτιάχνοντας κάποιους από τους καλύτερους του αθηναϊκού κέντρου. Το βούτυρο που χρησιμοποιούν είναι παραγωγής Ασημακόπουλου και υπερισχύει στη γεύση με διαφορά, δημιουργώντας ζυμαρένια, απαλή υφή που θα σε αναγκάσει να πάρεις και δεύτερο κουτί για το σπίτι.
Παραδοσιακό, old school γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας, στη Στάνη τα Χριστούγεννα βρίσκουμε κουραμπιέδες που μοσχοβολούν από το αιγοπρόβειο βούτυρο και κρύβουν μεγάλα κομμάτια αμυγδάλου στο εσωτερικό τους, για εκρήξεις γεύσης. Στο Αριστοκρατικόν (Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ: 2103220546) από την άλλη δοκιμάζουμε –τι άλλο- «αριστοκρατικούς» μίνι κουραμπιέδες με έντονη ευωδιά ανθόνερου και σπασμένο αμυγδαλάκι και δεν δίνουμε ούτε στο παιδάκι που περιμένει από πίσω μας να πάρει το τελευταίο κουτάκι.
Τα Χριστούγεννα οι τραγανοί κι έξτρα βουτυρένιοι κουραμπιέδες συνιστούν έναν ακόμη καλό λόγο για να βρεθείς προς Νέα Ιωνία (Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία τηλ: 2102799766) μεριά και συγκεκριμένα να πιάσεις θέση στην ουρά που σχηματίζεται στα Γιούλια αφού είναι τουλάχιστον λαχταριστοί.
Τώρα που Χριστουγεννιάζει υπάρχει ακόμα ένας καλός λόγος να πάμε στον Μηνά Γαλιφιανάκη (Ανδρέα Κάλβου 93, Νέα Ιωνία, τηλ.:21 0277 8240), κι αυτός δεν είναι άλλος από τις αριστοτεχνικά μελωμένες δίπλες του, που ευθύνονται για τις ουρές οι οποίες σχηματίζονται έξω από το αγαπημένο ζαχαροπλαστείο.
Η Τούλα στο Παγκράτι (Ευτυχίδου 41, τηλ.: 2107218255) πέρα από το περίφημο παγωτό μουστάρδα φημίζεται και για τις πολίτικες δίπλες που απιθώνει περήφανα στις βιτρίνες της κάθε Χριστούγεννα. Ο Βάρσος (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108012472) από το 1892 μέχρι σήμερα ετοιμάζει όπως τότε πεντανόστιμα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και μελοκολασμένες δίπλες που γίνονται ανάρπαστες κάθε γιορτές.
Ο Παύλου (Παπαδιαμαντοπούλου 74, Αθήνα, τηλ.:21 0777 4012) έχει γράψει τη δική του μακρά γλυκιά ιστορία από το 1969 όταν και πρωτοάνοιξε με τις δίπλες του να είναι ένα μελωμένο τραγανό όνειρο.
Στη Μέλισσα (Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ: 2105711055, 2105759684) θα βρεις επίσης μελωμένες δίπλες, με κριτσανιστή ζύμη που ευφραίνει την καρδούλα σου, όμως φρόντισε να είσαι γρήγορος γιατί εξαφανίζονται πριν πεις μέλι.
Στο Antonis Selekos Conceptual Desserts στο Παγκράτι (Εριφύλης 2, τηλ.: 21 0724 8888) θα βρεις κολασμένα πανετόνε σε μοναδική ποικιλία για να καταπιούν τη γλώσσα τους κι οι πλέον ορκισμένοι τσουρεκολάγνοι. Η Signature με πανετόνε με προζύμι 100%, confit λεμόνι και πορτοκάλι χειροποίητο, σταφίδες Κρήτης, cranberries και σοκολάτα 70% είναι ένα αφράτο όνειρο ενώ εξίσου λαχταριστό είναι και το pistachio με φιστίκι Αιγίνης.
Το La Mole στην Πεύκη (Δημοκρατίας 3, τηλ.: 21 0806 2594) είναι μια ιταλική pasticceria που φημίζεται για το γευστικότατο πανετόνε της όπως φυσικά και οι φούρνοι Paul που συγκαταλέγονται στους εξπέρ του ιταλικού γλυκού εδέσματος.
Ο Τάκης στο Κουκάκι ξεκίνησε το φουρνιστό ταξίδι του το 1960 πουλώντας μόνο κουλούρια Θεσσαλονίκης. Έκτοτε σκαρφάλωσε στην κορυφή των καλύτερων φούρνων της πρωτεύουσας κι αυτή την περίοδο ξεπουλά το υπέροχα αφράτο βερονέζικο πανετόνε του.
Σε επιλεγμένες κάβες, delicatessen και ζαχαροπλαστέια θα βρεις και το περίφημο MiTo’21 του Μιχάλη Τυράκη με διαλεγμένες πρώτες ύλες (βιολογική σουλτανίνα από την Κρήτη, βανίλια από την Μαδαγασκάρη, Ιταλικά κόντιτα πρώτης τάξεως), παντελή απουσία τεχνητών αρωμάτων, χρωστικών και συντηρητικών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ενεργό προζύμι που χαρίζει ανάλαφρη υφή και κυψελωτό εσωτερικό και υψηλή περιεκτικότητα σε κρόκο αυγού που δίνει το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα. Κι όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα του να βάζεις στο στόμα ένα από τα πιο αφράτα και νόστιμα panettone που θα βρεις αυτά τα Χριστούγεννα στην αγορά.