Ένα τέλειο κόλπο για να διατηρούνται τα αγγούρια στο ψυγείο περισσότερες μέρες

Με ένα απλό αλλά ιδιοφυές κόλπο που λίγοι γνωρίζουν, τα αγγούρια σου μένουν φρέσκα και τραγανά για περισσότερο καιρό, χωρίς να χαλάνε πριν την ώρα σου.

Ένα τέλειο κόλπο για να διατηρούνται τα αγγούρια στο ψυγείο περισσότερες μέρες

Έχει τύχει να αγοράσεις αγγούρια και μέσα σε δυο-τρεις μέρες να έχουν μαλακώσει, γεμίσει υγρασία και γίνει για πέταμα; Δεν είσαι ο μόνος/η μόνη. Επειδή αποτελούνται κατά 95% από νερό, τα αγγούρια είναι από τα πιο ευαίσθητα λαχανικά, και χρειάζονται σωστή φροντίδα για να μη χαλάσουν γρήγορα.

Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Martha Stewart, το μυστικό είναι απλό: τύλιξέ τα σε αλουμινόχαρτο πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Το αλουμινόχαρτο επιτρέπει στο αγγούρι να «αναπνέει» χωρίς να παγιδεύει την υγρασία, πράγμα που το διατηρεί φρέσκο για περισσότερες μέρες. Φρόντισε μόνο το αγγούρι να είναι εντελώς στεγνό πριν το τυλίξεις (καλύτερα δηλαδή να το πλύνεις αμέσως πριν το φας, και όχι όταν το φέρεις σπίτι) και τοποθέτησέ το στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου.

Η ιδανική θερμοκρασία (δεν είναι αυτή που νομίζεις)

Η ιδανική θερμοκρασία για να διατηρηθούν τα αγγούρια είναι γύρω στους 10-12°C, δηλαδή λίγο πιο ζεστά από ό,τι συνήθως ρυθμίζουμε το ψυγείο (4-7°C). Αν μείνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μέρες, τα αγγούρια παθαίνουν αυτό που λέγεται chilling injury (ζημιά από το κρύο): Αρχίζουν να μαυρίζουν, να γίνονται υδαρά και να χάνουν γεύση.

Γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί προτείνουν να τα βάζουμε στο συρτάρι λαχανικών, που έχει λίγο πιο «ήπιο» κλίμα, ή να τα τυλίγουμε σωστά (όπως με το αλουμινόχαρτο) για να προστατευτούν.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Φρόντισε να κρατάς τα αγγούρια μακριά από μήλα, κρεμμύδια ή άλλα τρόφιμα που εκπέμπουν αιθυλένιο –ένα φυσικό αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση και την αλλοίωση. Έτσι θα τα χαρείς φρέσκα για περισσότερες μέρες.

Extra tips για λαχανικά που μένουν φρέσκα

Δεν είναι μόνο τα αγγούρια που θέλουν το δικό τους κόλπο για να διατηρηθούν. Τα καρότα, για παράδειγμα, κρατιούνται τραγανά για πολλές μέρες αν τα βάλεις σε βάζο με νερό στο ψυγείο. Τα φρέσκα μυρωδικά αγαπούν το χαρτί κουζίνας: τύλιξέ τα απαλά και τοποθέτησέ τα σε σακουλάκι, ώστε να μη μαυρίσουν πριν την ώρα τους. Όσο για τις ντομάτες, άφησέ τις έξω από το ψυγείο, γιατί στο κρύο χάνουν τη γεύση και το άρωμα τους –καλύτερα διατηρούνται σε ένα δροσερό ντουλάπι, ή ακόμα και στον πάγκο της κουζίνας.

Και αν σου περισσέψουν αγγούρια;

Αν παρ’ όλα αυτά βρεθείς με πολλά αγγούρια που πρέπει να καταναλώσεις σύντομα, έχεις επιλογές: Φτιάξε ένα ωραιότατο τζατζίκι ή μια παραδοσιακή αγγουροντομάτα, ή πρόσθεσε φέτες αγγουριού για να φτιάξεις detox νερό με λεμόνι και δυόσμο, για super καλοκαιρινή δροσιά. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v