Μεζές και μπίρα: 6 στέκια της Αθήνας που μάλλον σου ξέφυγαν

Παγωμένες μπίρες, ευφάνταστοι μεζέδες και χαλαρή ατμόσφαιρα: έξι στέκια της Αθήνας συνδυάζουν ιδανικά το τσούγκρισμα με το τσιμπολόγημα, χωρίς να αδειάζουν το πορτοφόλι.

Μεζές και μπίρα: 6 στέκια της Αθήνας που μάλλον σου ξέφυγαν

Η Αθήνα αγαπά τις αυλές και τους μεζέδες – κι ακόμα περισσότερο τις μπύρες που ρέουν δροσερές πλάι σε πιατάκια γεμάτα νοστιμιά. Από τα πολύχρωμα τραπεζάκια του Ραφίκι και τη νησιώτικη αύρα του Πελεκάνου, μέχρι τη σκιερή αυλή του Καμπεθόν και τη δροσιά του Συντρίμμι στον Βοτανικό, συγκεντρώνουμε έξι διευθύνσεις που συνδυάζουν άψογα παγωμένες μπίρες, νόστιμους μεζέδες και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Άλσος: μπίρες παγωμένες, μεζέδες λαχταριστοί, παρέες ευτυχισμένες

Ούλωφ Πάλμε 1, τηλ: 21 1118 6512


Κρυμμένο ανάμεσα στα Ιλίσια και τον Ζωγράφο, δίπλα σε ένα μικρό αλσάκι, το Άλσος είναι από εκείνα τα μεζεδοπωλεία που θαρρείς πως φτιάχτηκαν για να πίνεις μπύρες με την παρέα ως αργά. Σε ρετρό φερ φορζέ καρέκλες, μέσα στο πράσινο, απολαμβάνεις δροσερές ελληνικές ετικέτες αλλά και επιλεγμένες craft μπίρες, που ρέουν απλόχερα πλάι σε νόστιμους και γενναιόδωρους μεζέδες. Από την τραγανή αλβανική κρεμμυδόπιτα και το μυρωδάτο λαχανάτο με χοιρινό, μέχρι τα πλευρώτους στη σχάρα και τις πατάτες με αυγά τηγανητά, όλα φωνάζουν «πάμε άλλη μια γύρα!».Τα κεφτεδάκια από κιμά μόσχου με γιαουρτοδυόσμο και το λουκάνικο Δομοκού με πράσο είναι απλώς η τέλεια πρόφαση για να τσουγκρίσεις ξανά και ξανά. Το καλύτερο; Με 15€ το άτομο, με αλκοόλ, είσαι εντάξει.

Ραφίκι: η μπίρα συναντά τον γκουρμέ μεζέ στον Βοτανικό

Πέλλης 22, Βοτανικός, τηλ.: 21 0346 4717


Στην ψαγμένη γειτονιά του Βοτανικού, το Ραφίκι αποδεικνύει ότι οι μεζέδες μπορούν να είναι γκουρμέ χωρίς να χάνουν τη φιλική τους αύρα. Σε έναν ζεστό, ανεπιτήδευτο χώρο που ενθαρρύνει το τσούγκρισμα και τις γευστικές ανακαλύψεις, θα δοκιμάσεις πειραγμένα πιάτα που συνοδεύονται ιδανικά με εκλεκτές ετικέτες κρασιού και –κυρίως– με κορυφαίες ντόπιες craft μπίρες. Ξεχωρίζει η φρουτώδης και δροσιστική Rafiki Easy IPA, ένα collaboration της Strange Brew με το ίδιο το μαγαζί, που ταιριάζει τέλεια με τα απίθανα πιάτα του καταλόγου όπως το ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου, τα μπριζολάκια με γλάσο Hoisin ή το mac and cheese με σύγκλινο. Το γευστικό ταξίδι κυμαίνεται στα 20-25€ το άτομο, με μπίρες φυσικά.

Συντρίμμι: αυλή, μπίρες και ρακομεζέδες με φαντασία

Χαλκιδικής 52, Βοτανικός, τηλ.: 2130446962


Από τη μαγική αυλίτσα της Αμφικτύωνος στο Θησείο, το Συντρίμμι μετακόμισε –χωρίς να χάσει ούτε στάλα από τη γοητεία και τη φινέτσα του– σε μια παλιά μονοκατοικία στον Βοτανικό. Εκεί, στην πιο όμορφη αυλή της περιοχής, ανάμεσα σε δεντράκια και αναρριχητικά φυτά, σερβίρει μεζέδες με άποψη, που τιμούν τα υλικά μικρών παραγωγών και ξεφεύγουν από το τετριμμένο. Από ρεβυθάδα με γιαούρτι και δυόσμο, μέχρι λαυράκι αχνιστό με φινόκιο, πρόβειο σνίτσελ και σαλάτες με πέστροφα ή ντοματίνια και πέστο ηλιόσπορου, το μενού συνδυάζει παράδοση με δημιουργικότητα. Όλα αυτά πλάι σε σπάνια τσίπουρα όπως ο Αγραφιώτης, ρακές από την Κρήτη και μια εντυπωσιακή συλλογή από μικροζυθοποιίες: Jasmine της Strange Brew, Κυρά Τούλα, Αθηναίισα, Drama Queen, Άλη κ.α. Τιμές περί τα 15€ το άτομο, με μπίρα.

Πελεκάνος: νησιώτικοι μεζέδες και κυκλαδίτικες μπίρες στον Κεραμεικό

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, τηλ.: 21 3046 7173


Ο Κεραμεικός απέκτησε ουζερί και ο Πελεκάνος ήρθε να φέρει λίγο άρωμα Τήνου στο κέντρο της Αθήνας. Σε μια ήσυχη γωνιά της Σφακτηρίας, απλώνει τραπεζάκια με νησιώτικο αέρα και γεμίζει τα ποτήρια με ούζο, τσίπουρο αλλά και εκλεκτές κυκλαδίτικες μπίρες. Οι μεζέδες του μυρίζουν Αιγαίο: ρεγγοσαλάτα, γαλέος κοκκινιστός, φάβα με κάππαρη Τήνου, μαρινάτος γαύρος, ξυδάτο χταπόδι, κολιός, ταραμοσαλάτα και λακέρδα τόνου. Για όσους αγαπούν τα τυριά, έχει διαλεχτές τινιακές ποικιλίες όπως το Καρίκι, η γραβιέρα και το ντόπιο αγελαδινό. Τσιμπολογάς με την παρέα παρέα, πίνεις δροσερή μπύρα ή ένα δυνατό ουζάκι, και όλα αυτά με 20€ το άτομο (περίπου).

Καμπεθόν: ένας νόστιμος καφενές

Κεραμεικού 110, τηλ.: 21 5550 6414


Η μεζεδοκατανάλωση κλείνει ιδανικά στην όμορφη, καταπράσινη αυλή ενός αθηναϊκού all-time classic. Το Καμπεθόν παραμένει σταθερή αξία για όσους αγαπούν το συνδυασμό μεζεδο-καφενείου με χαρακτήρα και αυθεντικού street στυλ. Κάτω από τα δέντρα, θα δοκιμάσεις πιάτα όπως Baba Ganoush με ψητή μελιτζάνα και ταχίνι, πανσέτα φούρνου με ντοματίνια και βαλσάμικο, ή χοιρινό ψαρονέφρι με σάλτσα σόγιας, πιπεριές και λάιμ. Τα πιάτα παίζουν τέλεια με αποστάγματα, αλλά και με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες: από τη φρουτώδη Jasmine IPA της Strange Brew, ως την Nissos Pilsner και την Chios Beer Smoked Robola, το beer pairing εδώ έχει νόημα και βάθος. Με 15€ το άτομο, έχεις απολαύσει ένα τίμιο μεζεδο-γεύμα, με μπίρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v