Η φέτα δεν είναι μόνο για την χωριάτικη

Με ζυμαρικά, με μοσχαράκι στον φούρνο, με πατάτες και αυγά ή με κολοκυθόρυζο, η φέτα απογειώνεται σε πέντε φανταστικές συνταγές που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά.

Η φέτα δεν είναι μόνο για την χωριάτικη

Το εθνικό μας τυρί δεν είναι μόνο για να συνοδεύει τα λαδερά και να σκεπάζει την χωριάτικη. Μπορεί κάλλιστα να γίνει πρωταγωνιστής σε λαχταριστές συνταγές, όπως αυτές που σου συγκεντρώσαμε εδώ.

Πέννες με λουκάνικο, πιπεριές και φέτα

Υλικά:
500 γρ. λουκάνικο χοιρινό φρέσκο, 20 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 250 γρ. πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη, 30 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 200 γρ. κρασί λευκό, 500 γρ. ζωμός κοτόπουλο, 100 γρ. κρέμα γάλακτος, 800 γρ. πέννες βρασμένες, 200 γρ. σπανάκι φύλλα χοντροκομμένο, 250 γρ. γιαούρτι, 200 γρ. φέτα, ζωμός ζυμαρικών, 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Σκίζουμε με ένα μαχαίρι τα λουκάνικα κατά μήκος, αδειάζουμε το εσωτερικό τους και πετάμε την εξωτερική τους μεμβράνη. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το λουκάνικο και το σοτάρουμε σπάζοντας το με μία κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί ομοιόμορφα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτουμε το σκόρδο.

Μόλις το σκόρδο μυρίσει σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν εντελώς και ρίχνουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, προσθέτουμε τις πένες, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πάνω από τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το σπανάκι, το γιαούρτι, τη μισή φέτα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται. Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Μοσχάρι με λαχανικά και φέτα στο φούρνο

Υλικά:
1 ½ κιλό μοσχαρίσια ελιά ή στήθος, 2 κ.σ. βούτυρο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 φλ. ζεστό νερό, 2 σκ. σκόρδο, 3 πατάτες, 3 χρωματιστές πιπεριές, 3 κρεμμύδια, 3 ντομάτες ώριμες ή 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες, 250 γραμ. φασολάκια πλατιά φρέσκα ή κατεψυγμένα, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγη παπρικα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, 150 γραμ. φέτα σε κομμάτια, 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό

Εκτέλεση:
Κόβουμε πρώτα το κρέας σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε 3 φλ. νερό ζεστό. Σκεπάζουμε και βράζουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 35-40′.

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Σε γάστρα ή βαθύ ταψί κάνουμε μια στρώση όλες τις πατάτες, από πάνω βάζουμε σε μια στρώση όλο το κρέας. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε φέτες, μια στρώση τις πιπεριές σε φέτες, τα φασολάκια ολόκληρα και τέλος, μια στρώση τις ντομάτες σε φέτες. Μπήγουμε τα σκόρδα και κομματάκια βούτυρο στο φαγητό. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και την πάπρικα. Περιχύνουμε το ταψί με 1 φλ. ζωμό από αυτό που βράσαμε το κρέας (τον υπόλοιπο τον χρησιμοποιούμε για άλλη παρασκευή, σούπα σάλτσα, ρύζι κλπ.), ραντίζουμε με το ξύδι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Βάζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας όλες τις άκρες.

Ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC στον αέρα, για 30′ και χαμηλώνουμε στους 160ºC. Σιγοψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Στις 2 ώρες ψησίματος ξεσκεπάζουμε και σκορπάμε τα κομμάτια φέτας. Αφήνουμε να σιγοψηθεί στο φούρνο για άλλα 30′, να λιώσει η φέτα και να μείνει σχεδόν με το λάδι του.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Πατάτες στο τηγάνι με αυγά και φέτα

Υλικά:
500 γρ. πατάτες καθαρισμένες, 5 αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε κόβοντας τις πατάτες για τηγανητές, αλλά μεγαλούτσικες. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τις τηγανίζουμε όπως συνηθίζουμε, μέχρι να ροδίσουν. Περίπου στα μισά του τηγανίσματος δοκιμάζουμε να τις τρυπήσουμε με πιρούνι και ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει, αν έχουν «βράσει», πριν προλάβουν να αρχίσουν να ροδίζουν και ξανασφίξουν. Όταν το πιρούνι τις διαπερνά εύκολα, τις ανακατεύουμε μερικές φορές ώστε κάποιες να κομματιαστούν. Έπειτα τις αφήνουμε να ολοκληρώσουν το τηγάνισμά τους μέχρι να ροδίσουν ωραία.

Με μια τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε σε άλλο τηγάνι, μαζί με το λάδι που θα παρασύρουν μαζί τους. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε αυτό το τηγάνι σε σχετικά δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε σχεδόν ασταμάτητα με ένα πιρούνι μέχρι τα αυγά να σφίξουν, να κομματιαστούν και να ενωθούν με τις πατάτες. Ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε μια-δυο φορές μέχρι να μισολιώσει. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Κολοκυθόρυζο με κρουτόν φέτας

Υλικά:
Για τα κρουτόν φέτας: 300 γρ. φέτα, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα, 1 κ.γ. ξερό βασιλικό, 1 κ.γ. ξερή ρίγανη, 1 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Για το κολοκυθόρυζο: 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 700 γρ. κολοκυθάκια σε φέτες, 1 μεγάλο καρότο χοντροτριμμένο, 300 γρ. ρύζι καρολίνα, 1.200 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, χυμό από ½ λεμόνι, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα κρουτόν φέτας. Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια, τη βάζουμε σε μπολ με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πάπρικα, το βασιλικό, τη ρίγανη, το σκόρδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε απαλά να καλυφθεί η φέτα από τα υπόλοιπα υλικά. Μεταφέρουμε τα κυβάκια φέτας σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα (μαζί με τα υπολείμματα φρυγανιάς & μυρωδικών) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 12-14 λεπτά, μέχρι να χρυσοψηθούν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το κολοκυθόρυζο. Ζεσταίνουμε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το καρότο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε για 1 λεπτό και περιχύνουμε με το νερό (ή το ζωμό). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγομαγειρευτεί για 18-20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει.

Βγάζουμε τα κρουτόν φέτας από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμαστεί το κολοκυθόρυζο. Προς το τέλος του μαγειρέματος του ρυζιού, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού καθώς και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το κολοκυθόρυζο όσο είναι ακόμα ζουμερό, το αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά και σερβίρουμε με τα κρουτόν φέτας.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Ζυμαρικά με ψητή φέτα και ντοματίνια

Υλικά:
600 γρ. ντοματίνια, 1 κρεμμύδι, 50 γρ. ελιές σε ροδέλες, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ. ρίγανη, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, 200 γρ. φέτα, 1 πρέζα μπούκοβο, αλάτι, 500 γρ. ζυμαρικά κοχύλια
Για το σερβίρισμα: ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Σε ένα ταψί 28x36 εκ. βάζουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις ελιές, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε ένα κενό στο κέντρο του ταψιού και τοποθετούμε τη φέτα. Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. Με το ειδικό εργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι πιέζουμε καλά τα ντοματίνια με τη φέτα ώστε να λιώσουν και να ανακατευτούν μεταξύ τους.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε, κρατάμε το νερό και μεταφέρουμε στο ταψί με τα ντοματίνια και τη φέτα. Αν χρειάζεται περισσότερη υγρασία τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε με ρίγανη, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v