Πρωτότυπες αλλά εύκολες σάλτσες για τις μακαρονάδες σου
Ξέχνα την κλασική ναπολιτάνα και την καρμπονάρα: Έχουμε 5 πανεύκολες αλλά πρωτότυπες σάλτσες που θα κάνουν τη μακαρονάδα σου να μοιάζει γκουρμέ χωρίς κόπο.

Ξέχνα την κλασική ναπολιτάνα και την καρμπονάρα: Έχουμε 5 πανεύκολες αλλά πρωτότυπες σάλτσες που θα κάνουν τη μακαρονάδα σου να μοιάζει γκουρμέ χωρίς κόπο.
Αν αγαπάς τα ζυμαρικά αλλά έχεις βαρεθεί τις ίδιες και τις ίδιες σάλτσες, ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το μενού σου. Από δροσερή κρέμα με γιαούρτι και λεμόνι μέχρι πλούσια σάλτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, απάκι και μυζήθρα, οι παρακάτω συνταγές είναι τόσο εύκολες όσο και εντυπωσιακές. Κι αν θες να το πας ένα βήμα παραπέρα, θα βρεις και πέστο με αβοκάντο ή ταχινομακαρονάδα με ξηρούς καρπούς, που θα δώσουν στα αγαπημένα σου ζυμαρικά νέα, αναπάντεχα αρώματα.
Υλικά:
6 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ψητές, 20 γρ. κουκουνάρι, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο, ½ φλ. νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Βάζουμε στο μούλτι τις ψητές πιπεριές Φλωρίνης, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά και χτυπάμε, μέχρι να γίνουν σάλτσα. Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε αλάτι και σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικου με τσίλι. Έπειτα βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, τη σάλτσα πιπεριάς, τα βρασμένα ζυμαρικά και λίγο από το νερό τους και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό, τη φέτα σπασμένη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Υλικά:
400 γρ. σπαγγέτι, 100 γρ. μπρόκολο, 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 1 λεμόνι, 250 γρ. γαλοπούλα καπνιστή, 1 ματσάκι άνηθο, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: ελαιόλαδο, πιπέρι, άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα ζυμαρικά, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και 1 κουτάλα νερό από την κατσαρόλα που βράζει, και ανακατεύουμε για να πάρουμε μια ρευστή σάλτσα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε. Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τη γαλοπούλα σε μικρά κομμάτια και τη μεταφέρουμε στο μπολ με το γιαούρτι. Προσθέτουμε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο, τα μεταφέρουμε στο μπολ με τη σάλτσα, και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη.
Υλικά:
1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο, 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια, 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες, 1/2 κ.σ. πελτές ντομάτας, λίγο κύμινο + καυτερή πάπρικα σε σκόνη, 1 κ.σ. ταχίνι, 1/2 κ.σ. ξερός δυόσμος τριμμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά): λίγα αμύγδαλα και καρύδια, θρυμματισμένα και καβουρδισμένα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε με το χέρι. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και τα υλικά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο και την πάπρικα, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι ελαφρώς υδαρής. Ρίχνουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τη σάλτσα με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη).
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βράζουμε λίγο πριν σερβίρουμε, γιατί, αν κρυώσουν, θα κολλήσουν όταν ρίξουμε την ταχινόσαλτσα. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως την ταχινομακαρονάδα σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα (αν θέλουμε) αμύγδαλα και καρύδια θρυμματισμένα και καβουρδισμένα.
Η συνταγή είναι από τον Γαστρονόμο.
Υλικά:
200 γρ. απάκι σε κομματάκια, 4 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 60 ml ρακή, 4-5 κλωνάρια θυμάρι, 100 ml νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά, 120 γρ. ξερή μυζήθρα, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το απάκι για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα κι απ’ τις δυο πλευρές. Το μεταφέρουμε σε πιάτο. Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Όταν τα κρεμμύδια έχουν καραμελώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε πάλι στο τηγάνι το απάκι και σβήνουμε με τη ρακή. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε τα φυλλαράκια απ’ το θυμάρι.
Όταν τα ζυμαρικά βράσουν, τα μεταφέρουμε κατευθείαν απ’ το νερό στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά να δέσουν τα υλικά. Προσθέτουμε και λίγο απ’ το νερό της κατσαρόλας που έβρασαν τα ζυμαρικά (100 ml) και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Αποσύρουμε από την φωτιά, πασπαλίζουμε με τη μισή μυζήθρα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο πιπέρι και επιπλέον τριμμένη μυζήθρα.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Υλικά:
1 φλ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, 1 σκελ. σκόρδο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. κουκουνάρι ή άλλο ξηρό καρπό, 2 ώριμα μαλακά αβοκάντο, λίγες σταγόνες λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, λίγη παρμεζάνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τα πλυμένα και στεγνά φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το κουκουνάρι και ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Χτυπάμε να πολτοποιηθούν πλήρως. Ρίχνουμε σιγά σιγά με ροή κλωστής το ελαιόλαδο, ώστε να γίνει κρέμα το μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό. Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά προσθέτουμε λίγη ψιλοτριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.