Φανταστικές συνταγές για γλυκά με μήλα

Ένα μήλο την ημέρα… την υπογλυκαιμία κάνει πέρα. Κι αν δεν μας πιστεύεις, βρήκαμε τις τέλειες συνταγές για να το αποδείξουμε.

Φανταστικές συνταγές για γλυκά με μήλα

Μπορεί το καλοκαίρι να έχει την χάρη και τη μερίδα του λέοντος σε φρούτα, ο χειμώνας όμως έχει τα μήλα, που –εκτός του να κάνουν πέρα τον γιατρό– γίνονται και ιδανικοί πρωταγωνιστές σε λαχταριστά γλυκά, σαν τα παρακάτω.

Apple Crumble: Η εύκολη μηλόπιτα

Υλικά:
3 μήλα, 200 γρ. καστανή ζάχαρη, 190 γρ. αλεύρι μαλακό Νο2, 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια, 40 γρ. νιφάδες βρώμης, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε φέτες περίπου ένα εκατοστό. Τα αραδιάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με 80 γρ. καστανή ζάχαρη. Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη (120 γρ.) με το αλεύρι και το αλάτι, Προσθέτουμε τα παγωμένα κυβάκια βούτυρου και τρίβουμε καλά όλα τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνει σαν σκόνη. Απλώνουμε το μείγμα του αλευριού πάνω από τα μήλα και απλώνουμε τις νιφάδες βρώμης να πάνε παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 40 περίπου λεπτά. Σερβρίρουμε ζεστό με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή με κρέμα ανγκλαίζ.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Τηγανίτες μήλου

Υλικά:
Για τις τηγανίτες: 1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 πρέζα αλάτι, 1/2 φλ. Ζάχαρη, 1 κ.γ. κανέλα, 1 αυγό, 1 φλ. Γάλα, 2 μεγάλα ή 3 μικρά μήλα καθαρισμένα και τριμμένα σε χοντρό τρίφτη, 1 κ.γ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα: 2 κ.σ. βούτυρο, 3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο, φρέσκα φρούτα

Εκτέλεση:
Πρώτα κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα, τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τέλος βάζουμε και τα τριμμένα μήλα. Αν το μήλο κατεβάσει πολύ υγρό, προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι, να χυλώσει.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε κουταλιές μείγματος. Ροδίζουμε κάθε τηγανίτα 1΄ από κάθε πλευρά. Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι, να αραιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις τηγανίτες μήλου. Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Τάρτα μήλου με καραμέλα

Υλικά:
Για τη ζύμη: 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 50 γρ. άχνη ζάχαρη, 130 γρ. βούτυρο, + εξτρα για την ταρτιέρα, 1 πρέζα αλάτι, 1 αυγό μεσαίο
Για την καραμέλα: 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 50 γρ. βούτυρο
Για τη σύνθεση: 2 κόκκινα μήλα, 1 πράσινο μήλο, 30 γρ. σταφίδες (προαιρετικά), 30 γρ. βούτυρο λιωμένο, 2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη
Για το σερβίρισμα: παγωτό, φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο και το αλάτι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχει τη μορφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη. Αλείφουμε με βούτυρο τα τοιχώματα μίας ταρτιέρας διαμέτρου 20 εκ. Μεταφέρουμε το ζυμάρι στην ταρτιέρα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τα χέρια μας στη βάση και στα τοιχώματα, φροντίζοντας να εξέχει λίγο από τα πλαϊνά.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της τάρτας σε διάφορα σημεία και τοποθετούμε διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να περισσεύει αρκετή έξω από την ταρτιέρα. Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή ρύζι πάνω στη μεμβράνη και τα απλώνουμε ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης, για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. (Ό,τι κι αν επιλέξουμε, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για επόμενη χρήση.) Τυλίγουμε τα όσπρια ή το ρύζι με τη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 20 λεπτά, αφαιρούμε το βάρος και τη μεμβράνη, και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και κόβουμε προσεκτικά με ένα πριονωτό μαχαίρι τη ζύμη που εξέχει από την ταρτιέρα. (Κρατάμε 30-40 γρ. από τα τρίμματα για μετά.)

Για την καραμέλα: Τοποθετούμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και τη μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη σε 3 δόσεις, περιμένοντας να λιώσει η πρώτη για να ρίξουμε την επόμενη. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να δημιουργηθεί η καραμέλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα. Αφαιρούμε τον πυρήνα από τα μήλα είτε με τον αποπυρηνωτή είτε με ένα μαχαίρι. Κόβουμε τα μήλα στα 4 αφήνοντας τη φλούδα τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με μαντολίνο ή με μαχαίρι. Βάζουμε στη βάση της τάρτας 3-4 κ.σ. από την καραμέλα και την απλώνουμε με ένα κουτάλι. (Κρατάμε λίγη ποσότητα για το σερβίρισμα.)

Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα τρίμματα της τάρτας που κρατήσαμε στην άκρη. Ξεκινάμε να βάζουμε τις φέτες από τα μήλα περιμετρικά από έξω προς τα μέσα δημιουργώντας ένα τριαντάφυλλο. Κάθε σειρά θέλουμε να έχει διαφορετικό χρώμα μήλου. Απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Μεταφέρουμε την ταρτιέρα στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με παγωτό, την υπόλοιπη καραμέλα που κρατήσαμε και φύλλα δυόσμου.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μήλα στην κατσαρόλα με μπαχαρικά, γεμιστά με κρέμα γιαουρτιού

Υλικά:
12 κόκκινα μήλα μικρού ή μέτριου μεγέθους, 1 κ.σ. καρφάκια γαρίφαλου, 2 μικρά ξυλάκια κανέλας, 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση με ένα μικρό μαχαιράκι και ξύνουμε τα σποράκια του), 700 γρ. ζάχαρη, 400 ml κονιάκ, λίγη σκόνη κανέλας, για το σερβίρισμα
Για την κρέμα γιαουρτιού: 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 100 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα μήλα, τα σκουπίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Στη συνέχεια αφαιρούμε τον πυρήνα με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο (ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι το οποίο βυθίζουμε στο κέντρο κάθε μήλου από το κοτσάνι, και το περιστρέφω μερικές φορές).
Σε κάθε μήλο καρφώνουμε από 2-3 γαρίφαλα.

Στερεώνουμε τα μήλα όρθια, το ένα κολλητά στο άλλο, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ξυλάκια κανέλας, τα σποράκια βανίλιας, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη του υγρού να φτάσει μέχρι τη μέση των μήλων.

Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι τα μήλα να αποκτήσουν ένα βαθύ κοκκινωπό χρώμα και να μείνει στην κατσαρόλα ένα σκουρόχρωμο, σχετικά πυκνό σιρόπι.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και με προσοχή βγάζουμε τα μήλα από το σιρόπι. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.

Για την κρέμα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, και την άχνη με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να ενωθούν και να φτιάξουμε ένα αφράτο και λείο μείγμα. Γεμίζουμε τα μήλα με την κρέμα με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή με ένα μικρό κουταλάκι, αφήνοντας λίγη από την κρέμα να σκεπάσει την κορυφή κάθε μήλου. Μοιράζουμε τα μήλα σε πιάτα. Γύρω τους ρίχνουμε από 1-2 κουταλιές της σούπας από το στραγγισμένο σιρόπι και πασπαλίζουμε με λίγη σκόνη κανέλας.

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v