Τέλεια σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Θες να κρατήσεις το ζάχαρό σου σε φυσιολογικά όρια, χωρίς… ανεβοκατεβάσματα; Δοκίμασε αυτά τα νόστιμα και θρεπτικά σνακ.

Τέλεια σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να διευκολύνει τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν το σάκχαρό τους, αλλά αποτελούν ωραιότατες επιλογές και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;

Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τα τρόφιμα σε μια κλίμακα από 0-100 ανάλογα με το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες που περιέχουν θα αφομοιωθούν και θα μεταβολιστούν από τον οργανισμό. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και δεν έχουν τόσο δυσμενείς μεταβολικές επιδράσεις όσο τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, επομένως πρέπει να προτιμώνται από παχύσαρκους και διαβητικούς.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα ψωμιά, τα κέικ και τα μπισκότα έχουν υψηλό ΓΔ, ενώ τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, τα μη αμυλούχα λαχανικά και τα φρούτα τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΓΔ.

Δες παρακάτω λοιπόν μερικά ωραιότατα σνακ για να ενσωματώσεις στο διατροφολόγιό σου, τα οποία δε θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες… αναταραχές στο ζάχαρο.

Ποπ κορν

Το ποπ κορν μπορεί να ταξινομηθεί είτε ως τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είτε ως μέσο. Έχει περισσότερες φυτικές ίνες από τα περισσότερα «εύκολα» σνακ (βλ. πατατάκια, κρακεράκια και λοιπά) καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με διαβήτη, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια πηγή πρωτεΐνης.

Φυστικοβούτυρο με φρούτο

Το φυστικοβούτυρο έχει γλυκαιμικό δείκτη μόλις 14 και διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από άλλα βούτυρα ξηρών καρπών. Συνδυάστε το με το αγαπημένο σου φρούτο – π.χ. μήλο- για ένα ωραιότατο σνακ.

Χούμους με λαχανικά

Το χούμους έχει γλυκαιμικό δείκτη από 6-15 και είναι ένα υπέροχο σνακ όταν συνδυάζεται με τα αγαπημένα σου ωμά ή ψητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια ή μελιτζάνες.

Γιαούρτι με βρώμη και φρούτα

Το γιαούρτι είναι ένα υπέροχο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Συνδύασέ το με μια καλή πηγή υδατανθράκων, όπως η βρώμη και τα αγαπημένα σου φρούτα (μούρα, ακτινίδιο κ.α.).

Avocado toast

Πέρα από δημοφιλής επιλογή για brunch, ο συνδυασμός ψωμιού ολικής άλεσης με φέτες αβοκάντο είναι μια σούπερ επιλογή για χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σνακ. Δοκίμασε να προσθέσεις και ένα βραστό αυγό αν θες να χορτάσεις για ώρες.

Τυρί κότατζ

Πλούσιο σε πρωτεΐνη και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και λιπαρά, το κότατζ καταναλώνεται μόνο του ή σε συνδυασμό με κράκερ ολικής άλεσης ή ακόμα και με φρούτα, σε νοστιμότατους συνδυασμούς.

Ενταμάμε

Γαμάμε, λένε τα ενταμάμε, και προσφέρονται ως μια νοστιμότατη επιλογή για σνακ, με αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης και μπόλικες φυτικές ίνες που εγγυώνται έλεγχο του ζαχάρου. Αν σου αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, τους ταιριάζουν πολύ οι νιφάδες τσίλι.

Πουτίγκα σοκολάτας με σπόρους chia

Μία πολύ γευστική πρόταση για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο, η οποία δεν έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι ελαφριά και εύπεπτη – δες μια συνταγή εδώ

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v