Bluegrass Whiskey & Beer Emporium: Κορωπί - Kentucky ένα bourbon δρόμος
Ένα αυθεντικό whiskey bar φέρνει την αμερικανική παράδοση του bourbon στο Κορωπί και μας ταξιδεύει σε μέρη μακρινά και ουισκένια.
Ένα αυθεντικό whiskey bar φέρνει την αμερικανική παράδοση του bourbon στο Κορωπί και μας ταξιδεύει σε μέρη μακρινά και ουισκένια.
Πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, σε ένα πέτρινο σπίτι του 18ου αιώνα στο Κορωπί, το Bluegrass Whiskey & Beer Emporium έχει καταφέρει μέσα σε έναν χρόνο να αποκτήσει φανατικό κοινό που έρχεται από κάθε γωνιά της Αττικής στην αυλή και το ατμοσφαιρικό εσωτερικό του για να γευτεί κάθε λογής bourbon και craft μπίρες.
Με το που θα διαβείς την πόρτα του, είναι σαν να τηλεμεταφέρεσαι σε σπίτι του Kentucky, από εκείνα που βλέπουμε στις ταινίες, περιμένοντας τον παππού με το καπέλο του cowboy να σε ρωτήσει το αντίστοιχο «τίνος είσαι συ;», ενώ μασάει ταμπάκο.

Η μουσική που ηχεί εδώ είναι η ομώνυμη Bluegrass, ένα είδος αμερικανικής folk μουσικής που γεννήθηκε στα Απαλάχια τη δεκαετία του 1940, ως εξέλιξη της country και της προγενέστερης hillbilly μουσικής. Πήρε το όνομά της από το συγκρότημα “Bill Monroe and the Blue Grass Boys”, που θεωρείται ο θεμελιωτής του είδους.
Ο όρος προέρχεται από την ονομασία της πολιτείας του Kentucky, γνωστής ως Bluegrass State («πολιτεία του μπλε χόρτου»), από ένα είδος πρασινογάλαζου αγρωστώδους φυτού που φυτρώνει εκεί. Έτσι, όταν ο Μονρό ονόμασε το συγκρότημά του, ο ήχος τους — με banjo, fiddle, mandolin, κιθάρα και κοντραμπάσο — έμεινε για πάντα συνδεδεμένος με αυτή τη λέξη.
Έτσι και το μαγαζί λοιπόν, παραπέμπει στη γη του Kentucky, στην παράδοση του bourbon και στην ατμόσφαιρα της αμερικανικής υπαίθρου, που συνδυάζει μουσική, ιστορία και απόλαυση.
Οι ιδιοκτήτες, Ανδρέας Μπότσαρης και Σίντυ Χρυσοβιτσιώτη, λένε πως η επιλογή του τόπου δεν ήταν τυχαία. Όπως εξηγούν, «η απόφαση να στεγάσουμε το Bluegrass στο Κορωπί και όχι στο κέντρο της Αθήνας ήταν συνειδητή. Θέλαμε να χτίσουμε μια εμπειρία που να έχει ταυτότητα, χαρακτήρα και σύνδεση με τον τόπο στον οποίο μεγαλώσαμε».
Ήθελαν να φέρουν, όπως λένε, «μια αυθεντική εμπειρία μακριά από τη φασαρία του κέντρου και να προσφέρουμε έναν προορισμό που να συνδυάζει τη χαλάρωση με τη γευστική ανακάλυψη. Εδώ, έχεις τον χώρο, τον χρόνο και την ατμόσφαιρα για να εκτιμήσεις ένα καλό ουίσκι και μια καλή μπύρα σε ένα περιβάλλον που είναι αφιερωμένο στο Kentucky».

Ένας χώρος με ιστορία
Το Bluegrass στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια του Κορωπίου, ένα κτίριο σχεδόν τριών αιώνων. Για τον Ανδρέα και τη Σίντυ, η σύνδεση με την ιστορία του χώρου ήταν βασική προτεραιότητα. «Το κτίριο που στεγάζει το Bluegrass χτίστηκε γύρω στο 1730, όταν η κοινότητα μετακινήθηκε από την αρχική της θέση λόγω της πανώλης», αναφέρουν. «Ανήκει από τότε μέχρι και σήμερα στην οικογένεια Λάμπρου, που ήταν έμποροι σιτηρών – απ’ όπου και προέρχεται ο χαρακτήρας του χώρου: αμπάρι, αποθήκη, στάβλος».
Όπως τονίζουν, «καταφέραμε να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα του χώρου – με τις πέτρινες καμάρες, το ξύλινο ταβάνι και τα παλιά σημάδια του χρόνου – και να τον “ντύσουμε” με μια νέα εμπειρία, που σέβεται το παρελθόν αλλά απευθύνεται στο σήμερα». Για τους ίδιους, το Bluegrass δεν είναι ένα απλό μπαρ: «είναι ένα είδος ζωντανής αφήγησης, όπου η ιστορία του κτιρίου δένει απόλυτα με την κουλτούρα του ουίσκι, που κι αυτό έχει μέσα του χρόνο, υπομονή και παράδοση».

Η φιλοσοφία πίσω από τη συλλογή
Στην καρδιά του Bluegrass βρίσκεται μια συλλογή ουίσκι φτιαγμένη με γνώση και μεράκι. Ο Ανδρέας Μπότσαρης περιγράφει τη φιλοσοφία πίσω από αυτήν λέγοντας πως «η συλλογή μας βασίζεται σε έναν βασικό άξονα: να δώσουμε στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει το bourbon μέσα από τις καλύτερες εκφάνσεις του. Δεν κυνηγάμε απλώς το σπάνιο ή το “πολυδιαφημισμένο”. Επιλέγουμε ουίσκι που έχουν χαρακτήρα, παλαίωση, ιστορία. Εστιάζουμε στην αμερικανική παράδοση — bourbon και rye whiskey».
Οι ίδιοι δοκιμάζουν συνεχώς νέες ετικέτες και παρακολουθούν περιορισμένες κυκλοφορίες, επενδύοντας σε φιάλες που αξίζουν να βρίσκονται στην εμπειρία του Bluegrass. Ανάμεσα στις εμβληματικές ετικέτες του μπαρ συναντά κανείς το Pappy Van Winkle’s 15 Year Old, ένα πλούσιο wheated bourbon, σε εμβληματική και σπάνια εμφιάλωση, το William Larue Weller, ένα wheated bourbon από τη σειρά Buffalo Trace Antique Collection, το Old Fitzgerald 10 Years Old, το Wild Turkey 12 Years Old – μια σπάνια ιαπωνική έκδοση του Wild Turkey – και το συλλεκτικό Dowling Bros. Medicinal Whiskey (1916 Distilled – 1929 Bottled), από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, εμφιαλωμένο ως “medicinal whiskey”.

Όταν το ουίσκι συναντά την craft μπίρα
Η μπάρα του Bluegrass δεν περιορίζεται στο ουίσκι. Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι η αμερικανική κουλτούρα του bourbon και η ελληνική craft μπίρα έχουν κοινές ρίζες πάθους και δημιουργικότητας.
«Η αμερικανική κουλτούρα του ουίσκι και η ελληνική craft μπίρα δεν είναι τόσο διαφορετικές όσο φαίνονται», λένε. «Άλλωστε η μπίρα λέγεται το whiskey του φτωχού, διότι έως ένα σημείο έχει την ίδια διαδικασία παραγωγής. Και η ελληνική craft μπύρα αλλά και το αμερικάνικο ουίσκι έχουν πίσω τους ανθρώπους με πάθος και δημιουργική διάθεση».
Όπως εξηγούν, το pairing μεταξύ των δύο «αναδεικνύει τον χαρακτήρα και των δύο». Είναι περήφανοι που φιλοξενούν μικροζυθοποιίες «που αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν, δημιουργώντας pairings που παντρεύουν τη βανίλια του μπέρμπον με τα τροπικά αρώματα μιας IPA ή τον έντονο μπαχαρικό χαρακτήρα ενός rye με τη στιβαρότητα μιας stout».

Το κοινό και η κουλτούρα
Το ελληνικό κοινό, όπως διαπιστώνουν, δείχνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το bourbon και τη bluegrass κουλτούρα. «Το ενδιαφέρον υπάρχει και μεγαλώνει», λένε. «Το ελληνικό κοινό είναι περίεργο, ανοιχτό και έτοιμο να δοκιμάσει, αρκεί να του προσφέρεις κάτι με ειλικρίνεια και ποιότητα. Πολλοί έρχονται χωρίς να έχουν μεγάλη επαφή με το μπέρμπον ή και καθόλου, παρόλα αυτά έχουν την περιέργεια να δοκιμάσουν. Και πολλές φορές φεύγουν έχοντας αγοράσει την αγαπημένη τους φιάλη».
Όπως προσθέτουν, «η μπλούγκρας κουλτούρα – τόσο η μουσική όσο και η αισθητική – είναι κάτι φρέσκο και ιδιαίτερο εδώ. Δεν την “διδάσκουμε”, την μοιραζόμαστε. Ναι, υπάρχει περιθώριο για εκπαίδευση, αλλά αυτή γίνεται οργανικά, μέσα από τη γεύση, τη μουσική και τη συζήτηση στην μπάρα».

Τιμές
Οι τιμές στο Bluegrass ποικίλλουν, ανάλογα με τη σπανιότητα και το είδος. Όπως αναφέρουν, οι απλές επιλογές bourbon τιμώνται στα 8–13€, ενώ οι premium 15–45€. Κάποιες σπάνιες και περιορισμένες ετικέτες κοστίζουν από 60€ και πάνω, ενώ υπάρχουν και μεζούρες που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 1000€.
Οι μπίρες ξεκινούν από 4€ και φτάνουν περίπου ως τα 15€, ανάλογα με τη μικροζυθοποιία και το είδος.
Το μέλλον του Bluegrass
Το Bluegrass δεν μένει στάσιμο. Οι ιδιοκτήτες ετοιμάζουν νέες εμπειρίες για το κοινό τους. «Στο Bluegrass, δεν μας αρέσει να μένουμε στάσιμοι», λένε. «Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε βραδιές γευσιγνωσίας που θα μας ταξιδέψουν σε διαφορετικά αποστακτήρια και ιστορίες bourbon, αλλά και ειδικά αφιερώματα σε παραγωγούς που αγαπάμε».
Όπως πάντα, θα γιορτάσουν τα μεγάλα seasonal events — από το 4th of July και το Halloween ως το Thanksgiving και τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, προγραμματίζονται Tap Takeovers με τις μικροζυθοποιίες Αναστασίου και Paragon, αλλά και ζωντανά bluegrass σχήματα «που θα φέρουν τον ήχο των Απαλαχίων μέσα στην αυλή μας».
