Οι ανοησίες που μας έχουν μάθει να πιστεύουμε

Ο ύπνος είναι για τους αδύναμους, τα πολλά λεφτά γίνονται με πολλή δουλειά, και άλλα ψέματα που μας έχουν ταΐσει η κοινωνία και ο καπιταλισμός.

Οι ανοησίες που μας έχουν μάθει να πιστεύουμε

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στη ζωή είναι να αμφισβητήσεις, και στη συνέχεια να καταφέρεις να ξεριζώσεις από μέσα σου, όλες εκείνες τις ανοησίες τις οποίες μεγαλώνοντας έμαθες να πιστεύεις ως καθολικές, πανανθρώπινες αλήθειες. Είναι ένας συνεχής αγώνας, μια διαρκής επαγρύπνηση, μια συνεχόμενη αμφισβήτηση που συχνά δεν έχεις καιρό, διάθεση ή ενέργεια να κάνεις. Αν όμως μπεις στον κόπο, έχεις να κερδίσεις πολλά –με πρώτο και σημαντικότερο την ψυχική σου ηρεμία. Και αν δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις, σου φτιάξαμε μια λίστα να την έχεις πρόχειρη.

Τα καλά έρχονται σε αυτούς που περιμένουν

Κάπως έτσι ολόκληρες γενιές είδαν τη ζωή να περνά μπροστά από τα μάτια τους, περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες, το γύρισμα της τύχης, την ανταμοιβή που θα έρθει κάπου κάπως κάποτε να τους βρει για όλα όσα έκαναν σωστά. Ε λοιπόν, έχουμε νέα: Τίποτα καλό δεν θα έρθει ποτέ από μόνο του, και τις συνθήκες μάλλον θα χρειαστεί να τις φτιάξεις.

«Αν δε με αντέχεις στα χειρότερά μου, δεν σου αξίζω στα καλύτερά μου»

Η αγαπημένη ατάκα των τοξικών ανθρώπων, που είναι εννιά φορές στις δέκα στα χειρότερά τους, και –να σου πούμε και κάτι;– τα καλύτερά τους δεν είναι τελικά και τίποτα σπουδαίο. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αντέχει κανέναν στα χειρότερά του, η στήριξη είναι επιλογή, όχι προϋπόθεση για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Δεν έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε

Ό,τι και αν σου έλεγαν γονείς και δάσκαλοι στο σχολείο, ό,τι και αν λες εσύ τώρα στα παιδιά, όλοι ξέρουμε πως έχει και παραέχει σημασία ποιος το ξεκίνησε. Λέγεται νόμιμη αυτοάμυνα, και αναγνωρίζεται μέχρι και στα δικαστήρια.

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία

Φέρνει όμως φαγητό στο τραπέζι σου, στέγη πάνω από το κεφάλι σου, και πληρωμένους λογαριασμούς για πράγματα απαραίτητα για την επιβίωσή σου, όπως η θέρμανση ας πούμε. Αν τα έχεις λυμένα αυτά, σου φαίνονται τόσο αυτονόητα που μπορεί και να πιστεύεις όντως ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά

Το μυστικό της επιτυχίας είναι συνήθως τα λεφτά για τα οποία δεν κόπιασες, επειδή προϋπήρχαν της γέννησής σου. Όσο και αν προσπαθούν οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη να μας πείσουν πως είναι «αυτοδημιούργητοι» επειδή ας πούμε η επιχείρησή τους δεν ήταν οικογενειακή, γεγονός παραμένει ότι γεννήθηκαν προνομιούχοι. Κάποιοι από αυτούς ίσως δούλεψαν κιόλας (όσοι δεν εκμεταλλεύτηκαν απλά τον κόπο άλλων ανθρώπων για να πλουτίσουν) πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι με σκέτη δουλειά, εκατομμυριούχος δεν θα γίνεις.

Ο ύπνος είναι για τους αδύναμους

Άλλη ανοησία των εκατομμυριούχων που πουλάνε βιβλία αυτοβοήθειας υποστηρίζοντας ότι κοιμούνται τέσσερις ώρες την ημέρα και ξυπνάνε στις 5 το πρωί για να πάνε για τζόκινγκ. Εκτός από ψεύτες είναι και επικίνδυνοι: Ο ύπνος είναι το άλφα και το ωμέγα για την σωματική και ψυχική υγεία. Ακόμα και αν καταφέρεις όντως κάποια στιγμή να κοιμηθείς μόνο τέσσερις ώρες, την υπόλοιπη μέρα απλώς θα υπολειτουργείς, τίποτα σημαντικό δεν θα καταφέρεις.

Η ειλικρίνεια είναι πάνω απ’ όλα

Όχι πάντα, όχι σε όλες τις περιπτώσεις, και σίγουρα όχι αν είσαι από εκείνους τους αντιπαθέστατους ανθρώπους που υποστηρίζουν πως «τα λένε έξω από τα δόντια» επειδή είναι «ειλικρινείς» για να μην χρειαστεί να παραδεχτούν στον εαυτό τους πως είναι αγενείς με μηδενικές κοινωνικές δεξιότητες και ανύπαρκτη ενσυναίσθηση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v