Έχουμε όντως το πιο ακριβό κι αργό ίντερνετ στην Ευρώπη;

Τα βάλαμε κάτω και βρήκαμε αν όντως έχουμε ακριβό κι αργό ίντερνετ ενώ μάθαμε συγχρόνως πόσο κοστίζει το ίντερνετ σε 5 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έχουμε όντως το πιο ακριβό κι αργό ίντερνετ στην Ευρώπη;

Είναι πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει ή να έχεις δει να σχολιάζεται στα social media ότι η χώρα μας έχει το πιο ακριβό και συνάμα το πιο αργό ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη. Εμείς κάνοντας μια εκτεταμένη ψακτική σε σχετικά ευρωπαϊκά στοιχεία, βρήκαμε τι ισχύει πραγματικά και σου τα παρουσιάζουμε δίνοντας σου τις απαντήσεις που πιθανόν έψαχνες, ενώ στο τέλος θα σου γράψουμε πόσο κοστίζει το ίντερνετ σε 5 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με σχετικό πίνακα που σίγουρα θα βρεις πολύ χρήσιμο.

Πόσο γρήγορο ίντερνετ έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα απέχει πολύ από τις χώρες που κάνουν πρωταθλητισμό παγκοσμίως στο γρήγορο Internet και κατατάσσεται στην 37η θέση ανάμεσα σε 143 χώρες στις ταχύτητες του mobile ίντερνετ σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε τα τέλη Αυγούστου του 2023. Μέσα σε τέσσερις μήνες έχασε έξι θέσεις, με την ταχύτητα στη λήψη δεδομένων (Download) να διαμορφώνεται στα 59.80 Mbps, μειωμένη περίπου κατά 8 Mbps και στο  Upload στα 11.60 Mbps, ενώ η καθυστέρηση απόκρισης (Latency) είναι στα 23 ms.

Αξίζει να αναφέρουμε κάπου εδώ ότι για το 2022, η Ελλάδα τερμάτισε στην 28η θέση -ανάμεσα σε 142 χώρες- όσον αφορά τη μέση ταχύτητα download στο mobile ίντερνετ, ενώ κατετάγη στην 94η θέση -μεταξύ 190 χωρών- στις ταχύτητες του σταθερού Διαδικτύου. Στο τέλος του 2022, στο mobile Ιnternet η Ελλάδα είχε μέση ταχύτητα download τα 61,40 Mbps, ενώ στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο, η μέση ταχύτητα download ήταν στα 42,79 Mbps. 

Ας πάμε πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της χώρας για να δούμε ότι στην Αθήνα τον Νοέμβριο το mobile ίντερνετ έτρεχε με 62,73 Mbps. Με αυτή την επίδοση η πρωτεύουσα κατατάσσεται στην 57η θέση μεταξύ 149 πόλεων στον κόσμο, χάνοντας 4 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα γειτονικά Σκόπια και η Σόφια βρίσκονται στην 27η και 29η θέση, αντίστοιχα, στην κατάταξη με το πιο γρήγορα δίκτυα mobile ίντερνετ παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας μετρήσεων Ookla, τον Νοέμβριο το mobile internet στη Θεσσαλονίκη είχε μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στην Αθήνα και συγκεκριμένα έφτανε τα 71,05 Mbps. Με βάση αυτή την επίδοση η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υψηλότερα από την Αθήνα στη διεθνή λίστα, κατακτώντας την 48η θέση, έχοντας, ωστόσο, επίσης υποχωρήσει δύο θέσεις σε σχέση με το 2022.

Kαι στις σταθερές συνδέσεις, η Αθήνα κινείται πολύ χαμηλά, σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με μέση ταχύτητα (download) τα 49,91 Mbps, γεγονός που τοποθετεί την ελληνική πρωτεύουσα μόλις στην 116η θέση μεταξύ 195 πόλεων διεθνώς. 

Σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία που παραχώρησε στην «Καθημερινή» η ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων), το 39,8% του συνόλου των χρηστών ίντερνετ στην Ελλάδα έχει σύνδεση με ταχύτητα 24Mbps, το 30,5% έχει ταχύτητα 50Mbps, το 21,5% έχει ταχύτητα 100Mbps, το 2,1% έχει ταχύτητα 200Mbps και το 0,2% έχει ταχύτητα 500Mbps / 1 Gbps.

Πόσο ακριβά το πληρώνουμε το ρημάδι το ίντερνετ;

Ρεπορτάζ του star.gr για τις τιμές του ίντερνετ στην Ευρώπη κατέδειξε ότι με βάση τη συγκριτική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα είναι η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα για ταχύτητες πάνω από 100 Mbps. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρυθμισμένες τιμές χονδρικής άνω των 100 Mbps που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι από 57% έως 210% υψηλότερες σε σχέση με αυτές που είναι χαμηλότερες των 100 Mbps!

Στην ιστοσελίδα cable.co.uk υπάρχει μία λίστα με το κόστος του ίντερνετ σε 219 χώρες. Τη λίστα αυτή την ανανεώνουν κάθε χρόνο, με την τελευταία ανανέωση να έχει γίνει τον Φεβρουάριο του 2023. Στην περίπτωση της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης, το μέσο κόστος ενός μηνιαίου πακέτου στη χώρα μας φτάνει τα 35,02 δολάρια (33,02 ευρώ), τιμή που κατατάσσει την Ελλάδα στην 79η θέση της παγκόσμιας λίστας των 219 χωρών που εξετάζει η έρευνα.

Αν αναρωτιέσαι ποιες είναι οι πιο φτηνές χώρες θα σου πούμε ότι τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν το Σουδάν, το Καζακστάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία και τη Ρουμανία, με το μέσο μηνιαίο κόστος των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων να ξεκινά από τα 2,30 δολάρια και να φτάνει τα 7,57 δολάρια.

Τα πράγματα δείχνουν ακόμη χειρότερα όσον αφορά το mobile internet στην Ελλάδα με το κόστος για το 1 gigabyte δεδομένων να φτάνει, σύμφωνα με την Cable.co.uk τα 2,79 δολάρια (2,65 ευρώ).

Με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5.603 πακέτων mobile internet σε 237 χώρες, η Ελλάδα τοποθετείται στην 189η θέση του πίνακα που συμπεριλαμβάνει 237 χώρες.

Πόσο κοστίζει το σταθερό ίντερνετ σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το μέσο κόστος ενός μηνιαίου πακέτου φτάνει τα 32,96€, την ώρα που στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στα 32,49€. Την ίδια στιγμή στην Ισπανία το μέσο κόστος ενός μηνιαίου πακέτου σταθερού ευρυζωνικού ίντερνετ φτάνει στα 29.93€, στην Ιταλία τα 26,95€ και στην Γαλλία τα 33,50€. Στην Κύπρο η τιμή του μέσου κόστους ενός μηνιαίου πακέτου διαμορφώνεται στα 40.73€, στη Βουλγαρία στα 11,90€ και στην Πολωνία στα 17,12€ όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας που αλιεύσαμε από το pcsteps.gr.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v