Γιατί τα φτηνά ψάρια είναι σούπερ υγιεινά;
Γαύρος, σαρδέλα και ρέγγα είναι οι «σούπερ ήρωες» του ελληνικού τραπεζιού: προσιτοί, νόστιμοι και γεμάτοι πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Όταν λέμε «υγιεινά ψάρια», σπάνια σκεφτόμαστε τα πιο οικονομικά. Κι όμως, ταπεινά θαλασσινά όπως ο γαύρος, η σαρδέλα και η ρέγγα αποτελούν διατροφικό θησαυρό.
Γεμάτα ω-3 λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χωρίς υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και με προσιτή τιμή, αυτά τα μικρά ψάρια προσφέρουν τεράστια οφέλη στην υγεία μας. Πάμε να δούμε αναλυτικά γιατί αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου.
Η σαρδέλα είναι ίσως το πιο υποτιμημένο superfood. Μια μερίδα (100 γρ.) σε λάδι μάς δίνει:
208 θερμίδες
24,6 γρ. πρωτεΐνης
11,4 γρ. λιπαρών
0 γρ. υδατανθράκων
307 mg νατρίου
Και ταυτόχρονα, μας χαρίζει πλήθος απαραίτητων θρεπτικών: ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες A, D, K και σχεδόν όλες του συμπλέγματος B, όπως B12, που ενισχύει τη νευρική λειτουργία.
*Προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία
*Ενισχύει τον εγκέφαλο και την όραση
*Δυναμώνει τα οστά με ασβέστιο και D
*Καταπολεμά τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες
Βοηθά στη μυϊκή ανάπτυξη και την αναγέννηση των ιστών
Ο γαύρος, που τρώγεται συχνά τηγανητός ή μαριναρισμένος, είναι μια πραγματική διατροφική βόμβα. Πέντε γαύροι (1 μερίδα) περιέχουν:
42 θερμίδες
6 γρ. πρωτεΐνης
2 γρ. λιπαρών
0 γρ. υδατανθράκων
Ο γαύρος είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά, βιταμίνη B12, νιασίνη, σελήνιο και κάλιο.
Υγεία καρδιάς: Τα ω-3 μειώνουν την πίεση, τα τριγλυκερίδια και την πλάκα στις αρτηρίες, και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Προστασία θυρεοειδούς: Δύο μερίδες γαύρου (όπως ένα κονσερβοκούτι) προσφέρουν πάνω από 50% της ημερήσιας ανάγκης σε σελήνιο, που βοηθά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Όραση: Τα ω-3 (EPA και DHA) μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Πρόληψη Alzheimer: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω-3 μειώνει τα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς, δείκτη της νόσου.
Μυϊκή ενδυνάμωση και μεταβολισμός: Η πρωτεΐνη του γαύρου βοηθά στην ανάπλαση των μυών και την αύξηση του μεταβολισμού.
Μια μερίδα (85 γρ.) ψητής ρέγγας παρέχει:
173 θερμίδες
20 γρ. πρωτεΐνης
10 γρ. καλών λιπαρών
65 mg χοληστερίνης
0 γρ. υδατανθράκων
Πλούσια σε ω-3, σελήνιο, βιταμίνη D, σίδηρο και B12, η ρέγγα είναι κορυφαία διατροφική επιλογή.
* Καρδιοπροστασία: τα ω-3 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και αρρυθμιών
* Υποστήριξη εγκυμοσύνης: η κατανάλωση 2+ μερίδων την εβδομάδα συσχετίζεται με καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου
* Νευρική και εγκεφαλική λειτουργία: η B12 και το φολικό οξύ ενισχύουν το νευρικό σύστημα και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων
* Κατά της αναιμίας: ο σίδηρος της ρέγγας αυξάνει την αιμοσφαιρίνη, καταπολεμώντας κόπωση και ζάλη
Με πληροφορίες από Web MD