Ελληνικό brunch: Πώς η Αθήνα απέκτησε τη δική της «σχολή» πρωινού

Είχαμε και στο χωριό μας brunch τελικά, και αυτό αποδεικνύεται από τους καταλόγους των αθηναϊκών εστιατορίων που τιμούν την παράδοση με καγιανάδες και πρόβειο γιαουρτάκι.

Ελληνικό brunch: Πώς η Αθήνα απέκτησε τη δική της «σχολή» πρωινού

Ωραία τα αυγά ολλαντέζ και τα avocado toast, καλά και τα pancakes, όμως το brunch στην Αθήνα έχει πάψει πια να είναι ξενόφερτο trend και εξελίσσεται σε μια γευστική εμπειρία με ελληνική ταυτότητα που μας αρέσει πολύ.

Από τον καγιανά και τη φρουτάλια μέχρι το πρόβειο γιαούρτι με μέλι και τις πίτες με άγρια χόρτα, τα αθηναϊκά μαγαζιά φτιάχνουν μια δική τους «σχολή» πρωινού που τιμά την παράδοση και ταυτόχρονα την ανανεώνει με φαντασία.

Στο ανανεωμένο Lobby Bar στο ισόγειο ή στο ατμοσφαιρικό Art Lounge του 7ου ορόφου, με πανοραμική θέα στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, το brunch στο New Hotel έχει έντονη ελληνική σφραγίδα.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by NEW Hotel (@newhotel_athens)


Ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης αντλεί έμπνευση από την παράδοση και προτείνει πιάτα όπως ο κλασικός καγιανάς με ντομάτα και αυγά, αλλά και η αυθεντική φρουτάλια, η κυκλαδίτικη ομελέτα με πατάτα, σαλάμι και τυρί Σαν Μιχάλη από τη Σύρο. Για μια πιο ελαφριά επιλογή, το ελληνικό γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα και μέλι είναι ωραιότατο – αναλυτικός κατάλογος εδώ

Σχεδόν κρυμμένο σε ένα δρομάκι δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ρίνι είναι ένα φιλόξενο καφέ-γαστρομαγειρείο που παντρεύει την αίσθηση του σπιτικού με τη φινέτσα ενός σύγχρονου μπιστρό. Εδώ, η νεαρή σεφ Μαρίνα Χρονά και ο Νίκος Τσιλίδης τιμούν την ελληνική παράδοση μέσα από δημιουργικά brunch πιάτα.


Στο μενού του βρίσκουμε τον πλούσιο τραχανά με ταχίνι, που μεταμορφώνει το κλασικό comfort φαγητό σε κάτι σύγχρονο και ιδιαίτερο, αλλά και την ελληνική ομελέτα φούρνου με λουκάνικα, πατάτες και φέτα. Το πεϊνιρλί με καγιανά και παστό Καλαμάτας κλείνει το μάτι στην παράδοση, ενώ τα ελληνικά pancakes μπομπότας με φέτα, φρούτα εποχής και μέλι συνδυάζουν γλυκό και αλμυρό με τρόπο που θυμίζει κυριακάτικο τραπέζι στο χωριό. Αν θες κάτι παραδοσιακά γλυκό, τότε το γιαούρτι με κομπόστα φρέσκων φρούτων και ξηρούς καρπούς θα σε ενθουσιάσει. Αναλυτικός κατάλογος εδώ

Στο ιστορικό κτίριο του 1831 στην Αιόλου, το Ateno Cook & Deli του Νίκου Καραθάνου και των αδελφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου επαναπροσδιορίζει την έννοια του brunch μέσα από την ελληνική παράδοση. Ο κατάλογος του πρωινού και του brunch περιλαμβάνει γεύσεις που τιμούν τις πρώτες ύλες και τους μικρούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα πιάτα απλά και ταυτόχρονα γεμάτα νοστιμιά.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ateno Cook & Deli (@ateno.athens)


Ανάμεσα στις επιλογές, ξεχωρίζει η ομελέτα με ζαμπόν κόκορα και γραβιέρα Μυτιλήνης, ενώ το τηγανητό αβοκάντο με αυγό ποσέ συνδυάζεται με καπνιστή πέστροφα και αρωματική κρέμα τραχανά με κουρκουμά. Τα χτυπητά αυγά με τρούφα και τραβηχτή Μάνης φέρνουν στο πιάτο την αλμυρή νοστιμιά της Πελοποννήσου. Οι πιο δροσερές επιλογές κινούνται σε πιο healthy γραμμή: γιαούρτι με granola χαρουπιού, μέλι ανθέων και πορτοκάλι, ή το πληθωρικό ελληνικό γιαούρτι με φρούτα του δάσους, λεμόνι, αμύγδαλα και μέλι. 

Στα Πετράλωνα, το Line ενσωματώνει στον κατάλογό του τον «πρωινό» χαρακτήρα της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο comfort και το σύγχρονο. Το brunch εδώ αποκτά ιδιαίτερη ταυτότητα χάρη στις επιλογές τυριών μικρών παραγωγών, όπως το μανούρι Γρεβενών, το βολάκι Άνδρου, το καπνιστό μετσοβόνε από το Μέτσοβο και το «κυανό» μπλε τυρί από τη Θεσσαλονίκη.

Από τα πιάτα, ξεχωρίζουν τα arancini με κρητικό κριθαρότο, πιπεριά Φλωρίνης και γιαούρτι με μπαχαρικά, αλλά και η μελιτζάνα με μανιτάρια, ταχίνι μυρωδικών και σύκο, μια πιο φυτική και δροσερή πρόταση. Κυρίαρχη θέση στον κατάλογο κατέχει και ο καγιανάς, τον οποίον φτιάχνουν με καπνιστό χοιρινό, μανούρι και αφράτο ζυμωτό ψωμάκι δικής τους παραγωγής. Ακόμα και στον καφέ έχουν βάλει ελληνικό χρώμα: ο ελληνικός καφές με κηρήθρα και ροδόνερο σερβίρεται ως τελετουργία, ενώ το αμυγδαλωτό με μαρμελάδα πορτοκάλι τον συντροφεύει επάξια.  Δες τον κατάλογο εδώ

Βάζουμε πλώρη για Κεραμεικό, και τον πολύχρωμο χώρο του Okupa, όπου το brunch κινείται ανάμεσα στο διεθνές και το ελληνικό στοιχείο, με προτάσεις που παίζουν δημιουργικά με την παράδοση. Το Greek Yoghurt Bowl ας πούμε συνδυάζει το κλασικό ελληνικό γιαούρτι με μέλι θυμαρίσιο, granola, φρούτα και chia seeds, δίνοντας μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη εκδοχή πρωινού. Από την άλλη, ο Chorizo Kayanas εμπλουτίζει τον κλασικό ελληνικό καγιανά με ντομάτα και αυγά, προσθέτοντας πινελιές chorizo και συνοδεία από προζυμένιο ψωμί.


Λίγο παραπέρα, στην Ομόνοια, από το 1931, η ιστορική Στάνη συνεχίζει να σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις. Εδώ το «brunch» είναι παλιάς κοπής και μας αρέσει πολύ: το πρόβειο γιαούρτι, σερβίρεται στο πιατάκι με μέλι και καρύδια (και την πέτσα του φυσικά), ενώ το ανθόγαλα με μέλι εντυπωσιάζει με την πλούσια, κρεμώδη υφή του, σαν μους, και συνοδεύεται επίσης με αγνό μέλι.


Απόλυτο highlight οι λουκουμάδες: φρεσκοτηγανισμένοι, αφράτοι και με τραγανή κρούστα, γαρνιρισμένοι με μέλι και μια ελαφριά δόση κανέλας. Ένα κλασικό γλυκό που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, θυμίζοντας τα παλιά αθηναϊκά καφενεία. Δίπλα τους, το κλασικό ρυζόγαλο κρατά ζωντανή την κληρονομιά ενός παραδοσιακού γαλακτοπωλείου. 

Προς Παγκράτι μεριά, το Άκρα με την ανοιχτή του κουζίνα που δε σταματά να πειραματίζεται σερβίρουν εξαιρετικό ελληνικό πρωινό. Ο κατάλογος αλλάζει συχνά, γι’ αυτό και κάθε επίσκεψη είναι μια νέα εμπειρία. Ανάμεσα σε όσα μπορεί να συναντήσει κανείς είναι οι μελάτες ντομάτες με βιολογικά αυγά, η ομελέτα με κολοκυθοανθούς, αλλά και οι φρέσκες πίτες με πετεινό ή άγρια χόρτα που τιμούν την παράδοση. Η λαδένια σερβίρεται είτε σκέτη είτε με παστράμι, ενώ το προζυμένιο ψωμί με αρσενικό Νάξου, μέλι και μαρμελάδα απογειώνει την απλότητα. Στα γλυκά, το κρουασάν με καμένο βούτυρο και κανέλα παντρεύει το γαλλικό κλασικό με ελληνικό μεράκι, ενώ τα επιδόρπια με βιολογικό γάλα και φρέσκα φρούτα συμπληρώνουν την γευστική εμπειρία.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v