Σουβλάκι όπως παλιά: Οι καλύτερες νέες διευθύνσεις που επιμένουν παραδοσιακά

Aπό τον Πειραιά μέχρι το Αιγάλεω κι από το Ίλιον μέχρι το Σύνταγμα νέα σουβλατζίδικα επιμένουν παραδοσιακά και χειροποίητα σερβίροντας κάποια από τα καλύτερα σουβλάκια της πιάτσας.

Σουβλάκι όπως παλιά: Οι καλύτερες νέες διευθύνσεις που επιμένουν παραδοσιακά

Η ιστορία του σουβλακίου στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν περίπου έναν αιώνα και συγκεκριμένα το 1924, όταν πρόσφυγες άνοιξαν το Αιγυπτιακόν στη Νίκαια. Έκτοτε μπήκε σε κάθε σπίτι και τάισε κάθε επισκέπτη της χώρας μέχρι που άπαντες το ανέδειξαν στο πιο δημοφιλές street food ελληνικό έδεσμα. Η συνταγή του αρχικά πολύ απλά. Κρέας ή μπιφτέκι, χειροποίητη πίτα, μαϊντανός, ντομάτα, κρεμμύδι και μια συνήθως μυστική κόκκινη σάλτσα που κινείτο σε πικάντικα μονοπάτια. Σε τυλιχτό ή μερίδα, χωρίς φρου φρου κι αρώματα. Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και βρεθήκαμε να έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 20 διαφορετικά είδη κρέατος κι άλλες τόσες meatless επιλογές, με τις τηγανιτές –κατά βάση κατεψυγμένες- πατάτες να φουσκογεμίζουν κατά κόρον  τα τυλιχτά και να επιζητούν την εφήμερη επιτυχία των franchise καταστημάτων με τα λογοπαίγνια στον τίτλο.

Μπόλικες επιλογές σε πίτες κι άλλες τόσες στα υλικά των τυλιχτών με τα καλαμάκια δυστυχώς να παίρνουν τον προκάτ δρόμο και να μας απογοητεύουν ξανά και ξανά. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, κάποιοι σουβλακολάτρεις γύρισαν πίσω στις ρίζες τους και μελετώντας τους μάστορες του είδους την είδαν χειροποιήτα φτιάχνοντας έναν μικρό λιτό κατάλογο με ελάχιστες μα πεντανόστιμες επιλογές. Εμείς κάναμε μια γύρα σε εκείνους που ήρθαν για να μας σερβίρουν σουβλάκι όπως παλιά, ευχαριστώντας τους για τις αγνές προθέσεις.

Ευλόγησον

Αγίου Φανουρίου 18, τηλ: 210 5703100


«Αγιασμένη» λιχουδιά σε περιμένει στην Αγίου Φανουρίου: ένα σουβλάκι τόσο απλό, τόσο τίμιο και τόσο απολαυστικό, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από άλλες δεκαετίες. Ο χώρος θυμίζει ένα αλλόκοτο –αλλά γοητευτικό– πάντρεμα ναΐσκου με μοντέρνο σουβλατζίδικο, ενώ απ’ έξω σχηματίζονται ουρές από φανατικούς του τυλιχτού που περιμένουν να προλάβουν τις περίφημες χειροποίητες πίτες «Ευλόγησον». Οι πίτες αυτές, πάντα σε περιορισμένη ποσότητα, τυλίγουν με ευλάβεια χοιρινά και μοσχαρίσια καλαμάκια ξηρής ωρίμανσης, ντοματούλα, φρέσκο κρεμμύδι, σπιτική μαγιονέζα ή τζατζίκι και την χαρακτηριστική κόκκινη «σάλτσα του πονηρού» που δίνει την τελική… μετάληψη νοστιμιάς.

Στις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού θα βρεις και το ζουμερό μπιφτέκι αγριογούρουνου, ενώ οι φρεσκοκομμένες, τραγανές τηγανητές πατάτες καταφθάνουν πάντα σε ξεχωριστό πιάτο – όπως τους αξίζει. Οι τιμές για τα τυλιχτά ξεκινούν από 3,70€.

Κάψα

Σκουλενίου 4, Αθήνα, τηλ.: 21 0323 1366


Πες το κάψα, πες το λιγούρα, πες το όπως θες αρκεί να το νιώθεις πραγματικά όπως συμβαίνει με όσους συρρέουν στο σουβλατζίδικο της Σκουλενίου για το σουβλάκιον το επιούσιον. Βλέπεις, στην Κάψα του Χριστόφορου Πέσκια, δεν πας απλά για ένα τυλιχτό ή ένα καλαμάκι στο χέρι. Πας για την τελετουργία της παρασκευής ενός λαχταριστού σουβλακίου που είναι σε όλα του πεντανόστιμο και χειροποίητο. Εδώ τα πράγματα είναι απλά, ντόμπρα και καλοφτιαγμένα. Τρία-τέσσερα κρεατάκια, ένα vegan γιατί είπαμε, σεβόμαστε, και σάλτσες χειροποίητες, όχι του κουτιού. Ο γύρος στα κάρβουνα – ναι, καλά διάβασες – κι οι πατάτες κομμένες στο χέρι, όπως πρέπει. Η signature επιλογή του Πέσκια στο καλαμάκι χοιρινό (4,30€) που συνοδεύεται με κυπριακό pico de gallo και τζατζίκι είναι must.

Λόρδα

Σπύρου Τρικούπη 3, Εξάρχεια, τηλ.: 21 0380 7277


Σε έναν κόσμο που όλο τρέχει και μπερδεύει το «γρήγορο» με το «πρόχειρο», ένα μικρό, ταπεινό σουβλατζίδικο έρχεται να υπενθυμίσει πως η απλότητα –όταν γίνεται με σεβασμό και μεράκι– μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν στην καρδιά των σουβλακοφάγων θαμώνων της. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μύστες της τέχνης ψησίματος καλαμακίων κι αν ευκαιρούν θα έπρεπε να παραδίδουν μαθήματα κατ’ οίκον σε ανεπίδεκτους μαθήσεως ψήστες Αθηνών και περιχώρων. Το καλαμάκι κοτόπουλο (2,40€) είναι πεντανόστιμο όπως και το χοιρινό (2,40€) όμως το πλέον ξεχωριστό είναι εκείνο του μοσχαριού (3,70€).

Νικαράγουα

Οδυσσέα Ανδρούτσου 149, Πειραιάς, τηλ.: 213 099 2200


Η Νικαράγουα αποτελεί μια ολοκαίνουργια προσθήκη στο σουβλακοσύμπαν του Πειραιά και έχει ήδη κερδίσει μια σταθερή θέση στις λίστες όσων λατρεύουν το καλό τυλιχτό – εντός και εκτός γειτονιάς. Στεγάζεται σε ένα παλιό, γοητευτικό πειραιώτικο σπίτι και δηλώνει έτοιμη να αφήσει το δικό της αποτύπωμα, μένοντας πιστή στις θεμελιώδεις αξίες του κλασικού ελληνικού σουβλακιού. Για αυτό και ο κατάλογος είναι λιτός, νέτος, σκέτος και χωρίς περιττές «μοντερνιές».

Εδώ οι πρωταγωνιστές είναι τα ζουμερά καλαμάκια και το σπιτικό μπιφτεκάκι, που κουρνιάζει σε μια αφράτη πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι, φρεσκοκομμένο μαϊντανό, κόκκινο πιπέρι και μια ελαφρώς καυτερή κόκκινη σάλτσα που δύσκολα δεν θα σε κερδίσει. Αν δηλώνεις μερακλής, το τυλιχτό με το αρμένικο σουτζούκι είναι must try, ενώ το χειροποίητο τζατζίκι αξίζει κι αυτό τη δοκιμή του. Οι πίτες ξεκινούν από 3,10€. Έχει και ωραιότατες μπύρες από μικροζυθοποιίες.

Κομπλέ

Ιερά Οδός 194, Αιγάλεω, τηλ.: 2110080400

Κοντά στη γέφυρα του Κηφισού σε ένα off Broadway σημείο του Αιγάλεω το Κομπλέ (πρωτοξάδερφο του Γιώργου στον Πειραιά) σχηματίζει ουρές σουβλακοφάγων στις πόρτες του, που καταφθάνουν από κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο για να δοκιμάσουν την πραμάτεια του. Ο κατάλογος έχει μόνο 2 καλούδια. Τυλιχτό με δύο μπιφτεκάκια και μερίδα μπιφτεκάκια. Η χειροποίητη πίττα είναι βάλσαμο στην καρδούλα όσων μπούχτισαν με τις κατεψυγμένες ενώ τα μπιφτεκάκια θεραπεύουν πάσα γευστικήν νόσον και μα@@κίαν με τη νοστιμιά τους, όντας έξτρα ζουμερά. Στα συνοδευτικά θα βρεις ντοματούλα, κρεμμυδάκι, μαϊντανό, κόκκινη πιπεράτη πάπρικα και μαϊντανό. Όπως παλιά και καταπώς πρέπει δηλαδή. Τυλιχτό στα 2,70€ και μερίδα στα 7,30€.

Kαλά… Μάκη μου

Αγωνιστών Στρατοπέδου 49, Χαϊδάρι, τηλ.: 21 1750 3864


Αναζητώντας καλοψημένα και άκρως νταβραντισμένα καλαμάκια βρεθήκαμε στο Χαϊδάρι γιατί είχαμε ακούσει τα καλύτερα κι αλήθεια λέγανε οι προσουβλακολαλήσαντες. Εκτός από χοιρινό και κοτόπουλο εδώ αξίζει να δοκιμάσεις το μπιφτέκι κι έπειτα να μην αλλαξοπιστήσεις ποτέ. Με 80/20 αναλογία μοσχαρίσιου και προβατίσιου κιμά και όσα πρέπει μυρωδικά και μπαχάρια τα κρεατοσφαιρίδια που τρυπούν το καλαμάκι είναι συγκλονιστικά νόστιμα και χρήζουν της άμεσης δοκιμής σου. Οι αλλόθρησκοι κι οι νηστεύοντες ας μην στεναχωριούνται καθώς θα βρουν παρηγοριά στο σουβλάκι γαρίδα (3,40€ το τεμάχιο) και το σουβλάκι μανιτάρι . Τιμές στα καλαμάκια από 2,40€.

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v