Τουριστοπαγίδες και μπαγαποντιές που πρέπει να αποφύγεις στις ψαροταβέρνες το καλοκαίρι

Ψάρι το καλοκαίρι χωρίς παγίδες γίνεται; Δε γίνεται, στην Ελλάδα ζούμε. Με αυτές τις συμβουλές όμως, αποφεύγεις τις τουριστοπαγίδες και τις αλμυρές εκπλήξεις.

Τουριστοπαγίδες και μπαγαποντιές που πρέπει να αποφύγεις στις ψαροταβέρνες το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι και το ψαράκι πάνε πακέτο· όμως δεν είναι όλες οι ψαροταβέρνες τίμιες. Κάποιες κρύβουν τουριστοπαγίδες και τρικ που ανεβάζουν τον λογαριασμό χωρίς να το καταλάβεις.

Αν θέλεις να φας καλά –και να μη σου κάτσει το καλαμαράκι στον λαιμό– δες τι να προσέξεις.

Ο κανόνας του «λίγο απ’ όλα»

Αν το μενού έχει τα πάντα – από κρέας μέχρι sushi – κάτι δεν πάει καλά. Οι καλές ψαροταβέρνες εστιάζουν στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αν σερβίρουν και πίτσες, κοτομπουκιές και κεμπάπ, καλύτερα να αλλάξεις ταβέρνα.

Δες το ψάρι

Ποτέ μην παραγγέλνεις ψάρι χωρίς να έχεις δει πρώτα τη βιτρίνα. Η «ψαριέρα» πρέπει να είναι σε κοινή θέα, με καθαρό πάγο και ετικέτες τιμών ανά κιλό. Αν σου πουν «το φέρνουμε από μέσα» ή αποφεύγουν να στο δείξουν, κράτα επιφυλάξεις. Ρώτα πάντα πόσο πάει το κιλό πριν βρεθεί στη σχάρα.

Αν δεν έχει κατάλογο, παίζει πρόβλημα

Αν κάθεσαι και δεν σου φέρνουν κατάλογο, ή ακούς γενικότητες τύπου «έχουμε απ’ όλα» χωρίς τιμές, σήκω και φύγε. Σημαίνει ότι οι τιμές τούς… εμπέονται αναλόγως με το πόσο τουρίστας φαίνεσαι.

Το «καλαμαράκι» είναι συχνά θράψαλο

Το καλαμάρι που σερβίρουν ως φρέσκο είναι συχνά κατεψυγμένο θράψαλο από Ινδία ή Κίνα. Δεν λέμε ότι δεν τρώγεται, αλλά οφείλουν να στο πουν. Αν το δεις κομμένο τέλεια, με ομοιόμορφα κομμάτια και τραγανό πανάρισμα, κράτα μικρό καλάθι.

Προσοχή στις μερίδες «για δύο»

Ο λογαριασμός συχνά φουσκώνει με πιάτα τύπου «σαλάτα για δύο» ή «χταποδάκι για δύο» που χρεώνονται 18 €. Αν δεν ρωτήσεις εκ των προτέρων, δεν θα ξέρεις τι πλήρωσες.

Ψωμί και νερό: τα «κερασμένα» που πληρώνεις

Έρχεται το καλαθάκι ψωμιού χωρίς να το ζητήσεις; Στο τέλος 2 € το άτομο. Εμφιαλωμένο νερό του ενός λίτρου παρότι έχουν νερό βρύσης; Κλασικό κόλπο. Ρώτησε, κι αν δεν το θέλεις, πες το.

Ζήτα την κανονική απόδειξη

Αν δεν σου φέρουν απόδειξη ή σου δώσουν πρόχειρο χαρτί, είναι πιθανό να έχουν «πειράξει» τις τιμές. Ζήτα την επίσημη απόδειξη και τσέκαρε τα ποσά.

Το «κερασμένο» γλυκό που τελικά πληρώνεις

Άλλο κόλπο: σου φέρνουν «κερασμένο» γλυκό και μετά εμφανίζεται 5 € χρέωση για «επιδόρπιο». Συμβαίνει συχνά – και είναι κοροϊδία.

Που είναι οι ντόπιοι;

Αν το μαγαζί είναι τίγκα στους τουρίστες και δεν βλέπεις ούτε έναν ντόπιο, άρχισε να ανησυχείς. Προτίμησε μικρές οικογενειακές ταβέρνες όπου τρώνε και οι ντόπιοι: εκεί συνήθως βρίσκεις καλό φαγητό σε τίμιες τιμές.

«Φρέσκο» δεν σημαίνει ελληνικό

Πολλές ταβέρνες διαφημίζουν «φρέσκο ψάρι» κι εννοούν απλώς ότι δεν μπήκε ποτέ στην κατάψυξη. Μπορεί να είναι τσιπούρα Ιταλίας ή φαγκρί Τουρκίας. Αν θέλεις πραγματικά ελληνικό ψάρι, ρώτα ρητά για την προέλευση.

Αναψυκτικά και μπύρες με τιμές… μπουτίκ

Τιμή 5,50 € για κουτάκι μπύρας ή 4 € για Coca-Cola; Κάπου έχει χαθεί η μπάλα. Δεν πληρώνεις το ψυγείο· πληρώνεις την απληστία.

Σπορέλαιο παντού: προσοχή στο λάδι

Πολλές κουζίνες χρησιμοποιούν φτηνό σπορέλαιο – ή «μείγμα» – ακόμη και για χωριάτικη ή τηγάνισμα. Αν το λάδι μυρίζει βαρύ, πιθανώς είναι πολυχρησιμοποιημένο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v