Door In Athens: Εκεί που η Ακρόπολη φωτίζει ένα υπέροχο μεσογειακό μενού

Αθηναϊκή σαλάτα με καβούρι, λουκουμαδάκια γαρίδας κι αρνάκι ραγού με ξινό τραχανά μας περίμεναν στο Door In Athens στην Πλάκα, σε μια μοναδική σύμπραξη της μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας.

Door In Athens: Εκεί που η Ακρόπολη φωτίζει ένα υπέροχο μεσογειακό μενού

Κάπου στα νοητά σύνορα μεταξύ Μοναστηρακίου και Πλάκας στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου κι εμπορικού τριγώνου που σφύζει από τουρίστες αυτή την περίοδο το Door In Athens εδώ και λίγο καιρό επανασυστήθηκε μέσα από ένα ιδιαίτερο μενού. Η κάρτα του πατά με το ένα πόδι σταθερά στην λατρεμένη ελληνική κουζίνα όπως αυτή πέρασε μέσα από χειρόγραφες συνταγές των γιαγιάδων μας σε σεφ εγνωσμένης αξίας και με το άλλο στη μεσογειακή κουζίνα που παντρεύει τους θησαυρούς της γης σαν να φτιάχνει ένα παζλ από τόσο οικείες μυρωδιές. Ένα δροσερό καλοκαιριάτικο βράδυ στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου βρεθήκαμε να περιδιαβαίνουμε την Αθήνα που όσο νύχτωνε φόραγε τα καλά της κι υποδεχόταν στην αγκαλιά της και τους δρόμους της εκείνους τους αισθηματίες οι οποίοι όσα χρόνια κι αν περάσουν υποκλίνονται στη νυχτερινή ομορφιά της.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε στο Rooftop του Plaka Hotel με σκοπό να δοκιμάσουμε το μενού που έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Στανίτσας και έχει ήδη κερδίσει τα επαινετικά σχόλια των food lovers της πόλης. Ο χώρος είναι χωρισμένος σε δύο αυτοσχέδια μπαλκόνια, ένα για ποτό κι ένα για όσους θέλουν να γευματίσουν. Πήραμε τη θέση μας στο τραπέζι και βρεθήκαμε στη σκιά της φωτισμένης Ακρόπολης η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συζήτησης για τα επόμενα λεπτά. Αφού προσπαθήσαμε να πάρουμε το τέλειο καρέ την ώρα που το δειλινό άπλωνε τα χρώματά του στον αττικό ουρανό, μείναμε για λίγο σιωπηλοί μιας και το οφείλαμε στο μοναδικό background εμπρός μας. Στη συνέχεια επιδοθήκαμε στο αγαπημένο μας σπορ που δεν είναι άλλο από την ανάγνωση της wine list και των κοκτέιλ.

Η λίστα των κρασιών είχε εξαιρετικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα και λίγες επιλεγμένες από το διεθνές στερέωμα ιδανική τόσο για έμπειρους όσο και για τους αρχάριους wine lovers. Μια ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις πολύ καλές τιμές αφού στον κατάλογο υπήρχαν επιλογές στα 7€ το ποτήρι και μπόλικες φιάλες από 22€, πράγμα κάπως ασυνήθιστο για αντίστοιχα rooftops με μια ονειρική θέα στην Ακρόπολη. Αντίστοιχα πολύ καλές ήταν οι τιμές και στα κοκτέιλ (στα 11-12€ τόσο οι κλασικές όσο και οι signature επιλογές) εκ των οποίων μας κέρδισε με την πρώτη γουλιά το Αnamnisi (12€) με μαστίχα, βότανα και μπαχαρικά, κίτρο και κουμκουάτ. Με έμπνευση από την ελληνική παράδοση των αποσταγμάτων και των αγαπημένων λικέρ της χώρας ήταν μια must επιλογή ειδικά για τους λάτρεις των υπόξινων γεύσεων.

Με το From the Carribean (12€) κινηθήκαμε στα ασφαλή καλοκαιρινά νερά αφού επρόκειτο για μια πολύ γευστική επιλογή με blend από ρούμι, εξωτικά φρούτα, σοκολατένια bitters, τζίντζερ, λεμόνι και χειροποίητη tonka. Πέρα από τα κοκτείλ, πολύ καλές ήταν οι επιλογές των spirits εκ των οποίων ξεχώριζαν και τα παλαιωμένα τσίπουρα του καταλόγου που χρήζουν άμεσης δοκιμής εφόσον επισκεφθείς το Door In Athens.

H κάρτα του μενού ήταν μικρή μα πλήρως εναρμονισμένη με το όραμα της ομάδας των σεφ που ήθελαν να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στη μεσογειακή κι ελληνική κουζίνα. Comfort, οικεία και με μαμαδίσιες νότες παρέλασαν από μπροστά μας διάφορα πιάτα που έψαχναν στη θέση τους στα αγαπημένα μας οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια. Η «Αθηναϊκή καβούρι» (16€) είναι το best seller των ορεκτικών απόλυτα δικαιολογημένα αφού το αβοκάντο γεμιστό με καβούρι και λευκή ταραμοσαλάτα φέρνει νησιώτικες μνήμες και γεύσεις με την πρώτη κιόλας μπουκιά στον ουρανίσκο σου.

Όλες οι παρασκευές είναι χειροποίητες πράγμα ευδιάκριτο σαν δοκιμάσεις οποιοδήποτε πιάτο. Το ταρτάρ λαυράκι (18€) μαριναρισμένο με άρωμα ελληνικής σαλάτας ήταν γευστικότατο κι άκρως ευπαρουσίαστο στην όψη του. Μαλακό, αφράτο κι ολόσωστα μαριναρισμένο ξεχώρισε όπως αντίστοιχα και οι λουκουμάδες γαρίδας (16€) ένα έξτρα λαχταριστό treat που οφείλεις στον εαυτό σου. Η κρέμα μαύρου σκόρδου με μοσχολέμονο ήταν το πικάντικο απωθημένο συνοδεύοντας έξοχα το πιάτο. Η ελληνική σαλάτα (14€) με ντομάτα γεμιστή με αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριές, κάπαρη, κρίταμα και τηγανιτή φέτα σε κρούστα αρωματικών βοτάνων ήταν εξαιρετική τόσο ως έμπνευση όσο και ως δημιουργίας επαναπροσδιορίζοντας την αγαπημένη μας χωριάτικη.

Το κριθαρώτο γαρίδας με σάλτσα μπουγιαμπέσα (24€) και τριμμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου μύριζε θάλασσα και μαμά σε μια συνταγή που είχε εκτελεστεί άψογα αναδεικνύοντας τα πλούσια αρώματά της. Τραγανότατο το δάγκωμα της γαρίδας και σωστά χυλωμένο το κριθαρώτο. Στο ίδιο κλίμα συνεχίσαμε με αρνάκι ραγού (24€) με φρέσκα βότανα, ξινό τραχανά και τριμμένη φέτα με μαντζουράνα που βγάζει εκτός συναγωνισμού κάθε επίδοξο ροκφόρ. Πιάτο που μυρίζει Ελλάδα, σιγομαγειρεμένο και μυρωδάτο είχε το μαδημένο αρνάκι ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή του.

Από τα επιδόρπια ως γνήσιοι σοκολατολάγνοι πήγαμε με την επιλογή της τάρτας σοκολάτας caraibe και namelaka (11€) με λευκή σοκολάτα φραμπουάζ να μας δικαιώνει χάρη στην πλούσια γεύση της. Η σοκολάτα έλιωνε ντύνοντας με τα παχύρρευστα χρώματά της τον αποχαιρετισμό μας στο Door In Athens.

 

Door In Athens

Kαπνικαρέας 7, τηλ.: 21 0322 2318

Facebook 

Ιnstagram 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v