Περί ορέξεως Ιλίσια: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό

Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε και πάλι σα σωστοί food lovers ότι η φάση είναι στα Ιλίσια και να τραπεζωθούμε στα καλύτερα φαγητοστέκια τους.

Περί ορέξεως Ιλίσια: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό

Αν ζεις ή επισκέπτεσαι συχνά την πρωτεύουσα τότε μάλλον έχεις πάρει πρέφα ότι η φάση έχει μεταφερθεί στα Ιλίσια τα τελευταία χρόνια, ειδικά για το κίνημα των food lovers που καθισιό δεν έχει και όλο γυρνάει την Αθήνα για λίγα καλομαγειρεμένα μεζεδάκια ακόμα. Εμείς βρισκόμαστε συνεχώς στο κατόπι τους και δε ξαποσταίνουμε ποτέ μέχρι να πούμε μετά περισσής πίστης ότι βρήκαμε τα καλύτερα φαγάδικα των Ιλισίων. Η λίστα που ακολουθεί είναι γεμάτη με σιγουράκια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπεράσεις.

Τα Σκαλάκια

Διονυσίου Αιγινήτου 32, τηλ.: 21 0722 9290


Τα Σκαλάκια στα Ιλίσια είναι ένα ζωντανό κομμάτι της αθηναϊκής γευστικής ιστορίας. Με πάνω από πενήντα χρόνια παρουσίας, συνεχίζει να τιμά την παράδοση όπως παλιά, πιάτο το πιάτο, συνταγή τη συνταγή. Ο θρύλος της ξεκίνησε από ένα και μόνο πιάτο που έγινε σύμβολο στο πέρας των χρόνων: τα αμελέτητα στη σχάρα. Για χάρη τους, γενιές θαμώνων περίμεναν υπομονετικά, σχεδόν ιεροτελεστικά, για να δοκιμάσουν αυτό το σπάνιο μεζέ-έπος που έκανε τα κάρβουνα να γράψουν γαστρονομική ιστορία.

Η ατμόσφαιρα παραμένει γοητευτικά παλιομοδίτικη, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος κάπου ανάμεσα στα ‘60s και τα ‘70s, με τους τοίχους να ψιθυρίζουν ιστορίες παρέας, κρασιού και ρεμπέτικου. Το μενού τιμά το καλό φαγητό χωρίς φιοριτούρες: λαχανοντολμάδες που λιώνουν στο στόμα, αρνάκι λαδορίγανη με άρωμα Κυριακής, συκωταριά λεμονάτη, χειροποίητο λουκάνικο και κοντοσούβλι κοτόπουλο που μοσχοβολά θυμάρι και κάρβουνο.

Ο λογαριασμός παραμένει τίμιος και προσιτός, γύρω στα 17-20€ το άτομο με κρασάκι.

Bασίλαινας

Βρασίδα 13, τηλ.: 210 7210502


Η πορεία του Βασίλαινα ξεκινά στον Πειραιά, όταν ο Θανάσης Βασίλαινας άνοιξε μια μικρή μπακαλοταβέρνα που πολύ σύντομα μετατράπηκε σε θρύλο της αστικής γαστρονομίας. Από τα λιτά πιάτα πάνω σε λαδόχαρτο μέχρι τη δημιουργική, εκλεπτυσμένη κουζίνα του σήμερα, ο Βασίλαινας κατάφερε να εξελιχθεί χωρίς να χάσει ποτέ την ψυχή και τη νοσταλγία των πρώτων του χρόνων.

Το 2016, άφησε πίσω του την Αγία Σοφία του Πειραιά και μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βρασίδα, κουβαλώντας μαζί του όλη την αύρα της παλιάς εποχής, αλλά σε σύγχρονο, κομψό περιβάλλον. Εκεί, ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης υπογράφει ένα μενού που συνδυάζει μνήμη και φινέτσα: από την θρυλική ταραμοσαλάτα και το ταρτάρ τόνου, μέχρι σφυρίδα φρικασέ, μπαρμπούνια σε κρούστα, αρνάκι με μελιτζάνα, πλιγούρι και σάλτσα σταφίδας, καθώς και το μυθικό γιουβετσάκι γαρίδας που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 45-50€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

Αορίτης

Μαιάνδρου 15, τηλ.: 21 0725 5699


Ο Αορίτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο πολυσυζητημένες γαστρονομικές αφίξεις των τελευταίων ετών και όχι άδικα. Αυτό το κρητικό ταβερνάκι στα Ιλίσια κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει στέκι, τόσο αυθεντικό που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ορεινό χωριουδάκι του Ψηλορείτη. Το ζυγούρι αντικριστό του, ψημένο αργά και υπομονετικά, είναι λόγος από μόνος του να ξαναπεράσεις καθώς ας μη γελιόμαστε τέτοιο κρέας σπάνια βρίσκεις στην Αθήνα.

Στο μενού ξεχωρίζουν το κουνέλι στο τηγάνι με μαρουβά, οι χοχλιοί με κρεμμύδι, το ρίφι κοκκινιστό με μακαρόνια, καθώς και το χοιρινό με πράσα και σέλινο – όλα μαγειρεμένα με την απλότητα και τη γενναιοδωρία της κρητικής κουζίνας. Η λίστα των ποτών περιλαμβάνει πληθώρα από ρακές και ρακόμελα, που δύσκολα συναντάς εκτός Κρήτης, κάνοντας το τραπέζι να θυμίζει γιορτή.

Για ένα πλήρες γεύμα με άφθονη ρακή, ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 30-35€ το άτομο.

See|ds 

Ουμπλιανής 14 και Διοχάρους 27,  τηλ. 210 7235 116


Το See|ds είχε ήδη τραβήξει την προσοχή των γαστρονόμων πολύ πριν βρεθεί στη main selection του Οδηγού Michelin για το 2023 και το 2024. Η διάκρισή του απλώς επιβεβαίωσε αυτό που οι μυημένοι γνώριζαν: ότι πρόκειται για ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα εστιατόρια της Αθήνας. Ο χώρος του αποπνέει αριστοκρατική απλότητα, με προσεγμένη αισθητική σε κάθε λεπτομέρεια, γεμάτος έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας που τραβούν το βλέμμα χωρίς να το κουράζουν.

Στην κουζίνα, η δημιουργικότητα ισορροπεί με την τεχνική. Από τα πιάτα που ξεχωρίζουν, το καλαμάρι με λάχανο Σαβόι, φύλλα άγριου σκόρδου και κρεμώδη σως αμυγδάλου είναι ένα μάθημα ισορροπίας. Το φουά γκρα πάνω σε μπριος με τουρσί πράσινου μήλου και σάλτσα butterscotch παντρεύει αριστοτεχνικά το γλυκό με το όξινο. Ο ημίπαστος μπακαλιάρος, παστωμένος σε αλάτι και ζάχαρη, σερβίρεται με ψητό σπανάκι, πράσο και σάλτσα αστακού με πιπεράτη ένταση, ενώ η φραγκόκοτα σε φάκελο με τραγανή πετσούλα, συνδυάζει μπούτι και στήθος με ψητά σέσκουλα, σάλτσα Perigueux και μανιτάρια πορτσίνι, ένα πιάτο που συνοψίζει εξαίσια τη φιλοσοφία του εστιατορίου.

Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 60-70€ το άτομο με ένα ποτήρι κρασί αν επιλέξεις a la carte, ενώ για όσους θέλουν να ζήσουν την πλήρη εμπειρία υπάρχει και το “short story” degustation menu στα 65€ χωρίς κρασί.

Iguazu

Νυμφαίου 1, τηλ.: 21 0777 5225


Στο Iguazu στα Ιλίσια το βραζιλιάνικο σούσι και η νοτιοαμερικάνικη κουζίνα ζουν μεγάλες στιγμές. Εδώ θα συναντήσεις ένα μικρό τροπικό σύμπαν όπου η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Παραγουάη δίνουν ραντεβού για να ξεπλύνουν την καθημερινότητά σου με γεύσεις που σίγουρα θα θυμάσαι για καιρό. Από το μενού ξεχωρίζει το σεβίτσε λαυράκι, το Crispy caranguejo (με καβούρι, τραγάνα τσιπς ρυζιού, αβοκάντο και καλαμπόκι), το Chipiron Yuzu (καλαμάρι τηγανητό με καλαμποκάλευρο και αϊολί yuzu με μελάνι μαύρης σουπιάς), το Atun A la parrilla (τόνος ψητός με τηγανιτό ρύζι, μάνγκο, ζαχαρομπίζελα και ponzu), και το Rio roll (με χέλι, γαρίδα, λαυράκι, αβοκάντο, μάνγκο, τζίντζερ και wasabi). Έχει και ωραιότατα signature κοκτέιλ σαν το Rei do Carnaval (13€) με Bacardi spiced, Bacardi carta Negra, Bacardi carta Blanca ρούμι, εσπεριδοειδή και Leblon κασάσα. Λογαριασμός στα 40€ το άτομο με κοκτέιλ.

Ox Athens

Χατζηγιάννη Μέξη 9, τηλ.: 2107107070


Το Οx Athens μάς επανασυστήνει την αστική χασαποταβέρνα με λαχταριστά πιάτα που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα η κρεατολάγνα ψυχούλα σου. Tιμά την έννοια της κοσμικής ταβέρνας, φέρνοντάς τη στο σήμερα με έναν τρόπο που συνδυάζει σύγχρονη αισθητική και παραδοσιακή ψυχή. Το μενού του αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή της κλασικής ελληνικής ψησταριάς, εμπνευσμένη από τις παλιές αστικές χασαποταβέρνες, με σεβασμό στη γεύση, την απλότητα και το μεράκι που τις καθιέρωσαν.  Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τη μαϊντανοσαλάτα, τη ροδίτικη λαδόπιτα, το φριγαδέλι, τα χορταρικά με αυγά και φέτα, τον τσιγεροσαρμά, το χοιρινό κοντοσούβλι, τον τηγανιτό πασά κεφτέ, τα φιλετάκια πρόβατο και τον σιδηρόδρομο asado.

Cookoovaya

Χατζηγιάννη Μέξη 2, τηλ.: 21 0723 5005


Η Cookoovaya αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προτάσεις fine dining στα Ιλίσια, προσελκύοντας εδώ και χρόνια όσους αναζητούν δημιουργική κουζίνα με comfort ψυχή. Το μενού της ανανεώνεται συχνά, διατηρώντας τη φήμη της ζωντανή μέσα από ευρηματικά πιάτα όπως η γαρίδα Κοιλάδας με ντομάτα και πέστο τσουκνίδας, τα χτένια με γλυκοπατάτα, σέλινο και μπέικον μαύρου χοίρου, το κοντρα φιλέτο Νάξου με μπάμιες τουρσί και φύλλο στα κάρβουνα, αλλά και τα σιγομαγειρεμένα βοδινά μάγουλα παστιτσάδα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και τραγανές πατάτες. Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 50€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v