Ελληνικά comfort food που θα μιλήσουν στην ψυχούλα σου
Θες να μαγειρέψεις κάτι που θα σε γυρίσει πίσω στα παιδικά σου χρόνια; Αυτά τα ελληνικά comfort food χορταίνουν σώμα και πνεύμα.

Θες να μαγειρέψεις κάτι που θα σε γυρίσει πίσω στα παιδικά σου χρόνια; Αυτά τα ελληνικά comfort food χορταίνουν σώμα και πνεύμα.
Υπάρχει φαγητό που δεν χορταίνει μόνο την πείνα, αλλά γεμίζει και την ψυχούλα σου. Εκείνα τα αχνιστά ταψιά, οι μυρωδιές από τηγάνι και φούρνο, οι γεύσεις που σε γυρίζουν σπίτι, στο κυριακάτικο τραπέζι ή στην κουζίνα της γιαγιάς.
Το ελληνικό comfort food είναι βάλσαμο. Από τα παπουτσάκια με μελιτζάνα και κιμά μέχρι τη χορτόπιτα με φέτα και το ζουμερό κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες, αυτές οι συνταγές θα σε πάνε πίσω στα παιδικά σου χρόνια.
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο (γύρω στα 1.800 γραμ. με 2 κιλά), 10 πατάτες, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1 φλ. νερό, 2 λεμόνια (χυμό), 4 σκελ. σκόρδο με το ντύμα τους, 1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο, λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας), αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το πιο ζουμερό και νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο, φοράμε γάντια και αρχίζουμε.
Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα κι έξω.
Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του κοτόπουλου με το χέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά του.
Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λάδι εξωτερικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε λίγα βότανα, ρίγανη και θυμάρι.
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 45’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C.
Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 45′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες, να μείνουν με το λάδι τους και το κοτόπουλο να ροδίσει ολόγυρα.
Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του. Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.
Συνταγή από εδώ.
Υλικά
Για το φύλλο: 350 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., 220 γρ. νερό, 1/2 κ.γ. αλάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 2 κ.σ. ξίδι
Για τη γέμιση: 300 γρ. χόρτα για πίτα, 1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα), 400 γρ. φέτα, 50 γρ. σιμιγδάλι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα), πιπέρι, αλάτι, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι, 1-2 κ.σ. σουσάμι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Για το φύλλο
Χτυπάμε, για 1-2 λεπτά, στο μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι, το νερό, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε το ζυμαρι στα 6. Σχηματίζουμε με το κάθε έκτο ένα μπαλάκι. Τα μπαλάκια αυτά τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτα.
Για τη γέμιση
Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε κομμάτια 5 εκ.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα χόρτα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι.
Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χόρτα ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Μόλις στραγγίξουμε καλά τη γέμιση, προσθέτουμε τη φέτα (τη σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια), το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ.
Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη τα φύλλα. Μόλις ανοίξουμε το πρώτο, το μεταφέρουμε στο ταψί (το πρώτο φύλλο το ανοίγουμε σε μεγαλύτερη διάμετρο από το ταψί μας γιατί πρέπει να προεξέχει μιας και θα καπακώσουμε με αυτό στο τέλος την πίτα).
Ρίχνουμε από πάνω το 1/5 της γέμισης. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία της γέμισης για τα υπόλοιπα 4/5 (φύλλο - γέμιση - φύλλο - γέμιση). Πριν τοποθετήσουμε το 6ο και τελευταίο φύλλο, κλείνουμε προς τα μέσα το 1ο φύλλο που είχαμε αφήσει να προεξέχει από το ταψί. Σκεπάζουμε την πίτα μας με το 6ο φύλλο (κάνουμε πιέτες).
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 180ο C στον αέρα για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε για να σερβίρουμε.
Συνταγή από εδώ
Υλικά
10 μελιτζάνες φλάσκες μικρές, 10 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τις μελιτζάνες, 700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό λιωμένο στο μπλέντερ ή ψιλοκομμένο, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 300 γραμμάρια μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα σε μικρά καρεδάκια, αλάτι, 1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη, 4 κόκκους μπαχάρι, 1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο σε σκόνη, ½ φλιτζάνι τοματοχυμό, 1 φλιτζάνι νερό για τον κιμά και λίγο ακόμα για το ταψί, 300-400 γραμμάρια μετσοβόνε τριμμένο στον τρίφτη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση, τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου και τις αλείφουμε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις 10 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψει, σοτάρουμε σε αυτό τον κιμά, μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ντοματοχυμό, μαζί με το αλάτι και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλα). Τέλος ρίχνουμε και το ένα φλιτζάνι νερό και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα λαδωμένο μεγάλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, με την βοήθεια ενός μαχαιριού τις χαράζουμε ελαφρά στο κέντρο, χωρίς να τις διαπεράσει το μαχαίρι, και τις ανοίγουμε λίγο ώστε να σχηματιστεί μία βαρκούλα. Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό τους και γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας κιμά περίπου την κάθε βαρκούλα. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε στην άκρη του ταψιού λίγο νεράκι (περίπου μισό φλιτζάνι του τσαγιού). Ψήνουμε τα παπουτσάκια για περίπου 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αν δούμε ότι το νερό τελειώνει, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Κατόπιν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με το τριμμένο μετσοβόνε. Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάζουμε τα παπουτσάκια απ’ το φούρνο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό
Συνταγή από εδώ.