Συνταγές για φουλ χορταστικά και νόστιμα βήγκαν γεύματα

Δεν είναι ανάγκη να ασπαστείς τον βηγκανισμό για να εκτιμήσεις τις συνταγές που σου συγκεντρώσαμε. Είναι, άλλωστε, πεντανόστιμες και κατάλληλες για όλους.

Συνταγές για φουλ χορταστικά και νόστιμα βήγκαν γεύματα

Κόντρα στην ευρύτατα διαδεδομένη παρανόηση, όχι, οι βήγκαν δεν τρώνε μόνο σαλάτες άντε και κανά όσπριο στο τσακίρ κέφι. Και επίσης όχι, δεν χρειάζεται να γίνεις βήγκαν για να δοκιμάσεις –και να ενθουσιαστείς– με ένα φαγητό χωρίς κρέας και ζωικά προϊόντα. Ανοιχτό μυαλό χρειάζεται, και διάθεση για πειραματισμούς. Α, και τις συνταγές που σου ξετρυπώσαμε.

Εύκολο κοκκινιστό φακόρυζο με 5 υλικά

Υλικά:
250 γρ. φακές, 1 ξερό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. τοματοπελτέ, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 2 φύλλα δάφνης, 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών καυτό, ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με τις φακές. Σε κατσαρόλα βάζουμε τις φακές τις καλύπτουμε με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 10-12 λεπτά. Προσθέτουμε το τοματοπελτέ και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά ξύνοντας καλά τον πάτο της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με μισόκλειστο καπάκι για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε το φακόρυζο να σταθεί για 5 λεπτά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Πλιγούρι με μανιτάρια και κρασί

Υλικά:
4 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γραμ. μανιτάρια (ασπρομανίταρα), 1 ξερό κρεμμύδι, 2 φλ. Πλιγούρι, 1 κ.σ. πελτέ, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 4 φλ. ζωμό λαχανικών (ζεστό), 2 κ.σ. μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες πρώτα τα μανιτάρια. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να χειρίζεστε σωστά τα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄ να πιούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 2΄-3΄ να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πλιγούρι , τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 10΄ μέχρι να μοιάζει με πιλάφι με μανιτάρια. Τέλος πασπαλίζουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Ρεβιθοκεφτέδες με πικάντικη σάλτσα

Υλικά:
Για τους ρεβιθοκεφτέδες:
500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα σε νερό για 1 μέρα, μισό μικρό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ½ κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 ¾ κ.γ. αλάτι, 2 κ.γ. κύμινο τριμμένο, 1 κ.γ. κόλιανδρο, 1/4 κ.γ. πιπέρι, 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για την πικάντικη σάλτσα:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, 500 γρ. ντομάτα κονκασέ, ¼ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο, 100 ml νερό, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μία ημέρα. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κρεμμύδι. Τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να ενωθεί (δε θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή, πρέπει να έχει μερικά κομματάκια). Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μικρό multi, απλά δουλεύουμε σε δόσεις σιγά-σιγά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα, για να δέσει η ζύμη. Μετά από 1 ώρα, παίρνουμε 2 κ.σ. από τη ζύμη, το πλάθουμε σε κεφτέ και το πιέζουμε λίγο στο κέντρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και τηγανίζουμε καλά τους ρεβιθοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας και τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Για την πικάντικη σάλτσα: Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε τους ρεβιθοκεφτέδες μαζί με την πικάντικη σάλτσα.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Vegan μουσακάς

Υλικά:
Για τον χορτοφαγικό μουσακά: 1.000 γρ. μπεσαμέλ vegan, 50 γρ. κάσιους τριμμένα, 30 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1.400 γρ. «κιμάς» από φακές και μανιτάρια, 1.000 γρ. λαχανικά μουσακά

Για τη μπεσαμέλ vegan: 60 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. αλεύρι, 950 γρ. γάλα σόγιας, 10 γρ. αλάτι

Για τα λαχανικά μουσακά: 1.000 γρ. μελιτζάνες σε φέτες στο μάκρος πάχος 1 εκ. περίπου, 900 γρ. κολοκύθια σε φέτες στο μάκρος πάχους 1 εκ. περίπου, 1.000 γρ. πατάτες σε φέτες στο μάκρος πάχους 1 εκ. περίπου, 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές και ψιλοκομμένες, 200 γρ. ντομάτες ψητές και ψιλοκομμένες, 200 γρ. σάλτσα ντομάτας, 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι

Για τον «κιμά» από φακές και μανιτάρια: 60 γρ. ελαιόλαδο, 120 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένo, 70 γρ. σέλερι κομμένο σε μικρό καρέ, 150 γρ. καρότο κομμένο σε μικρό καρέ, 250 γρ. μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, 50 γρ. πελτέ ντομάτας, 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 90 γρ. κόκκινο κρασί, 450 γρ. ντομάτα κονκασέ, σε κονσέρβα, 180 γρ. καφέ φακές, 520 γρ. νερό, 1 γρ. μπούκοβο, 3 γρ. δεντρολίβανο, 2 γρ. θυμάρι, 2 γρ. ρίγανη, 3 γρ. βασιλικό

Εκτέλεση:
Για τη μπεσαμέλ vegan: Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα σόγιας και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Για τα λαχανικά μουσακά: Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.

Για τον «κιμά» από φακές και μανιτάρια: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο και το σέλερι, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, τις φακές και το μπούκοβο, αλατίζουμε και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με καπάκι για 45 λεπτά περίπου. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά χοντροκομμένα, καθώς επίσης και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Για τον χορτοφαγικό μουσακά: Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα «κιμά» από φακές και μανιτάρια. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ vegan και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα κάσιους και την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v