Τα πιο hot εστιατόρια της Αθήνας τώρα (απαραίτητη η κράτηση)

Αν θες να δοκιμάσεις πρώτος ό,τι νέο και συναρπαστικό συμβαίνει στη γαστρονομική Αθήνα, αυτά είναι τα εστιατόρια που πρέπει να βάλεις άμεσα στη λίστα σου.

Τα πιο hot εστιατόρια της Αθήνας τώρα (απαραίτητη η κράτηση)

Η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή δεν σταματά ποτέ να ανανεώνεται. Νέα στέκια ανοίγουν, παλιότερα ανανεώνονται και οι foodies της πόλης αναζητούν συνεχώς τις επόμενες διευθύνσεις που αξίζουν μια δοκιμή.

Αν θες να ξέρεις πού πρέπει να πας τώρα και ποια μαγαζιά γεμίζουν, δες παρακάτω μερικά από τα εστιατόρια που μπαίνουν πρώτα στη λίστα – και στις κρατήσεις σου.

F* Smashing District

Μιλτιάδου 11, Σύνταγμα, τηλ: 21 0325 0090

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by F Smashing District (@fsmashing_district)


Το νέο burger spot στη Μιλτιάδου πατάει πάνω στο brand με τα smash μπιφτέκια που αγαπήσαμε, αλλά επανασυστήνεται ως street food bistro, μια φρέσκια ιδέα που συνδυάζει την αμεσότητα του street food με ατμόσφαιρα προσεγμένου μπιστρό και μια σαφώς πιο γαστρονομική προσέγγιση. Το concept παίζει με την αντίθεση: καλοσιδερωμένα λευκά τραπεζομάντηλα (ασυνήθιστη εικόνα σε ένα μαγαζί που σερβίρει burgers), κεριά που λιώνουν πάνω στα τραπέζια εντός κι εκτός, μια inox μπάρα που καθρεφτίζει τον χώρο, και στο πατάρι ένα όμορφο και φωτογενές σαλόνι με βινύλια κάθε λογής να φτιάχνουν ρετρομοντέρνα ατμόσφαιρα.

Στον κατάλογο θα βρεις όλα όσα έκαναν διάσημο το brand, αλλά και αρκετές νέες εκπλήξεις. Τα La Raclette Chicken και Yet Another Cheeseburger, για παράδειγμα, είναι ζουμερά, ισορροπημένα, με εξαιρετική ποιότητα κρέατος και σωστό ψήσιμο. Φοβερό και το Straight from Paris Madame, το οποίο σερβίρουν σε ασημένιο δίσκο με καπάκι, όπως σε παλιά γαλλικά εστιατόρια, κι από δίπλα ένα σκεύος με αυθεντική sauce café de Paris για να το περιχύσεις όσο και όπως θέλεις. Οι πατάτες, τραγανές και αθεράπευτα νόστιμες, συνοδεύονται από μια πλούσια μαγιονέζα με σκόρδο που θα θες να πάρεις σπίτι. Στον κατάλογο θα βρεις και ενδιαφέροντα κοκτέιλ, όπως και μια ωραιότατη λίστα κρασιών. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με αλκοόλ.

Στρούγκα

Ηλία Ηλιού 28, Νέος Κόσμος, τηλ: 2109010082  

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Strouga (@strougataverna)


Μοντέρνο εστιατόριο, από εκείνα που αποδεικνύουν πως η ελληνική κουζίνα, όταν τιμηθεί σωστά, μπορεί να γίνει αληθινή εμπειρία, η Στρούγκα στηρίζεται στις κλασικές παραδοσιακές γεύσεις, όμως τις προσεγγίζει με μικρές, διακριτικές πινελιές που ανανεώνουν την ταυτότητα κάθε πιάτου. Το αποτέλεσμα είναι μια κουζίνα που μένει «σπιτική» και οικεία, αλλά ταυτόχρονα δείχνει τη φροντίδα και τη δημιουργικότητα της ομάδας. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, με ωραία μουσική να παίζει χαμηλόφωνα, ενισχύοντας το φιλικό και comfort κλίμα που επιτάσσει η κουζίνα.

Στο μενού, οι επιλογές είναι πολλές και δελεαστικές. Ανάμεσα στα ορεκτικά ξεχωρίζει το μανούρι πανέ με ηλιόσπορο και σάλτσα σύκου και η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, ενώ ο μαρινάτος γαύρος σε σκορδόψωμο φέρνει στο τραπέζι τη δροσιά και την οξύτητα που θέλει ένα καλό ξεκίνημα. Στα κυρίως, η Στρούγκα αποτυπώνει τη δυναμική της ελληνικής κρεατοφαγίας με εξαιρετικές επιλογές: μοσχαρίσια μπριζόλα από ελληνική μοσχίδα, φιλέτο προβατίνας και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια που υμνούν τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος. Για τους πιο… αφοσιωμένους κρεατοφάγους, το εστιατόριο προχωρά ακόμη παραπέρα με premium κοπές από ΗΠΑ, Ουρουγουάη και Αργεντινή, ικανοποιώντας κάθε απαιτητικό, κρεατολάγνο ουρανίσκο. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Άθος

Σιατίστης 7, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 211 008 4610


Το Athos στην Ακαδημία Πλάτωνος είναι ένα νέο εστιατόριο που επιλέγει να κινηθεί με χαμηλούς τόνους, τόσο ως προς την τοποθεσία του – «χωμένο» σε αδιέξοδο μιας περιοχής που δεν θεωρείται σημείο εξόδου – όσο και ως προς τη συνολική του προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα.

Ο κατάλογος είναι μικρός και στοχευμένος, με την επιλογή μισής μερίδας σε ορισμένα πιάτα να λειτουργεί θετικά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις. Το ψωμί που σερβίρεται στην αρχή, συνοδευμένο από λάδι, ξεχωρίζει για την ποιότητά του. Στον κατάλογο θα βρεις βλήτα με τριμμένη ντομάτα και ξύγαλο Σητείας, μια άψογα χυλωμένη ρεβυθάδα, καθώς και κοτόπουλο με κριθαράκι μαγειρεμένο με λεμονοβασιλικό. Κεντρική θέση στο μενού έχουν και τα μακαρόνια, βρασμένα σωστά σε ζωμό από πρόβατο, δεμένα με το λίπος του, και από πάνω ξηρό ανθότυρο, όπως επίσης και το χταπόδι, ψημένο σωστά, με ωραία χειροποίητη ταραμοσαλάτα. Λογαριασμός για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί, στα 25-30€.

Ταβέρνα Ερμού

Ερμού 98, Μοναστηράκι, τηλ.: 21 6000 6770


Πρόσφατη άφιξη δια χειρός Ergon στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή, η «Ταβέρνα» τοποθετείται σε κομβικό –αλλά όχι κατ’ ανάγκη τουριστικό– σημείο της πόλης, με χώρο διαμορφωμένο για να παραπέμπει σε παλιό αθηναϊκό ταβερνείο. Vintage αντικείμενα, κηροπήγια, κάδρα και μια κρεμαστή «βιτρίνα» με τσίπουρα και ούζα συνθέτουν την ατμόσφαιρα και σε προετοιμάζουν καταλλήλως.

Στον κατάλογο θα βρεις αγαπημένες ελληνικές προτάσεις, με έμφαση στη θαλασσινή κουζίνα. Στα ποτά περιλαμβάνονται ρετσίνες, επιλογές από ελληνικές ποικιλίες κρασιού, καθώς και λευκό χύμα κρασί που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Ergon με το κτήμα Μανωλεσάκη. Η αρχή γίνεται με ψημένο ψωμί συνοδευόμενο από δύο ντιπ: καπνιστή κοπανιστή και άλειμμα ελιάς με λιαστή ντομάτα. Στον κατάλογο θα βρεις μια ωραιότατη αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, γραβιέρα κανταΐφι σαγανάκι, καθώς και ντολμαδάκια στα κάρβουνα. Στα κυρίως, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές όπως το χταπόδι στη σχάρα με φάβα, το γιουβετσάκι με καβουρόψιχα, το θράψαλο σχάρας με σταμναγκάθι, ενώ στο τέλος σερβίρεται και πανακότα γιαουρτιού με μέλι και κερήθρα. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 25-30€ το άτομο.

Hafu

Δραγατσανίου 8, Σύνταγμα, τηλ: 21 5215 5550


Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά, στην είσοδο της ιστορικής Στοάς Ναυτεμπορικής και αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις της πόλης με πλήθος κόσμου να δημιουργεί λίστες αναμονής και όχι άδικα. Μετά το TanPopo, ο σεφ επιστρέφει με ένα concept που συνδυάζει ιαπωνικές τεχνικές με comfort γεύσεις και μεσογειακές πρώτες ύλες, σε ένα χώρο λιτό, κομψό και με εξαιρετικό service. Από την υποδοχή και την εξήγηση του μενού, μέχρι τη ροή του γεύματος, όλα λειτουργούν με ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το γεύμα ξεκινά με ένα μικρό κερασματάκι – ψάρι ανάμεσα σε φύλλα ρυζιού, πικάντικο και ευχάριστα τραγανό. Στα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι τα κεφτεδάκια με ψάρι και γαρίδα, το κρύο πλακί με sashimi παλαμίδας, τα soba noodles με ταχίνι και ψάρι, το baozi με χοιρινά μάγουλα, το Hafu fried chicken, η μοσχίδα με tare, η σαλάτα με noodles από ροβίτσα και χταπόδι και φυσικά το Hafu cod burger, το οποίο είχαμε γνωρίσει (και αγαπήσει) πρώτη φορά στο Nolan. Οι γεύσεις είναι προσεγμένες, οι υφές ισορροπημένες και κάθε πιάτο έχει τη δική του ταυτότητα.

Για το φινάλε, η τάρτα με καφέ, ρούμι και μελάσα κλείνει ιδανικά την εμπειρία. Λογαριασμός για ένα γεύμα στα 40€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v