Οι ωραιότερες εξοχές μέχρι μια ώρα μακριά

Στον Μαραθώνα, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, οι ανοιξιάτικες μονοήμερες έχουν άλλη χάρη.

Οι ωραιότερες εξοχές μέχρι μια ώρα μακριά

Θέλεις να πάρεις τον καθαρό αέρα σου, να χαζέψεις λουλουδιασμένα ανοιξιάτικα τοπία, να κάνεις μια ωραία πεζοπορία, αλλά το μπάτζετ δεν σηκώνει Σαββατοκύριακο, και το να οδηγήσεις δύο ώρες για μια μονοήμερη σου φαίνεται υπερβολή; Αυτές οι εκδρομές είναι για σένα.

Το φαράγγι της Οινόης

Βρίσκεται στον Μαραθώνα, έχει μήκος οκτώμιση χιλιόμετρα, και είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην φύση που μπορείς να κάνεις –όχι μόνο στην Αττική, γενικότερα. Το χωμάτινο μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, κινείται διαρκώς παράλληλα με ένα ρυάκι τίγκα στα βατραχάκια που κοάζουν, και είναι σούπερ βατό ακόμα και για απολύτως αρχάριους πεζοπόρους. Καταλήγει, δε, στο Φράγμα της Λίμνης του Μαραθώνα μετά από μιάμιση περίπου ώρα πεζοπορίας –και άλλη τόση για να γυρίσεις πίσω, ένα τρίωρο συνολικά θα υπολογίσεις.

Διαβάστε περισσότερα - Το Φαράγγι της Οινόης είναι η τέλεια ανοιξιάτικη βόλτα στην Αττική 

@irokounadi #marathonas #athens #greecetraveltips ♬ Passe à ton voisin - Ridan

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Πίσω από την αγαπημένη μας αττική αμμουδιά, τα κοσμαγάπητα Πεύκα του Σχινιά, απλώνεται ένα πευκοδάσος που έχει χαρακτηριστεί δικαίως Εθνικό Πάρκο και διασχίζεται από τρία διαφορετικά μονοπάτια: Το πρώτο ξεκινά από το Πευκοδάσος και καταλήγει μετά από 6 περίπου χιλιόμετρα στο Παρατηρητήριο. Το δεύτερο είναι κυκλικό, πάει από το Κωπηλατοδρόμιο στον Υγρότοπο και πάλι πίσω, περνώντας πλάι στο ποταμάκι προς την Μακαρία Πηγή, γνωστή από τα αρχαία χρόνια και δίπλα στα απομεινάρια του Πρωτοελλαδικού οικισμού που υπήρχε εδώ. Έντεκα τα χιλιόμετρα, τρεισήμισι περίπου ώρες περπάτημα. Και τέλος, το τρίτο είναι κι αυτό κυκλικό, διασχίζει το Δάσος της Κουκουναριάς και τον φυσικό βοτανικό κήπο της Κυνοσούρας σε 45 λεπτά, ή λίγο παραπάνω από δύο χιλιόμετρα.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα 

@in2life_gr Δάσος για πεζοπορία ή βουτιές και παραλία; Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα τα έχεις όλα. #forest #beach #greece #fyp #greektiktok #greecetraveltips #athens ♬ Bounce When She Walk - Ohboyprince

Ο Καταρράκτης της Ραπεντώσας

Θα τον βρεις στην Πεντέλη, δεν είναι όμως ο γνωστός στο Ντράφι –και αν αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούς ότι η Πεντέλη έχει και δεύτερο καταρράκτη μείνε κοντά μας, έχεις να μάθεις πολλά. Ο καταρράκτης της Ραπεντώσας, που λες, πέφτει από ύψος 10 μέτρων, δημιουργώντας γαλαζοπράσινες λιμνούλες μπροστά του, και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις καραρρακτών που έχουν νερό σχεδόν όλο τον χρόνο. Η δε διαδρομή για να φτάσεις ως εδώ από την κοιλάδα της Ντάρδιζας είναι φαντασμαγορική, κινείται στη σκιά γιγάντιων πλατανιών και απολαμβάνει πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της. Ξεκινάς από την FarmaMoo και φτάνεις στον καταρράκτη μετά από ένα 45λεπτο περπάτημα, ή 3,1 χιλιόμετρα αν προτιμάς.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στον καταρράκτη της Ραπεντώσας 

Τα μονοπάτια της Πάρνηθας

…Θα τα διασχίσεις σε οργανωμένες αλλά και φτιαξ-τη-μόνος/η-σου πεζοπορίες, περνώντας μέσα από πυκνά, μυρωδάτα ελατοδάση, ή και αράζοντας στο ενδιάμεσο για ανοιξιάτικα πικνίκ στη σκιά των ανακτόρων στο Τατόι. Μερικές από τις ωραιότερες διαδρομές για να χαράξεις την δική σου πορεία στον χάρτη θα βρεις εδώ, ενώ αν προτιμάς την πεζοπορία σου οργανωμένη, η Trekking Hellas ξεκινά κάθε Κυριακή πρωί για μια απολαυστική 4ωρη διαδρομή από το Καταφύγιο Μπάφι. Το κόστος συμμετοχής είναι 17€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στην Πάρνηθα

Τα Βίλια και οι πλαγιές του Κιθαιρώνα

Γνωστά για το ταβερνάκι τους, που σερβίρει κάθε Σαββατοκύριακο κοψίδια σε ορδές πεινασμένων Αθηναίων, τα Βίλια είναι εκτός αυτού και ένα γλυκύτατο χωριό στην πλαγιά του Κιθαιρώνα, αφετηρία για δύο καταπληκτικές ανοιξιάτικες πεζοπορίες σε λουλουδιασμένα τοπία. Η πρώτη καταλήγει στην θάλασσα, στο Πόρτο Γερμενό, μετά από 15 χιλιόμετρα ή έξι περίπου ώρες, περνώντας και από το καταπληκτικό αρχαίο Κάστρο των Αιγοσθενών. Η δεύτερη διασχίζει ένα φαντασμαγορικό ελατοδάσος, που είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά του, και καταλήγει στο καταφύγιο του Κιθαιρώνα, ψηλά πάνω στο βουνό, μετά από 6 χιλιόμετρα, ή δυόμιση περίπου ώρες περπάτημα.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη για φαγητό είναι στα Βίλια 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v