Τοp 7 γλυκά από θρυλικά αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που πρέπει να δοκιμάσεις

Προφιτερόλ στον Ανδριά ή εκμέκ παγωτό στη Χαρά; Αυτά κι άλλα ψευδοδιλήμματα ξεδιαλύνουμε μέσα από την πιο λαχταριστή λίστα που διάβασες ποτέ.

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς κάθε φορά που περνάμε την πόρτα ενός αγαπημένου μας ζαχαροπλαστείου μεταφερόμαστε νοητά ντουγρού στην παιδική μας ηλικία τότε που τραβολογάμε γονείς και παππούδια για να μας αγοράσουν το αγαπημένο μας γλυκό. Παρόλα αυτά όπως τότε, έτσι και σήμερα, υπάρχουν γλυκά, υπάρχει και το προφιτερόλ του Ανδριά, το μιλφέιγ της Δέσποινας και πάει λέγοντας. Εμείς φτιάξαμε την απόλυτη ζαχαρένια λίστα με τα 7 top γλυκά των αγαπημένων μας θρυλικών αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων που πρέπει να δοκιμάσεις χθες.

Μιλφέιγ από τη Δέσποινα

Δες διευθύνσεις εδώ:

Το μιλφέιγ της Δέσποινας έχει αποκτήσει φήμη… θρύλου, με τους φανατικούς του να υποστηρίζουν πως δύσκολα θα βρεις καλύτερο στην πόλη. Η βάση του αποτελείται από φύλλο που σπάει τραγανό στο πρώτο δάγκωμα, γεμισμένο με αφράτη, γενναιόδωρη κρέμα που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο. Εκτός από την παραδοσιακή εκδοχή με κρέμα ζαχαροπλαστικής, θα το βρεις σε τρεις ακόμη ιδιαίτερες παραλλαγές: σοκολάτα για τους αθεράπευτους choco-lovers, τζιαντούγια που συνδυάζει σοκολάτα με βελούδινη πάστα φουντουκιού, αλλά και εκδοχή με φρέσκα φρούτα εποχής για πιο δροσερή απόλαυση.

Προφιτερόλ από τον Ανδριά

Λ.Καποδιστριου 92, Φιλοθέη, τηλ:2102755793

Ένα όνομα, μια ιστορία από το μακρινό 1972 ο Ανδριάς έμαθε σε πολλούς Αθηναίους τί πάει να πει προφιτερόλ. Τα αγνά και ποιοτικά υλικά, η πιο λαχταριστή πεθαίνεις σοκολάτα, τα αφράτα σουδάκια κι η μαστοριά στην προετοιμασία του έκαναν το προφιτερόλ του Ανδριά ένα από τα πιο φημισμένα της πρωτεύουσας . Μπορείς να το απολαύσεις σε ατομική μερίδα αλλά και σε τούρτα -6-8 νοματαίοι θα χορτάσετε άνετα- ενώ όσο ο καιρός το επιτρέπει επιβάλλεται να δοκιμάσεις και την παγωτένια εκδοχή του που θα σε κάνεις να γλείφεις τα παγωμένα δάχτυλά σου.

Kαριόκα από τον Παπαπαρασκευά

Ανδρέα Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ.: 21 0898 0220

Οι καριόκες μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη δόξα θα τραβήξουν με  πρωτεργάτες όπως ο Παπαπαρασκευάς από την Ξάνθη. Εδώ και χρόνια, διαθέτει αθηναϊκό εργαστήριο (Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980220), το οποίο τροφοδοτεί τα σπίτια εκείνων που παραμένουν πιστοί στο αγαπημένο γεμιστό σοκολατένιο γλυκό της καρδιάς μας. Σχεδόν 90 χρόνια κρατά η λαχταριστή συνταγή μας κάνει να γλείφουν δαχτυλάκια αυθόρμητα από προσμονή να την δοκιμάσουμε ακόμη μια φορά.

Γαλακτομπούρεκο από το Κοσμικόν

Καταστήματα εδώ

Η συνταγή του είναι μυστική και κατακτήθηκε υπομονετικά καθώς με το πέρασμα των χρόνων δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Ο κώδικας ποιότητας παρασκευής του ωστόσο παραμένει αδιαπραγμάτευτος. Οι ολόφρεσκες πρώτες ύλες, το βούτυρο γάλακτος, το χειροποίητο φύλλο του, το τέλειο σιρόπιασμα και η προσοχή στην εκτέλεση δημιουργούν ένα γλυκό που έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς πελάτες σε όλη την Αθήνα.

Σοκολατίνα από την Αθηναία

Πριγκηποννήσων 12, Κυψέλη, τηλ: 21 0646 4297

Σε μια αγαπημένη γειτονιά της πόλης κρύβεται ένα ζαχαροπλαστείο που σερβίρει χειροποίητα γλυκά αδιάκοπα από το 1967, χτίζοντας τη φήμη του πάνω στις αξεπέραστες σοκολατίνες του. Κι αν δοκιμάσεις έστω μία φορά, καταλαβαίνεις αμέσως γιατί όσοι μιλάνε λιγωμένοι για την Αθηναία επιστρέφουν ξανά και ξανά. Η σοκολατίνα του, ειδικά, τιμά την παραδοσιακή συνταγή: στρώσεις αφράτου παντεσπανιού, ελαφρά σιροπιασμένου με λικέρ, αγκαλιάζουν μια βελούδινη κρέμα πικρής σοκολάτας, ενώ στην κορυφή την ολοκληρώνει μια γενναιόδωρη επικάλυψη γκανάζ.

Πάστα αμυγδάλου από τον Μπόζα

Κερκύρας 39, Κυψέλη, τηλ.:21 0821 1107

Το αντίπαλον δέος της σοκολατίνας, δεν είναι άλλο από την πάστα αμυγδάλου που έκανε χαμό στα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία από τα 70s μέχρι και τα 90s δίνοντας ένα άλλοθι σε αυτούς που ντρεπόντουσαν να πουν ότι δεν τους αρέσει η σοκολάτα. Ο Μπόζας από το 1967 βγάζει μια λαχταριστή κι έξτρα φινετσάτη πάστα αμυγδάλου που θα σε κάνει να παραμερίσεις το κουτί με τα σοκολατάκια και να τους δώσεις να καταλάβει.

Tιραμισού από τον Galifianakis

Λεωφόρος Μεσογείων 398, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 21 0600 8669


Η έμπνευση, το μεράκι για τη ζαχαροπλαστική, οι συνεχείς δοκιμές και η αφοσίωση στη λεπτομέρεια είναι τα συστατικά που κρατούν μέχρι σήμερα τον «άρχοντα της κρέμας» στην κορυφή. Χάρη σε όλα αυτά, μάς κακομαθαίνει με γλυκές δημιουργίες που έχουν γράψει ιστορία – με κορυφαίο το τιραμισού του. Ένα επιδόρπιο τόσο απολαυστικό, που δύσκολα χωράει σε λόγια: αν υπήρχε εγκυκλοπαίδεια αφιερωμένη αποκλειστικά στις κριτικές των θαυμαστών του, θα χρειαζόταν σίγουρα πολλές δεκάδες τόμους για να καταγράψει όλα τα εγκωμιαστικά σχόλια όσων είχαν την τύχη να το δοκιμάσουν.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v