Φάε έξω έξυπνα: Τα πιο τίμια και νόστιμα value for money εστιατόρια της Αθήνας

Θες να δώσεις κατιτίς παραπάνω αλλά να μην το κλαις; Μαζέψαμε τα μαγαζιά όπου τρως εξαιρετικά, πίνεις ωραία και πληρώνεις δίκαια.

Φάε έξω έξυπνα: Τα πιο τίμια και νόστιμα value for money εστιατόρια της Αθήνας

Αθήνα και καλό φαγητό (συνήθως) πάνε μαζί, ειδικά όταν μιλάμε για μαγαζιά που ξέρουν να σέβονται το πορτοφόλι σου χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στη γεύση. Από μοντέρνες βερμουτερίες και αστικές ταβέρνες μέχρι δημιουργικά μεζεδοπωλεία και νέα bistronomy spots, η πόλη γεμίζει επιλογές όπου μπορείς να φας εξαιρετικά με λογικό κόστος για την ποιότητα των υλικών.

Μαζέψαμε μερικά από τα πιο value for money εστιατόρια της Αθήνας, εκεί όπου η ποιότητα, η φροντίδα και η εμπειρία στο τραπέζι αποδεικνύουν ότι η απόλαυση δεν χρειάζεται να είναι πολυτέλεια.

Via Maris

Μίκωνος 10, Ψυρρή, τηλ.: 21 1008 0529

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Via Maris Athens (@viamarisathens)


Αν ψάχνεις ένα value for money εστιατόριο που να παντρεύει τη μεσογειακή κουλτούρα με τη σύγχρονη γαστρονομία, το Via Maris στου Ψυρρή είναι από τα πιο καλοδουλεμένα παραδείγματα. Με φιλοσοφία to-share, ένα περιβάλλον που σε κάνει να θες να μείνεις λίγο παραπάνω και μια κάρτα που ισορροπεί ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την απλότητα, το μαγαζί αποδεικνύει ότι η γευστική εμπειρία μπορεί να είναι προσιτή χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Ο χώρος είναι φωτεινός, λιτός, με ανοιχτή κουζίνα και μουσικές που δημιουργούν χαλαρή ατμόσφαιρα για παρέα και κουβέντα. Στο μενού πρωταγωνιστούν πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο. Η φοκάτσια με ντούκα, λεμόνι και ελαιόλαδο ανοίγει ιδανικά το γεύμα, ενώ το ταρτάρ ψαριού ημέρας και τα χτένια με κρέμα κουνουπιδιού και μαριναρισμένα blueberries δίνουν το θαλασσινό στίγμα της κουζίνας. Από τα πιο γήινα πιάτα ξεχωρίζουν το καρότο με ντούκα, τα χειροποίητα τορτελίνι με ανθότυρο και μπισκ γαρίδας και τα συκωτάκια κοτόπουλου με πουρέ χόρτων και αγιολί.

Στα επιδόρπια ξεχωρίζει μια μους σοκολάτας με ελαιόλαδο και ελιές, ένα επιδόρπιο που συνδυάζει γλυκές και αλμυρές νότες. Στον κατάλογο θα βρεις εκλεκτά ελληνικά και ξένα βερμούτ, καθώς και μια προσεγμένη λίστα κρασιών, ενώ ο λογαριασμός έρχεται περίπου στα 30-35 € ανά άτομο για ένα προσεγμένο γεύμα, με κρασί.

Τύπου Ταβέρνα

Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ.: 21 0723 3508


Σε ένα μικρό πεζοδρομάκι της Ηρώνδα, κοντά στον θρυλικό Καραβίτη, η μοντέρνα αυτή ταβέρνα ξαναφέρνει στο σήμερα την ατμόσφαιρα των αστικών ταβερνών των ‘80s και ‘90s, με ρετρό διακόσμηση, λευκά πλακάκια και μια αύρα νοσταλγίας που ταιριάζει γάντι στη γειτονιά. Ο χώρος είναι ζεστός και χαλαρός, ενώ τα τραπέζια στον πεζόδρομο – καιρού επιτρέποντος - δίνουν την αίσθηση μιας μικρής αυλής που γεμίζει κάθε βράδυ με παρέες και μυρωδιές από τη σχάρα.

Στο τραπέζι έρχονται παραδοσιακά πιάτα με μοντέρνο φινίρισμα, φτιαγμένα με καλές πρώτες ύλες και μεράκι. Από τα αμπελοφάσουλα εποχής με τυροσαλάτα και τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι και μυρωδικά, μέχρι το μαεστρικά ψημένο κοκορετσάκι και το μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, κάθε πιάτο ισορροπεί όμορφα ανάμεσα στην οικεία γεύση και την προσεγμένη/σύγχρονη εκτέλεση. Οι πατάτες με αυγά είναι επίσης must, ενώ τα αρνίσια παϊδάκια και το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες φέρνουν το κλασικό ταβερνίσιο τραπέζι στο προσκήνιο, με πολύ καλό ψήσιμο.

Για το τέλος, η πορτοκαλόπιτα με παγωτό καλύπτει σωστά τις υπογλυκαιμίες. Η λίστα των ποτών περιλαμβάνει επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, τσίπουρα και ούζα για κάθε γούστο. Λογαριασμός στα 30€ το άτομο, με κρασί.

Topa

Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ.: 21 0866 0889


Μία από τις πιο πολυσυζητημένες νέες αφίξεις της Κυψέλης, και όχι άδικα. Η τοποθεσία του, πάνω στη Φωκίωνος Νέγρη, σε κάνει για λίγο να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην πόλη: ο πεζόδρομος, τα δέντρα και ο χαλαρός ρυθμός θυμίζουν μικρό χωριό μέσα στην Αθήνα. Ο χώρος του Topa ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία: λιτός, φιλικός, με μια ανεπιτήδευτη οικειότητα που ταιριάζει στη γειτονιά.

Η κουζίνα του συνδυάζει Κρήτη και Ισπανία, ένα πάντρεμα που ακούγεται τολμηρό αλλά αποδεικνύεται απόλυτα ταιριαστό. Η λογική των tapas κυριαρχεί, με μικρά πιάτα για μοίρασμα και γεύσεις που πατούν σε γνώριμες βάσεις αλλά με μοντέρνα εκτέλεση. Ανάμεσα στα πιο αγαπημένα πιάτα είναι η τορτίγια Μπιλμπάο και το bikini toast, τα σκιουφιχτά με κολοκυθάκι και ξινομυζήθρα, καθώς και το iberico pluma, πιάτα που αναδεικνύουν τόσο τις ισπανικές όσο και τις κρητικές επιρροές. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης pintxos, jamón, pimientos de padrón, αντζούγιες, τσιγαριαστό και σφακιανές πίτες.

Τα κρασιά κινούνται στην ίδια φιλοσοφία, με μεγάλη ποικιλία και πολύ καλές τιμές για την ποιότητά τους, ολοκληρώνοντας την εμπειρία. Για ένα γεύμα εδώ, με κρασί, υπολόγισε περί τα 25-30€ το άτομο

Ρακόρ

Πλαταιών 10, Κεραμεικός, τηλ: 21 1710 8877


Το Ρακόρ, στη γωνία Πλαταιών και Γρανικού, είναι μια από τις πιο σταθερές αξίες του δημιουργικού μεζέ στο κέντρο της Αθήνας. Από τα πρώτα μαγαζιά που σύστησαν τη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν γεύση, ποιότητα και φαντασία. Ο κατάλογός του ανανεώνεται συχνά, κρατώντας σταθερά τον χαρακτήρα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με μεσογειακές πινελιές και πρωτότυκους συνδυασμούς.

Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι η φάβα Φενεού με λάδι μαύρης τρούφας, crumble αμυγδάλου και φρέσκο κρεμμύδι, το χειροποίητο ιτσλί κεφτέ με μοσχαρίσιο κιμά, πλιγούρι και γιαούρτι γκραμ μασάλα, αλλά και ο καβουρμάς παραγωγής τους με κρέμα γιαουρτιού με ελληνικό καφέ και τραγανά κρεμμύδια. Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα είναι και τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας με κεχρί, καλαμπόκι και φρέσκια μαντζουράνα, που συνοδεύονται με ταμπουλέ αρωματισμένο με ιβίσκο και φρέσκα μυρωδικά.

Το μενού συνεχίζει με προτάσεις όπως κριθαρότο γαρίδας, μοσχαρίσια ταλιάτα και φιλέτο κόκκινου τόνου, ενώ στα γλυκά ξεχωρίζουν η κρέμα λεμονιού και το comporte σοκολάτας με crumble φουντουκιού. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο, με κρασί.

Hafu

Δραγατσανίου 8, Σύνταγμα, τηλ: 21 5215 5550


Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά, βρίσκεται στην είσοδο της ιστορικής Στοάς Ναυτεμπορικής στην οδό Δραγατσανίου και αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις της πόλης. Μετά το TanPopo, ο σεφ επιστρέφει με ένα concept που συνδυάζει ιαπωνικές τεχνικές με comfort γεύσεις και μεσογειακές πρώτες ύλες, σε ένα χώρο λιτό, κομψό και με εξαιρετικό service. Από την υποδοχή και την εξήγηση του μενού, μέχρι τη ροή του γεύματος, όλα λειτουργούν με ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το γεύμα ξεκινά με ένα μικρό κερασματάκι – ψάρι ανάμεσα σε φύλλα ρυζιού, πικάντικο και ευχάριστα τραγανό. Στα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι τα κεφτεδάκια με ψάρι και γαρίδα, τα soba noodles με ταχίνι και ψάρι, το baozi με χοιρινά μάγουλα, το Hafu fried chicken, η μοσχίδα με tare, το καπόνι φρικασέ και φυσικά το Hafu cod burger, που έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό. Οι γεύσεις είναι προσεγμένες, οι υφές ισορροπημένες και κάθε πιάτο έχει τη δική του ταυτότητα.

Για το φινάλε, η τάρτα με καφέ, ρούμι και μελάσα κλείνει ιδανικά την εμπειρία. Λογαριασμός για ένα γεύμα στα 40€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v