Στο Ateno Cook & Deli η κεντρική ιδέα είναι η νοστιμιά
Στο Ateno Cook & Deli, στο κέντρο της Αθήνας, ο Νίκος Καραθάνος μάς θυμίζει τι εστί νόστιμο ελληνικό φαγητό.

Στο Ateno Cook & Deli, στο κέντρο της Αθήνας, ο Νίκος Καραθάνος μάς θυμίζει τι εστί νόστιμο ελληνικό φαγητό.
Καθώς έμπαινα στην Αιόλου για να βρω το Ateno στον αριθμό 52 του δρόμου, τηλεμεταφέρθηκα σε ένα βράδι καλοκαιρινό προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας στη Galazia Hytra, που τότε βρισκόταν στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου και είχα την πρώτη μου γνωριμία με τη μαγειρική του Νίκου Καραθάνου. Μια γνωριμία τόσο αναπάντεχη όσο αναπάντεχο ήταν και το πιάτο που θυμάμαι ακόμα. Μπαρμπούνια με τα λέπια τους, εθιστικά σαν τσιπς, με αξεπέραστη νοστιμιά. Εκεί κατάλαβα πως αυτός ο άνθρωπος θα έγραφε ιστορία στις κουζίνες, και δεν διαψεύσθηκα. Μετά από μια τρελή πορεία χιλιάδων χιλιομέτρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ένα πρώτο αστέρι Michelin μόλις στα 27 του χρόνια, με μαθητείες και συνεργασίες με σπουδαίους σεφ σε σπουδαία εστιατόρια (Βαρούλκο, Σπονδή, Hytra, Galazia Hytra, Cookoovaya, κ.α.), ο Νίκος Καραθάνος, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο της καριέρας του, αποφάσισε να επιστρέψει στην πηγή. Από εκεί που αρχίζουν όλα, στη μνήμη της γεύσης.
Και εγένετο το Ateno Cook & Deli, μαζί με τους αδελφούς Σπύρο και Βαγγέλη Λιάκο, πασίγνωστους για την τόλμη, την ενέργεια και το ασίγαστο πάθος για τη γεύση, που μας χαρίζουν, εδώ και χρόνια, αξέχαστες στιγμές νοστιμιάς στο Basegrill, το Τραβόλτα, το Cookoovaya, το Hookut. Τα δύο αδέλφια και ο Νίκος Καραθάνος διάλεξαν στην Αιόλου ένα μοναδικό κτήριο του 1831 που ρήμαζε, όπως τόσα και τόσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, λίγο πιο μακριά από την παραγνωρισμένη και μπουχτισμένη πιάτσα, κι έφτιαξαν εκεί ένα στολίδι, μέσα κι έξω.
Στην κουζίνα του Ateno, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι επισκέψιμη για τους πελάτες, ο Νίκος Καραθάνος, παρών από το πρωί μέχρι το βράδι, έχει αφοσιωθεί με την ψυχή και το σώμα του μαγειρεύοντας τις αναμνήσεις του τις οποίες μας παρουσιάζει μέσα από πιάτα όλο εκπλήξεις. Εκπλήξεις για τα μάτια και για το στόμα. Αν ο μουσακάς δεν μοιάζει με τον μουσακά της ταβέρνας κι αν τα γεμιστά δεν μοιάζουν με τα γεμιστά της μαμάς μας, ούτε καν η χωριάτικη με τη σαλάτα-ταυτότητα του τόπου μας όπως την ξέρουμε, οι γεύσεις είναι εκεί, απείραχτες μέχρι κεραίας, μέχρι το μεδούλι τους‧ άθικτες στο DNA τους, όπως χαρακτηριστικά λέει ο σεφ. Κι αν κάποιος μου έλεγε ότι θα ήθελα να ξαναγυρίσω και για το σπανακόρυζο, όπως το φτιάχνει και το σερβίρει εδώ ο Νίκος Καραθάνος, που είναι ένα από τα πιο μισητά σπιτικά φαγητά της παιδικής μου ηλικίας, θα του έλεγα πως δεν πάει καλά! Είπε και κάτι άλλο ο σεφ, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα: πως το κέντρο της πόλης έχει γεμίσει με μαγαζιά και μαγαζάκια, αντιγραφές του ενός από το άλλο, με ‘trendy concepts’ και, εν πολλοίς, ανύπαρκτη ουσία. Το Ateno δεν είναι ένα από αυτά.
Όποτε κι αν περάσεις από το Ateno Cook & Deli, θα έχεις να διαλέξεις ανάλογα με το πρόγραμμά σου και την ώρα της ημέρας. Το πρωί θα πιείς ποιοτικό καφέ και θα φας καταπληκτικά σάντουιτς με εξαιρετικά αλλαντικά και τυριά. Τα αλλαντικά είναι φτιαγμένα από τους αδελφούς Λιάκου στο εργαστήριο που έχουν στήσει στο Περιστέρι, σε απόσταση αναπνοής από το Basegrill. Αλλαντικά φτιαγμένα με κρέατα που έχουν «διεύθυνση και ονοματεπώνυμο» (καλαρρύτικο πρόβατο, κουνέλι και κόκκορα κρητικά, κ.λπ.), χωρίς πρόσθετα και με ήπια επεξεργασία, εθιστικά νόστιμα. Τα σωστά ωριμασμένα τυριά, τα αληθινά όπως τα ονομάζω, προέρχονται κι αυτά από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και είναι το ένα πιο εύγευστο από το άλλο.
Ο καφές και τα σάντουιτς μπαίνουν και σε πακέτο για να νοστιμίσουν το μεσημεριανό σου διάλειμμα, ενώ τα αλλαντικά, τα τυριά, κάποια άλλα επιλεγμένα προϊόντα και ένα-δυο μπουκάλια κρασί από την κάβα των 150+ ετικετών που έχει επιμεληθεί ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης θα αγοραστούν, θα συσκευασθούν άψογα κι εσύ θα έχεις ξενοιάσει με το τι θα φιλέψεις τους φίλους σου αργότερα που θα έρθουν στο σπίτι για μια χαλαρή βραδιά.
Το μεσημέρι και το βράδι, στο εστιατόριο, μέσα ή έξω, στο ισόγειο ή στην επάνω σάλα, σε περιμένει ο κύριος κατάλογος του Ateno, όσο πρέπει εκτενής και με ευδιάκριτες κατηγορίες, μία εκ των οποίων είναι αφιερωμένη στα όσπρια και τα λαχανικά, κάτι που δεν συναντάμε συχνά. Σε αυτόν τον κατάλογο θα βρεις και τα τέσσερα φαγητά που ανέφερα πιο πάνω (μουσακά, γεμιστά, ελληνική σαλάτα, σπανακόρυζο) τα οποία δεν πρέπει να χάσεις για κανένα λόγο. Αποφάσισα να μην τα περιγράψω με λεπτομέρειες γιατί πώς αλλιώς θα εκπλαγείς; Θα βρεις και άλλα φαγητά, που όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ουσιαστική νοστιμιά. Οι τιμές είναι απόλυτα λογικές σε σχέση με την ποιότητα του φαγητού, το όμορφο περιβάλλον και το φιλικό σέρβις (γύρω στα 40 € το άτομο χωρίς ποτό).
Εδώ και λίγο καιρό, οι άνθρωποι του Ateno προσέθεσαν κι ένα μπαρ όπου θα πιείς το κρασί σου και θα το συνοδεύσεις με μικρά πιατάκια, απολαμβάνοντας ένα διάλειμμα, μια ώρα ξεκούρασης ή μια συνάντηση με φίλους. Ο κατάλογος του μπαρ είναι ξεχωριστός και προσφέρει μια γκάμα οκτώ μεζέδων (8-12 €) στη λογική της μπουκιάς και της μοιρασιάς. Ίσως να είναι περιττό, όμως θα επαναλάβω πως και εδώ πρωταγωνιστούν η νοστιμιά, η πρωτοτυπία και η αρτιότητα της εκτέλεσης.
Το Ateno Cook & Deli απευθύνεται κυρίως σε μας, τους Έλληνες, που συνδεόμαστε με τις γεύσεις του τόπου, των επιμέρους τόπων μας και των σπιτιών μας, και σε δεύτερο βαθμό στους ξένους επισκέπτες, τουλάχιστον σε όσους από αυτούς ψάχνουν τις αυθεντικές γεύσεις της χώρας που τους φιλοξενεί, αποφεύγοντας τα τουριστικά κλισέ. Στο Ateno Cook & Deli, και οι μεν και οι δε, θα βρούμε την ουσία στη νοστιμιά που από μόνη της αρκεί για να περιγράψει την έννοια της παραφορεμένης λέξης ‘concept’.
Ateno Cook & Deli
Αιόλου 52 & Μιλτιάδου
Αθήνα 105 60
Ανοιχτό καθημερινά 8:00 – 1:00
Τηλ. 210 322 3223
Facebook
Instagram