Που θα φας ωραία στην Αθήνα το φθινόπωρο

Η αθηναϊκή εστιατορική σκηνή υποδέχεται το φθινόπωρο με νέες αφίξεις αλλά και γνώριμες αγαπημένες διευθύνσεις που σερβίρουν αυθεντικές γεύσεις.

Που θα φας ωραία στην Αθήνα το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι πάντα μια καλή αφορμή για νέες γευστικές βόλτες στην πόλη. Και η Αθήνα δε σταματά ποτέ να… αυγατίζει τα εστιατόριά της με νέες προσθήκες που προσφέρονται για γαστρονομικές δοκιμές. Από νέες ταβέρνες που θυμίζουν παλιά γειτονιά μέχρι τρατορίες με ιταλική φινέτσα και μαγειρεία που σερβίρουν πιάτα γεμάτα νοσταλγία, ξεχωρίζουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις – και πιάνουμε αμέσως τραπέζι γιατί το κρύο φέρνει πείνα.

Ταβέρνα Ερμού

Ερμού 98, τηλ: 2160006770

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by tavernaermou (@tavernaermou)


Η νέα «Ταβέρνα» του Ergon House στην Ερμού ζωντανεύει τη γεύση και την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας, μέσα σε έναν χώρο που σέβεται την παράδοση και την ερμηνεύει με φρέσκια ματιά. Η πλακόστρωτη αυλή σαν σε παλιά γειτονιά, τα ξύλινα τραπέζια, η χαμηλή μουσική που γεμίζει τον χώρο και η αίσθηση οικειότητας θυμίζουν παλιό, καλό ταβερνάκι, που μπήκε σε χρονοκάψουλα και ταξίδεψε στο σήμερα. Η κουζίνα, υπό την καθοδήγηση του executive chef της ERGON Παναγιώτη Ξάνθη, εστιάζει σε κλασικές, παραδοσιακές γεύσεις με άρωμα θάλασσας: φρεσκοτηγανισμένα μπακαλιαράκια με σκορδαλιά, χταπόδι στον ξυλόφουρνο, σαρδέλες ψητές και λαβράκι πετάλι αναδεικνύουν τη θαλασσινή πλευρά της πόλης. Δίπλα τους, κεφτέδες ζουμεροί, ντολμαδάκια στα κάρβουνα, μακαρόνια με καραμελωμένα κρεμμύδια και χειροποίητες τηγανιτές πατάτες εγγυώνται. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης αρκετά κρασιά από μικρά ελληνικά οινοποιεία, παραδοσιακή ρετσίνα και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, που ταιριάζουν ιδανικά με τους μεζέδες. Ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με απόσταγμα ή κρασί.

Pino By Luca Piscazzi

Κύπρου 18, Γλυφάδα, τηλ: 21 0894 1777

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @pino_athens


Ο Ιταλός σεφ Luca Piscazzi, που απέσπασε αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο Pelagos, υπογράφει πλέον το πρώτο του προσωπικό εγχείρημα στην Αθήνα: μια σύγχρονη τρατορία στη Γλυφάδα αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης. Ο χώρος έχει σχεδιαστεί για να φέρει την αίσθηση της παραδοσιακής ρωμαϊκής ταβέρνας, με το μενού να περιλαμβάνει όλα τα εκλεκτά ιταλικά εδέσματα που αγαπάμε. Στα ορεκτικά θα βρεις τα διάσημα Supplì al telefono (ρυζομπαλάκια γεμιστά με μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό), αλλά και τα San Pietrini, – τετράγωνα κομμάτια από cacio e pepe, παναρισμένα και τηγανισμένα μέχρι να γίνουν τραγανά.

Μια Burrata με σύκα σε βαλσαμικό και προσούτο Parma Don Romeo 24 μηνών, δεσπόζει στις σαλάτες, ενώ στα ζυμαρικά, οι παραδοσιακές carbonara έχουν την τιμητική τους. Η κλασική Margherita απογειώνεται με μοτσαρέλα bufala, ενώ οι πιο ιδιαίτερες επιλογές περιλαμβάνουν την Capricciosa με αυγό, παρμά, ελιές και αγκινάρα και την Casa del diavolo με ν’τούγια, σαλάμι και μέλι τσίλι. Κρασιά αποκλειστικά από την Ιταλία, με έμφαση σε μικρούς παραγωγούς, αφρώδη και μη συμπληρώνουν τον κατάλογο– αλλά και η δική τους μπίρα, σε συνεργασία με τη Noctua. Λογαριασμός στα 35€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Balboa

Ερμού 38 & Αρτέμιδος, Μοναστηράκι, τηλ.: 216 0006770

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BALBOA (@balboafood)


To street food δεν γνωρίζει εποχές, είναι παντός καιρού, και το νέο street food που έφτασε στην Αθήνα από την Θεσσαλονίκη με αγάπη, φέρνει κολασμένα burger στην Ερμού και πολύ καλά κάνει. Στο Balboa Athens θα βρεις τα πολυσυζητημένα smashed burgers με ζουμερό beef patty και τη χαρακτηριστική Balboa mayo, το Buttermilk Chicken Burger με potato roll, τσένταρ και spicy honey glaze, αλλά και πιο τολμηρές επιλογές όπως το Smashed Bacon Cheeseburger n’ Parmesan με μπέικον και παρμεζάνα ή το Pulled Pork Sandwich με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, coleslaw, τηγανητό κρεμμύδι και smoky BBQ σος.

Το μενού, όμως, δεν σταματά εκεί: οι λάτρεις των μεξικάνικων μπορούν να δοκιμάσουν το Burrito Beef με μοσχάρι, pico de gallo και chipotle μαγιονέζα ή το Burrito Chicken με κοτόπουλο fajita και sriracha mayo, ενώ για πιο ανάλαφρη επιλογή υπάρχει το δροσερό Coleslaw. Και φυσικά, δεν λείπει το γλυκό κλείσιμο με τα τραγανά churros με ζάχαρη, κανέλα και πραλίνα φουντουκιού. Τιμές από 8€ το burger.

Παλιά Φάβα

Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 2109311994


Αν μένεις στο Φάληρο, δύσκολα να μην έχεις ακούσει για την Παλιά Φάβα. Το μαγαζί με την ιστορία από το 1961 και το άγγιγμα της Κυρά Ντίνας από τις αρχές των ’00s, έχει γράψει τη δική του γαστρονομική παράδοση, με φαγητό που θυμίζει μαμά και σπιτικό τραπέζι. Στο ήσυχο στενό της Αχαιών, οι μυρωδιές σε υποδέχονται πριν καν περάσεις το κατώφλι, ενώ οι γενναιόδωρες μερίδες και οι αληθινές γεύσεις είναι το σήμα κατατεθέν του.

Το μαγειρείο μπορεί να απέκτησε νέα ομάδα δίπλα στην Κυρά Ντίνα, ωστόσο η φιλοσοφία παραμένει ίδια: αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές με λίγες αλλά καλοδεχούμενες πινελιές. Από τας κεμπάπ, μουσακά και παστίτσιο, μέχρι σκορδαλιά με μπακαλιάρο, γαριδομακαρονάδα, πανσέτα που λιώνει στο στόμα και σαλιγκάρια στιφάδο, κάθε πιάτο κουβαλάει μνήμες και αρώματα. Οι σαλάτες και τα μεζεδάκια (φάβα, τυροπιτάκια, μπεκρή μεζέ) ανοίγουν ιδανικά την όρεξη, ενώ το κρασάκι ρέει άφθονο στις βραδιές με ζωντανή μουσική. Σύντομα θα βάλουν και ωραίες φθινοπωρινές σούπες. Με περίπου 20€ το άτομο, θα φας καλά, θα πιεις καλύτερα και μάλλον θα πάρεις και κάτι πακέτο στο σπίτι.

Ίαμβος

Ακαδημίας 48 και Σίνα 1, Αθήνα, τηλ: 211 2120466


Το ιστορικό νεοκλασικό «Κωστής Παλαμάς» στη συμβολή Ακαδημίας και Σίνα απέκτησε νέα γαστρονομική ζωή με το εστιατόριο Ίαμβος, υπό την επιμέλεια του «Δειπνοσοφιστήριον». Ο χώρος ανανεώθηκε με σεβασμό στην πολιτιστική του ταυτότητα ενώ η ονομασία του αντλεί έμπνευση από τη λογοτεχνική παράδοση, συνδέοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον με μια σύγχρονη εμπειρία εστίασης. Το μενού προτείνει ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές. Στα ορεκτικά θα βρεις ντοματοκεφτέδες με αρωματικό γιαούρτι, μπατζίνα πίτα με κολοκύθι και φέτα, αλλά και χταπόδι στη σχάρα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.

Οι σαλάτες ανανεώνουν κλασικές γεύσεις, από σαλάτα με τοματίνια και burrata μέχρι πιο τολμηρούς συνδυασμούς όπως παντζάρι με τσαλαφούτι και φουντούκια. Στα κυρίως, παραδοσιακά πιάτα όπως ο μουσακάς στο πήλινο και οι μελιτζάνες ιμάμ συναντούν πιο σύγχρονες επιλογές, όπως ριζότο λαχανικών με σπαράγγια, κριθαρότο με μοσχάρι κοκκινιστό, φρέσκες ταλιατέλες με γαρίδες και bisque ή αρνί φρικασέ με χόρτα εποχής. Για τους λάτρεις του ψαριού, ξεχωρίζει το φιλέτο λαυράκι με ρεβιθάδα ή ο σολομός στη σχάρα με σάλτσα λεμονιού, ενώ για πιο απαιτητικούς υπάρχει φιλέτο μοσχαριού με πουρέ σελινόριζας και άγρια μανιτάρια. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v