Πού τα πίνουμε στο Μεταξουργείο: Από τσίπουρα μέχρι κοκτέιλ
Άλλη τη βρίσκουν με τσιπουράκια κι άλλοι με κοκτεϊλάκια όμως εμείς τη βρίσκουμε να τους μαζεύουμε όλους αυτούς στο Μεταξουργείο γιατί στα μαγαζάκια του όλοι οι καλοί χωράνε.
Άλλη τη βρίσκουν με τσιπουράκια κι άλλοι με κοκτεϊλάκια όμως εμείς τη βρίσκουμε να τους μαζεύουμε όλους αυτούς στο Μεταξουργείο γιατί στα μαγαζάκια του όλοι οι καλοί χωράνε.
Βάλε να πιούμε ακούγεται στους περισσότερους δρόμους του Μεταξουργείου που όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει σταθερή αναφορά στα χείλη των αμέτρητων θαμώνων του. Επειδή ωστόσο άνθρωποι είμεθα κι άλλοι τη βρίσκουν με τσιπουράκια κι άλλοι με signature κοκτέιλ, είπαμε να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας και να μαζέψουμε σε μια αναλυτική λίστα τα καλύτερα ώστε να είναι όλοι πιωμένοι και ευχαριστημένοι ανεξαρτήτως προτιμήσεων.
Οδυσσέως 8, Μεταξουργείο, τηλ: 2130272785
Μικρό και καλά κρυμμένο διαμαντάκι πίσω από την πλατεία του Μεταξουργείου – σε απόσταση αναπνοής από το μετρό – αυτό το μπαρ είναι το νέο ultra -hyped στέκι της πόλης για όλους τους καλούς λόγους που μπορείς να φανταστείς. Από τα πιο αγαπημένα μας cult στέκια στην Αθήνα έχει κερδίσει θρυλική φήμη για τις εντελώς απρόβλεπτες μουσικές του: Από dark cabaret μέχρι έντονους νταλκάδες, το ηχητικό του μείγμα σε εκπλήσσει ευχάριστα. Ο εσωτερικός του χώρος είναι τόσο μικρός που με δυσκολία χωράνε πέντε άτομα στο μπαρ, γι' αυτό ο κόσμος ξεχύνεται έξω, δημιουργώντας σταδιακά μια μεγάλη, χαλαρή παρέα που χορεύει σαν να μην υπάρχει αύριο, ζεσταίνοντας τα κορμάκια τους –πέρα από τις σομπίτσες- με ξεσηκωτικά κουνήματα. Παρά την εμφάνιση του, διαθέτει μια ιδιαίτερα ψαγμένη κάβα, με πολλές premium επιλογές και μεγάλη ποικιλία από ελληνικές μπύρες. Το απλό ποτό κοστίζει 7€.
Γιατράκου 2, τηλ.: 210 5235960
Η αγάπη μας για το Μεταξουργείο συνεχίζει να ανθίζει κυρίως χάρη στα εξαιρετικά στέκια της γειτονιάς όπου και παραμένουμε πιστοί θαμώνες. Ανάμεσά τους, το Saorsa ξεχωρίζει με την όμορφη αυλή του και το διατηρητέο κτίριο του 1852 που τραβά το βλέμμα και δίνει αφορμή για πολλά reactions στα social media. Εδώ καθόμαστε από νωρίς για καφέ, συνεχίζουμε με προσεγμένα τσιμπολογήματα και, όσο βραδιάζει, δοκιμάζουμε κοκτέιλ όπως το Poet’s Jasmine με βότκα, γιασεμί και τζίντζερ ή το Bananajara με σοκολατένια τεκίλα και μπανάνα. Οι τιμές των κοκτέιλ ξεκινούν από 8,5€.
Πλαταιών 44, τηλ.: 21 0345 4977
Η Αλμαγέστη αγαπά πολύ την τζαζ και τα μπλουζ, κι αυτά είναι που θα ακούσεις αποκλειστικά από τα ηχεία της. Έχει μια μικρή, γλυκύτατη πίσω αυλή που δεν φαίνεται από τον δρόμο και την οποία θα τιμήσουμε δεόντως καιρού επιτρέποντος, μωσαϊκό στο πάτωμα, ρετρό καναπεδάκια, μπροκάρ λεπτομέρειες σε τοίχους και θεατρικές κουρτίνες, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς από σποτάκια και πορτατίφ. Πολύ συχνά διοργανώνει υπέροχα λαϊβάκια ενώ επιβάλλεται να δοκιμάσεις το Zombie τους (8€) με ρούμι, apricot brandy και χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού και ανανά, και τα δύο New Orleans (10€) με ούζο, βερμούτ και είτε τζιν είτε βότκα.
Παραμυθίας 14, Κεραμεικός, τηλ.: 21 0524 0117
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beauty Killed The Beast (@beauty_killed_the_beast_gr)
Το Beaty Killed the Beast θα το βρεις σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά του Mεταξουργείου και αντίρρηση για τα λεγόμενά μας δεν φέρουμε καμιά. Όταν μάλιστα καλοκαιριάζει απλώνει τα τραπεζάκια στον γραφικό πεζόδρομο της Παραμυθίας που συχνά πυκνά παθαίνει κοσμοσυρροή. Ανοίγει από το πρωί, σερβίροντας αρωματικό καφέ, λαχταριστά πρωινά και πεντανόστιμο brunch, ενώ συνεχίζει μέχρι… το ξημέρωμα με all-day φαγητό και δημιουργικά κοκτέιλ. Ανάμεσα στις ξεχωριστές επιλογές, το Smashing Pumpkin, με ρούμι Angostura Reserva, φιστικοβούτυρο, κολοκύθα, raspberry, φασκόμηλο και λάιμ, αλλά και το Honey Bee, με Broker's Gin, μαστίχα, τζίντζερ, πορτοκάλι, γιασεμί και μέλι. Aν πεινάσεις τσίμπα κι ένα ωραιότατο hot dog σε ψωμάκι μπριος, με γεμιστό χοιρινό λουκάνικο με λιαστή τομάτα και γραβιέρα, chutney ντομάτας, αγιολί και τραγανό τηγανιτό κρεμμύδι που είναι must.
Λεωνίδου 87, τηλ: 21 0347 6926
Ο Λούης παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της γειτονιάς του Mεταξουργείου και πίστεψε μας το να βρεις ελεύθερο τραπεζάκι εδώ μοιάζει κατά τι πιο εύκολο από το χτυπήσεις φλέβα χρυσού στην παρακείμενη Ιερά Όδό. Φημίζεται για την εξαιρετική ρακή του, έχει και ωραία κρασιά και ουζάκια, και τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 15€ το άτομο για αλκοολοποσία μετά (χορταστικού) τσιμπολογήματος. Αν τα καταφέρεις και φτάσεις σώος μέχρι το τελευταίο ελεύθερο τραπεζάκι, δοκίμασε οπωσδήποτε τη σπιτική πατατοσαλάτα, τα γιαπράκια, το αρμένικο σουτζούκι, και τη σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια.
Πλαταιών 18, τηλ.: 210 345 2276
Το Sabir έχει μια κουκλίστικη αυλή στρωμένη με νησιώτικες πλάκες που γεμίζει χειμώνα καλοκαίρι γιατί εκτός από την Ελλάδα κρύο δεν κάνει ούτε στο Μεταξουργείο δίνοντάς σου παράλληλα όλα όσα λαχταράς από ένα αγαπημένο σου στέκι.
Λόγος από μόνη της να έρθεις εδώ είναι επίσης η ψημένη ρακή που φέρνουν απευθείας από την Αμοργό κι είναι γλυκόπιοτη και χάρμα για τον πλέον περίεργο ουρανίσκο. Για το τσιμπολόγημα τώρα αν έρθεις πεινασμέν@, παραγγέλνεις μεζεδάκια σαν το μπεκρή μεζέ, το απάκι στο πήλινο και το λουκάνικο με πράσο. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-17€ το άτομο.
Κεραμεικού 88, τηλ: 21 0342 5166
Τα Κανάρια συμπληρώνουν την τριάδα των σταθερών αξιών της περιοχής, με παρουσία από το 2008 και μια μεγάλη κοινότητα πιστών θαμώνων. Η εμπειρία ξεκινά με ρακές, ουζάκια ή τσίπουρα πριν από το φαγητό, δημιουργώντας τον σωστό ρυθμό για όσα ακολουθούν. Στο τραπέζι φτάνουν κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, ντολμαδάκια, φέτα μπουγιουρντί, πατζαροσαλάτα με σκορδάκι, χταποδάκι ξυδάτο, ψητά μανιτάρια με βαλσάμικο, πανσετάκια, απάκι, καβουρμάς και σύγκλινο Μάνης. Η κουζίνα βασίζεται σε σταθερές, λιτές γεύσεις που τιμούν τις ελληνικές πρώτες ύλες, ενώ τα συνοδευτικά ποτά δένουν αρμονικά με τα πιάτα. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται στα 15-17€ το άτομο.
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 104, τηλ.: 21 0444 9362
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ioannis P. Skaltsas (@ioann.is)
Το Οινομαγειρείο Στου Λου άνοιξε πολύ πρόσφατα κι έγινε σχεδόν εν μία νυκτί το talk of the town του Μεταξουργείου δικαιολογημένα αν μας ρωτάς. Εδώ και συγκεκριμένα στο υπόγειο θα βρεις μια λίστα κρασιών που συνεχώς ανανεώνεται ξεπερνώντας μάλιστα τις 200 ετικέτες, ενώ ο χώρος λειτουργεί και ως κάβα για να αγοράσεις ό,τι μπανίσεις. Το γαστρομαγειρίο έχει επίσης έχει ένα σπουδαίο δημιουργικό μενού εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση (σκέψου τραχανόπιτα με σπανάκι, γραβιέρα Σφακιανή, κρέμα ανθότυρου και φέτα) και μπόλικα πιάτα που ξεχωρίζουν όπως τη σωστά γραμμένη γουρνοπούλα και τους λαχταριστούς λαχανοντολμάδες. Λογαριασμός στα 35 το άτομο με κρασί.