Νόστιμο κουνουπίδι με τρεις τρόπους: Από το φούρνο μέχρι το air fryer
Τρεις λαχταριστοί τρόποι να μαγειρέψεις κουνουπίδι: τραγανό στο air fryer, αρωματικό με μπέικον ή αφράτο με λιωμένα τυριά.
Τρεις λαχταριστοί τρόποι να μαγειρέψεις κουνουπίδι: τραγανό στο air fryer, αρωματικό με μπέικον ή αφράτο με λιωμένα τυριά.
Αν νομίζεις ότι το κουνουπίδι είναι ένα βαρετό λαχανικό, ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη. Ψητό με σάλτσα ταχίνι, με μπέικον και σταφίδες ή φουρνιστό με λαχταριστά τυριά, το ταπεινό κουνουπίδι μεταμορφώνεται σε πρωταγωνιστή του τραπεζιού με τρεις εύκολες, απολαυστικές συνταγές.
Ψητό κουνουπίδι με σάλτσα ταχίνι στο air fryer
Υλικά: 1 κουνουπίδι μικρό (1.200 γρ.), 50 γρ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. κουρκουμά, 2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή, 1 κ.γ. κύμινο, 1 ½ κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι.
Για τη σάλτσα ταχίνι: 120 γρ. ταχίνι, χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. μέλι, 100 γρ. νερό, 2 σκ. σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.
Για το σερβίρισμα: φύλλα κόλιανδρου.
Εκτέλεση:
Η φριτέζα αέρος που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη συνταγή έχει τετράγωνο κάδο, χωρητικότητα 7 λίτρα και ισχύ 1800 Watt.
Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 180°C.
Πλένουμε το κουνουπίδι, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε σε μπουκετάκια.
Στεγνώνουμε καλά τα μπουκετάκια με μια πετσέτα, τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε δημιουργώντας μια πάστα.
Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με το κουνουπίδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να μαριναριστούν καλά όλα τα κομμάτια.
Ρίχνουμε το κουνουπίδι στον κάδο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε τα κομμάτια και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από τη φριτέζα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα ταχίνι: Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το προσθέτουμε και αυτό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Περιχύνουμε το κουνουπίδι με τη σάλτσα και σερβίρουμε με φύλλα κόλιανδρου.
Κουνουπίδι με μπέικον και σταφίδες
Υλικά: 750 γρ. κουνουπίδι κομμένο σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια, 150 γρ. βούτυρο, 100 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρό καρέ, 20 γρ. σταφίδα μαύρη, 40 γρ. κάππαρη κομμένη, 35 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 40 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα, 50 γρ. ξύδι λευκού κρασιού, 3 γρ. θυμάρι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, 60 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 40 γρ. φουντούκι καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο, 100 γρ. μήλο πράσινο σε λεπτές λωρίδες, 5 γρ. ψωμί κρουτόν τριμμένο, αλάτι, ελαιόλαδο.
Εκτέλεση:
Αλατίζουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κουνουπιδιού. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κουνουπίδι και σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο καστανό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μισό βούτυρο, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Αφαιρούμε σε ένα πιάτο το κουνουπίδι, προσθέτουμε το μπέικον και του δίνουμε χρώμα. Προσθέτουμε τη σταφίδα, την κάππαρη, το σκόρδο και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, σβήνουμε με το ξύδι και δένουμε τη σάλτσα με το υπόλοιπο βούτυρο.
Επαναφέρουμε στο τηγάνι το κουνουπίδι και με ένα κουτάλι παίρνουμε από τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει και ρίχνουμε πάνω από τα κομμάτια του κουνουπιδιού.
Μόλις η σάλτσα έχει δέσει επαρκώς και έχουμε καλύψει ομοιόμορφα τα κομμάτια κουνουπιδιού αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι.
Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε σε πιάτα. Γαρνίρουμε από πάνω με τη γραβιέρα, το φουντούκι, το μήλο και το κρουτόν.
Κουνουπίδι στο φούρνο με τυριά
Υλικά: 1 κουνουπίδι μεγάλο, 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα, 250 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά που λιώνουν τριμμένα, 1 πράσο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. απαλή μουστάρδα, 3 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε φουντίτσες.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ζεματίζουμε το κουνουπίδι για 4-5 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρά.
Το βγάζουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσει τελείως και στη συνέχεια απλώνουμε τις φουντίτσες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα περιττά υγρά που τυχόν έχουν μείνει στο κέντρο τους.
Απλώνουμε το κουνουπίδι σε ένα λαδωμένο (βάση και πλαϊνά τοιχώματα) μικρό ταψί 20 ή 22 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ψιλοκομμένο πράσο με λίγο ζεστό νερό και το αχνίζουμε για 5 λεπτά, να μαλακώσει.
Όταν στεγνώσει τελείως από το νερό, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να βγάλει όλη τη γλύκα του.
Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, ρίχνουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και τη μουστάρδα και περιχύνουμε με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, έτσι θα αραιώσει η κρέμα και θα γίνει ρευστή.
Επαναφέρουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 200 γρ. από τα τριμμένα τυριά, ανακατεύοντας να λιώσουν.
Πασπαλίζουμε με πιπέρι, σχοινόπρασο και αν θέλουμε με λίγο μοσχοκάρυδο.
Περιχύνουμε με την κρέμα των τυριών το κουνουπίδι στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά και ψήνουμε το φαγητό στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν η επιφάνεια και οι άκρες του φαγητού.
Όταν εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες από την κρέμα τυριών στην περίμετρο του ταψιού, θεωρούμε ότι είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο με τυρί να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.