Στο Oh! Dio του Θησείου θα φας ό,τι δεν έχεις ξαναφάει

Στο ατμοσφαιρικό wine restaurant του Θησείου η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου απογειώνει την ελληνική κουζίνα με τις sui generis, βαθιάς νοστιμιάς δημιουργίες της.

Στο Oh! Dio του Θησείου θα φας ό,τι δεν έχεις ξαναφάει

Ο πεζόδρομος της Αδριανού θα μπορούσε να είναι μια μικρογραφία της Αθήνας. Τα πάντα μπορείς να βρεις εδώ, από στέκια φοιτητικά και μαγαζάκια που συστήνουν το greek tzatziki σε παραζαλισμένους τουρίστες που βγαίνουν από την Αρχαία Αγορά, μέχρι κορυφαία μπεργκεράδικα, χιπ μπαράκια και κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας της πόλης. Πού αλλού θα ταίριαζε το νέο εγχείρημα της Φωτεινής Πάντζια του By the Glass, αν όχι εδώ;

Το Oh! Dio στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό του 1890, το οποίο φιλοξενούσε μέχρι πρόσφατα το Αthenaeum Ωδείο Μαρία Κάλλας, εξ ου και το μουσικό όνομά του, αλλά και το πορτραίτο της μεγάλης σοπράνο που σε υποδέχεται με το που περάσεις την ξύλινη πόρτα. Δεν είναι, βέβαια, το πρώτο, ούτε το τελευταίο έργο τέχνης που θα χαζέψεις ρίχνοντας την πρώτη αναγνωριστική ματιά στον χώρο. Τους τοίχους του ζεστού, ατμοσφαιρικά φωτισμένου εσωτερικού στολίζουν πίνακες ελλήνων καλλιτεχνών, κομπλέ με τα καρτελάκια τους όπως θα τα έβλεπες σε μία γκαλερί. Φτιάχνουν ωραίο σκηνικό μαζί με το χαρακτηριστικό λονδρέζικο καφέ τουβλάκι, το ξύλινο πάτωμα και την πατίνα του χρόνου σε κάποιους από τους τοίχους.

Η πραγματική αποκάλυψη, όμως, είναι το μενού της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου, την οποία μπορεί να ξέρεις από το Annie Fine Cooking του Νέου Κόσμου ή από την πολυσυζητημένη, ολόδική της Aspasia της Μάνης. Γεύσεις οικείες και ταυτόχρονα σπουδαίες, που παντρεύουν το comfort με την υψηλή γαστρονομία, και τη Μάνη με την Πόλη σε ένα αποτέλεσμα τόσο ισορροπημένο και ταυτόχρονα απροσδόκητο, που μοιάζει λες και κάποιος εφηύρε μία νέα γεύση από το μηδέν.

@in2life_gr Στο Oh! Dio του Θησείου η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου εμπνέεται από τα υλικά και τις παλιές συνταγές της Μάνης για να φτιάξει ένα συγκλονιστικό μενού #εστιατορια_αθηνα #θησειο #ohdio #τιτρωμε #ελληνικοτικτοκ #winerestaurant #in2life #αθηνα #μπεςφοργιουγαμω #winebarathens ♬ nocturne (winter) - goldenfinch & Austin Weber & Dolfiin Alexander

Ξεκινήσαμε με ελαφρώς μαριναρισμένη παλαμίδα με κόκκινη γαρίδα, φέτες μανταρίνι, χόρτα εποχής και κόκκινο κρεμμύδι (19€), ένα πιάτο που θα σου θυμίσει ceviche και την ίδια στιγμή θα σε βάλει να ξεχάσεις όσα (νομίζεις ότι) ξέρεις για το ceviche, και συνεχίσαμε με μια συναρπαστική ψαρόσουπα από βραστόψαρα και όστρακα με καρδάμωμο, κουσκουσάκι, αχνιστό φιλετάκι μπακαλιάρου και γυαλιστερές, τσουχτό βούτυρο αρωματισμένο με μπούκοβο και ξηρό δυόσμο (15€).

Πραγματική έμπνευση είναι επίσης το πιάτο που λέγεται Ψωμί & Ψάρι: Φρυγανισμένο ψωμί με καραμελωμένο κρεμμύδι, φιλέτο λαβράκι σωτέ, χόρτα εποχής λαδολέμονο, σύγκλινο Μάνης και χειροποίητο τουρσί λάχανο (16€). Μια γευστική δημιουργία που θα σε πάρει από το χέρι για να σε πάει ένα ταξίδι το οποίο ξεκινά από τα μαγαζάκια που πωλούν ψαρο-σάντουιτς κάτω από τη Γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη και καταλήγει στα ανεμοδαρμένα ακρωτήρια της Μάνης.

Οικεία και συγχρόνως ιδιαίτερη νοστιμιά είχε το αρνίσιο κότσι κοκκινιστό με θασιώτικους γιουφκάδες (ένα φίνο ζυμαρικό, σαν χυλοπίτες στη σικάτη εκδοχή τους) μαγειρεμένους στο ζωμό του, με συριανή γραβιέρα οκτάμηνης παλαίωσης (28€). Ιδανικό κλείσιμο για το λουκούλλειο γεύμα μας, το ρυζόγαλο φούρνου από βουβαλίσιο γάλα αρωματισμένο με θυμάρι, καρδάμωμο και μοσχολέμονο, με φουντούκια Αγίου Όρους (11€).

Όπως πιθανότατα μαντεύεις, η ανανεωμένη κουζίνα του Oh! Dio δεν στέκεται απλά δίπλα στις εκλεκτές ετικέτες του φινετσάτου wine bar restaurant. Τις αγκαλιάζει με την ελληνικότητά της, τις προβάλλει και τις τοποθετεί στο ύψος που τους αξίζει απογειώνοντας την οινοφιλική εμπειρία. Ο ελληνικός αμπελώνας εδώ πρωταγωνιστεί, χωρίς να λείπουν βέβαια και οι ενδιαφέρουσες διεθνείς ετικέτες, καθώς οι δύο συνιδιοκτήτες, Φωτεινή Πάντζια και Άγγελος Δαμουλιανός (του botilia.gr) επιλέγουν και προτείνουν στην εκτενή τους λίστα ετικέτες από όλη την Ελλάδα, κρασιά βιολογικά, ήπιας ωρίμανσης, βιοδυναμικά και άλλα από κτήματα που δύσκολα συναντάς στην Αθήνα, όπως το Hariton του κεφαλονίτικου Κτήματος Χαριτάτου, ένα βοστυλίδι που συνόδευσε αρμονικά τα πρώτα πιάτα μας. Και αν δεν ξέρεις τι να πρωτοεπιλέξεις, εμπιστεύσου τις προτάσεις του οινολόγου Χριστόφορου Χριστοφόρου, που είναι εκεί για να σε καθοδηγήσει –άλλωστε, με την τεχνική Coravin όλα τα κρασιά της λίστας μπορούν να σερβιριστούν και σε ποτήρι.

Κρατήσεις: 210 3213170
Oh!Dio Athens | Αδριανού 3, Θησείο
Ανοιχτά καθημερινά: 11.00 – 02.00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v