Δύσκολη η Κασσελακιάδα στον Σύριζα

Μπορεί να υπάρχει Σύριζα. Μπορεί να υπάρχει και Κασσελάκης για υποψήφιος πρωθυπουργός. Δύσκολα όμως θα συνεχίσουν αυτά τα δύο στο ίδιο πακέτο.   

Δύσκολη η Κασσελακιάδα στον Σύριζα

Στις πανεπιστημιακές αίθουσες και στα μαθήματα πολιτικής θεωρίας και επιστήμης η πορεία του Σύριζα τα τελευταία 5 χρόνια θα διδάσκεται σαν case study «πώς να εξαϋλώσετε ένα κυβερνητικό κόμμα στο άψε σβήσε».

Λίγοι θα διαφωνήσουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί να είναι ακατάλληλος για την ηγεσία ενός κόμματος όπως ο Σύριζα, ακόμη και όπως ο Σύριζα χωρίς το μισό του, το πιο αριστερό κομμάτι. Και επειδή με κάποιο τρόπο νιώθει και ο ίδιος αυτή την ακαταλληλότητα επιχειρεί να αλλάξει το κόμμα. Και όταν λέμε να το αλλάξει δεν εννοούμε ότι δοκιμάζει διορθωτικές αλλαγές στην πορεία του, αλλά ότι δοκιμάζει να του αλλάξει τα φώτα χωρίς να κρατά τα προσχήματα της πολιτικής προσέγγισης.

Μα τι άλλαξε από τον Σεπτέμβριο που οι αλλαγές Κασσελάκη φαίνονταν μια ανανεωτική πρόταση για τον τρόπο που κινείται, εκπροσωπείται και πολιτεύεται ο Σύριζα; θα αναρωτηθούν ορισμένοι- ίσως μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Σύριζα κάποιος. Άλλαξε ότι πέρασε ο καιρός και το «άλογο» με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο δεν έτρεξε. Στην πολιτική δικαιούσαι να αγνοείς τα υφιστάμενα δίκτυα και τις «παραδοσιακές» διαδικασίες αν καλπάζεις μπροστά- αν τρέχεις τόσο γρήγορα που δεν έχει λόγο ούτε χρόνο για να ασχοληθείς με το τι συνέβαινε πριν αρχίσει η κούρσα.

Αυτή δεν είναι η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη που θέλησε να αγνοήσει όλα αυτά που δεν πολυκαταλάβαινε και στα οποία δεν πολυείχε και δύναμη, αλλά αντί να καταφέρει να προσπεράσει έμεινε στο επίκεντρό τους να εξαγγέλλει το νέο και το διαφορετικό που- όπου να’ ναι- έρχεται.

Οι δυναμικές όμως είναι σίγουρο ότι αλλάζουν με τρόπο απρόβλεπτο όταν δεν είσαι σε θέση να τις επηρεάσεις ουσιαστικά. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των μελών που του μαύριζαν τη ζωή, νιώθει ότι δεν έχει πλέον λόγο να είναι στηρίζει έστω και διακριτικά (;) τον Στ. Κασσελάκη και μπορεί να κάνει και πιο «θεσμικές δηλώσεις» του στυλ «να κριθούν όλα από την αρχή» και να δώσει το πράσινο φως για μια τσιπρική υποψηφιότητα προς αντικατάσταση του Στ. Κασσελάκη.

Ο Τσίπρας φέρεται έτσι για να επιστρέψει στην ηγεσία του Σύριζα; Δεν νομίζω ότι είναι τόσο αυτοκτονικός. Θα ήταν ανόητο η ηττημένος των προσφατων εκλογών έστω και να σκεφτεί να επιστρέψει πριν να είναι ετοιμόρροπη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και τότε ακόμη δεν νομίζω ότι θα επιστρέψει στην προεδρία του Σύριζα, αλλά ότι θα επιδιώξει κάποιον συνδετικό ρόλο του ευρύτερου αυτού πολιτικού χώρου, όπως θα έχει διαμορφωθεί τότε. Και ας μην παραξενευτούμε αν ο χώρος αυτός δεν περιέχει καν το όνομα Σύριζα.    

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v