Γεωργία Μαυραγάνη, είναι το θέατρο πράξη πολιτική;

Η σκηνοθέτρια της παράστασης Ένας Εχθρός του Λαού μιλά για το συγκλονιστικά διαχρονικό έργο του Ίψεν.

Γεωργία Μαυραγάνη, είναι το θέατρο πράξη πολιτική;

Το «Ένας εχθρός του λαού» του Henrik Ibsen, έργο γραμμένο το 1882, σοκάρει με την επικαιρότητά του. Ένα έργο πολιτικό, που αποτυπώνει με ειλικρίνεια και αιχμηρότητα τα ηθικά́ διλήμματα και τις αποφάσεις που κάθε πολίτης και κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει και να πάρει.

Μιλήσαμε με την σκηνοθέτρια της παράστασης που ανεβαίνει στο Ρεκτιφιέ, Γεωργία Μαυραγάνη, για την πρωτότυπη προσέγγισή της, και για το θέατρο ως πράξη πολιτική.

«Δεν είμαι ακόμα βέβαιος αν πρέπει να το αποκαλέσω κωμωδία ή καθαρό δράμα. Έχει πολλά στοιχεία κωμωδίας, αλλά βασίζεται σε μια πολύ σοβαρή ιδέα» γράφει για το έργο ο Ίψεν στον εκδότη του το 1882. Εσείς πώς το προσεγγίσατε, ως κωμωδία ή ως δράμα;
Το έργο έχει την πικρή γεύση μιας δραματικής κωμωδίας, καθώς παραθέτει με ακρίβεια και χωρίς να χαρίζεται σε καμία πλευρά όλους τους παρασκηνιακούς πολιτικούς χειρισμούς που πολλές φορές οδηγούν τους πολίτες σε αδιέξοδο η σε γενική απαξίωση των θεσμών. Δεν είναι κωμικό αυτό, αλλά έχει δυστυχώς πολλά στοιχεία θλιβερής γελοιότητας.

Στην παράσταση, θα παρακολουθήσουμε έξι ηθοποιούς που θα αφηγηθούν και θα αναπαραστήσουν την ιστορία σαν δραματοποιημένο ντοκουμέντο μιας συνέλευσης. Μιλήστε μας για αυτή την ιδέα.
Είναι ένας σύγχρονος τρόπος προσέγγισης αυτού του κλασικού έργου, που στόχο έχει να παραδώσει με πυκνό και κατανοητό τρόπο το νόημα του στο σημερινό κοινό. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι θεατές ακούνε με τη μορφή ηχητικών ντοκουμέντων τι πραγματικά και μυστικά έχει σχεδιαστεί από τους εμπλεκόμενους στα πολιτικά ζητήματα της πόλης.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Λούκας Τβαρκόβσκι είπε «δεν κάνω πολιτικό θέατρο, γιατί το πολιτικό θέατρο συνίσταται βασικά στο να προσπαθείς να πείσεις κόσμο για πράγματα για τα οποία είναι ήδη πεπεισμένος, και δεν πολυβλέπω το νόημα». Συμφωνείτε με αυτό;
Ίσως να έχει δίκιο αλλά εμείς θα επιμείνουμε πιστεύοντας στη δύναμη του συγγραφέα του έργου και του θεάτρου. Ας είναι νοηματοδότηση του πολιτικού θεάτρου και η παράστασή μας. Επίσης όσο το χρήμα ορίζει την πολιτική οφείλουμε τουλάχιστον να το καταδεικνύουμε και να το θέτουμε υπό αμφισβήτηση.

Ο Εχθρός του Λαού είναι ένα έργο βαθιά πολιτικό, με ηθικά διλήμματα που ξεβολεύουν τον θεατή. Βλέπετε κοινά σημεία με την Αθήνα του σήμερα; Θα τα δούμε κι εμείς στην παράστασή σας;
Σίγουρα θα τα δείτε. Το έργο λειτουργεί εξαιρετικά στη μεταφορά του. Είναι βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες του συγγραφέα που παρόλο που συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια είναι παρόμοιες με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη πόλη αλλά και ένας πολίτης που θέλει να υπερασπιστεί την αλήθεια και συγκρούεται με οικονομικά συμφέροντα για αυτό.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Δραματουργική επεξεργασία: Γεωργία Μαυραγάνη - Δήμητρα Στρατικοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτριας: Δήμητρα Στρατικοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Άρτεμις Φέσσα
Μουσική-ήχος: Χάρης Νείλας
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
Φωτογραφίες-τρέιλερ: Νίκη Δουλγεράκη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Χάπι Εντ – Fabrica Athens
Οργάνωση Παραγωγής: LEFOU PRODUCTIONS

Παίζουν:
Ειρήνη Αδάμου, Βαγγέλης Αμπατζής, Γιώργος Ζυγούρης , Γιάννης Κατσιμίχας, Στέφανος Λώλος ,Σταύρος Τσιτσόπουλος
Μαζί τους εμφανίζονται: Ναταλία-Ανδριάνα Ειρηνάκη, Αναστασία Μπόλλα, Γιώργος Νάτσης, Μελίνα Παούρη, Νεφέλη Παούρη, Νάσια Στρατικοπούλου

ΡΕΚΤΙΦΙΕ
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 119, Βοτανικός
5’ λεπτά από το μετρό του Κεραμεικού
Τηλέφωνο: 698 187 1669

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 19:30
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 16€
Φοιτητικό – Άνω των 65: 14€
Άνεργοι – ΑμΕΑ: 8€
Προπώληση: https://www.more.com/theater/enas-exthros-tou-laou/
Διάρκεια: 70 λεπτά
Πρεμιέρα: 9 Μαΐου
Τελευταία παράσταση: 30 Μαΐου
Τηλέφωνο κρατήσεων: 694 630 8939

*Το Σάββατο 01/06 και Κυριακή 02/06 η παράσταση θα παιχτεί στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v