Οι εντός και εκτός ακροδεξιές ρητορικές αποδομούν τις Πρέσπες

Μπορεί τη σκυτάλη να έχουν τώρα οι βορειομακεδόνες εθνικιστές, αλλά και εδώ τέτοιες ρητορικές λαμβάνουμε υπόψη. 

Οι εντός και εκτός ακροδεξιές ρητορικές αποδομούν τις Πρέσπες

Να που η συνθήκη των Πρεσπών είναι με έναν τρόπο «στον αέρα» και για αυτό δεν ευθύνονται καθόλου οι ιθύνοντες στη Νέα Δημοκρατία (που, κατά τις εξαγγελίες πολλών, θα ακύρωναν τη συμφωνία), ούτε και άλλοι εθνολάγνοι ρήτορες.

Την πρωτοβουλία για την αποδόμηση της συμφωνίας των Πρεσπών έλαβε η νέα εθνικιστική ηγεσία της γειτονικής χώρας που θεωρεί ότι έχει πιαστεί κορόιδο από την όλη κίνηση. Το βασικότερο για αυτούς μοιάζει να είναι άλλο: η κοινή γνώμη της Βόρειας Μακεδονίας δεν βλέπει μπροστά της το αποτέλεσμα για χάρη του οποίου δεν επικράτησαν οι δικές της ακροδεξιές κορώνες κατά τη συμφωνία: την είσοδο στην Ε.Ε. και την ανάπτυξη που αυτό θα σημάνει για μια φτωχή χώρα.

Και αφού δεν έρχεται το… μαρούλι, οι υπερεθνικιστές θυμήθηκαν ότι το καλό τους φύλλο είναι το μεγαλείο της πατρίδας και η "αρχαία κληρονομιά της Μακεδονίας" και κατάλαβαν ότι χρημάτων απόντων θα υπήρχαν πολλά ευήκοα ώτα για μια τέτοια ρητορική.

Στα καθ' ημάς τώρα. 

Είναι ξεκάθαρο ότι διπλωματικά η συμφωνία των Πρεσπών μάς έχει οδηγήσει σε καλύτερη διπλωματική θέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόσο σε σχέση με τη γειτονική χώρα όσο και με την ευρύτερη περιοχή, και αυτό είναι κάτι που έχει σημασία για πολλούς, μεταξύ των οποίων και όσοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τα οφέλη της συμφωνίας. Είναι ακριβώς αυτοί οι τελευταίοι η αιτία που δεν έχουμε κυρώσει ακόμη τις τρεις σχετικές συνθήκες από τη Βουλή. Μία βέβαια ακόμη αιτία είναι ο λαϊκιστικός λόγος του σημερινού πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας που φαίνεται ότι δεν βρήκαν ακόμη την ευκαιρία να μετατρέψουν αβρόχοις ποσί την προεκλογική τους βδελυγμία για την συνθήκη σε μετεκλογική κύρωσή της.

Άλλο βέβαια αν την έχουν πλήρως αποδεχθεί και αγκαλιάσει- το ζητούμενο είναι να μην το πουν ανοιχτά για να μην ενοχληθούν οι σαμαρικοί-αντιμητσοτακικοί και να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της παράταξης. Σκέτη υποκρισία με άλλα λόγια. Μια υποκρισία που φαίνεται να παίζει τον ρόλο της στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, και που προς το παρόν δεν μας κοστίζει μόνο και μόνο γιατί οι αρρυθμίες μας καλύπτονται από τους ακροδεξιούς αριβισμούς των γειτόνων.

Αλλά αυτοί είναι παροδικοί.

Μπορεί να μην είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να κυρώσουμε ως Βουλή τις συμφωνίες των Πρεσπών, είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την εθνική εξωτερική πολιτική και ποιος είναι ο ρόλος της εγχώριας ακροδεξιάς σε αυτούς.      

        

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v