Μαγειρεύουμε με κάστανα (και όχι μόνο γλυκά)

Τα κάστανα δεν είναι μόνο για γλυκά. Γίνονται πουρές, σούπες, συνοδευτικά και δίνουν μοναδική, χειμωνιάτικη γεύση σε κάθε πιάτο.

Μαγειρεύουμε με κάστανα (και όχι μόνο γλυκά)

Το κάστανο δεν είναι μόνο για γλυκές συνταγές. Από ζεστές σούπες και βελουτέ μέχρι αρωματικούς πουρέδες και comfort πιάτα με κρέας, το χειμωνιάτικο αυτό υλικό μπορεί να μεταμορφώσει κάθε συνταγή σε κάτι ιδιαίτερο και πλούσιο σε γεύση.

Δες παρακάτω τις πιο νόστιμες συνταγές, αλμυρές και γλυκές.

Χοιρινό σνίτσελ με πουρέ κάστανο

Υλικά:
1 κιλό πατάτες, 400 γρ. κάστανα βρασμένα, 100 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, 6 χοιρινά σνίτσελ από καρέ (700–1000 γρ.), 100 γρ. μαγιονέζα, 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, ⅓ κ.γ. κανέλα, ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο, ⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, φύλλα φασκόμηλου, 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά, 1 λίτρο ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Για τον πουρέ κάστανο

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κάστανα και αλάτι, και βράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τις πατάτες και τα κάστανα και αφήνουμε να φύγει η υγρασία.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε για ½ με 1 λεπτό μέχρι να λιώσει και να γίνει μπερ νουαζέτ, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τις πατάτες και τα κάστανα σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και προσθέτουμε το βούτυρο.
Πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ μέχρι να έχουμε έναν λείο πουρέ.

Για τα σνίτσελ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και αλάτι.
Ψιλοκόβουμε το φασκόμηλο, το προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζουμε τα σνίτσελ με 1 κ.σ. αλάτι και από τις 2 πλευρές και το απλώνουμε με το χέρι μας.
Μεταφέρουμε τα σνίτσελ στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να πάει παντού η μαρινάδα.
Ρίχνουμε σε ένα ταψί τη φρυγανιά και μεταφέρουμε τα σνίτσελ.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει.
Μεταφέρουμε τα σνίτσελ σε 3 δόσεις στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά την κάθε δόση.
Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και μεταφέρουμε τα σνίτσελ με μια τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα
Μοιράζουμε τα σνίτσελ σε πιάτα, συνοδεύουμε με τον πουρέ και σερβίρουμε με φρέσκο φασκόμηλο.

Συνταγή από εδώ

Βελουτέ σούπα με φάβα και κάστανα

Υλικά:
200 γρ. φάβα, 2,5 λίτρα καυτό νερό, 1 πατάτα, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη, 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 300 γρ. κάστανα βρασμένα, 1 κύβο λαχανικών, 30 γρ. ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, χυμός λεμονιού από 1 λεμόνι, 150 γρ. κάστανα βρασμένα (για τη σύνθεση), 1 κ.σ. μέλι, 100 γρ. παξιμάδια χαρουπιού, 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη σούπα

Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το 1 λίτρο καυτό νερό, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει το νερό.
Σουρώνουμε τη φάβα, τη μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ, και την αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τη φάβα, το τζίντζερ, τα βρασμένα κάστανα, το 1,5 λίτρο καυτό νερό και τον κύβο κότας, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει η φάβα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει λεία υφή η σούπα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για τη σύνθεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και το μέλι, και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν.
Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, γαρνίρουμε με τα κάστανα και τα παξιμάδια σπασμένα σε μικρά κομμάτια, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το πιπέρι, και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Κάστανα στον φούρνο, βουτυράτα και σκορδάτα

Υλικά:
1 κιλό κάστανα με τη φλούδα, 100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κυβάκια, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι, 1 κεφάλι σκόρδο (σκελίδες ακαθάριστες), 4-5 κλωνάρια θυμάρι ή δεντρολίβανο, 3-4 φύλλα δάφνης, μπόλικο χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Με κοφτερό μαχαιράκι τα χαράσσουμε προσεκτικά χιαστί στη βάση ή στα πλαϊνά τους. Ζεματίζουμε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για μόλις 2 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ξανά ο βρασμός). Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε εκεί τα κάστανα και προσθέτουμε το βούτυρο, τα σκόρδα και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το λάδι και το ξίδι και τυλίγουμε σε σφιχτό πακέτο.
Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά–1 ώρα, μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν πολύ καλά.
Ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο και αδειάζουμε σε βαθιά πιατέλα μαζί με τους χυμούς τους.

Συνταγή από εδώ

Γλυκό με κάστανο και σοκολάτα

Υλικά:
125 γρ. σοκολάτα 60%, 125 γρ. βούτυρο, 500 γρ. κρέμα κάστανο, 4 αυγά, 20 γρ. ρούμι ή κονιάκ, ξύσμα από μισό πορτοκάλι, 2 πρέζες αλάτι, χτυπημένη κρέμα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180ºC, στον αέρα.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δύο μπολ.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση μιας φόρμας δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση, 22 εκατοστών.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σοκολάτα και το βούτυρο και τα βάζουμε σε μπολ για μπεν μαρί. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας μερικές φορές. Αφήνουμε το μείγμα σοκολάτας για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
Όταν χλιαρύνει, προσθέτουμε την κρέμα κάστανο, το ρούμι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τους κρόκους.
Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μαρέγκα, μέχρι να σχηματιστούν κορυφές που στέκονται.
Ρίχνουμε 2 γεμάτες κουταλιές μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά με μαλακή σπάτουλα για να αραιώσει το μίγμα.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και αναδιπλώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέικ.
Στολίζουμε με χτυπημένη κρέμα και φρούτα του δάσους και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v