Ώρα να ανακαλύψεις την γευστική αξία του κουνουπιδιού

Σιχαίνεσαι το κουνουπίδι; Σου έχουμε τρεις νόστιμες και ιδιαίτερες συνταγές για να αλλάξεις γνώμη.

Ώρα να ανακαλύψεις την γευστική αξία του κουνουπιδιού

Το κουνουπίδι είτε το μισείς είτε το μισείς. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ή μήπως υπάρχει;

Η αλήθεια είναι πως το μίσος για το συγκεκριμένο λαχανικό προέρχεται από το ότι έχουμε συνηθίσει να το τρώμε παραβρασμένο, σκέτο, μόνο κι έρημο.

Όμως έτσι το αδικούμε. Το κουνουπίδι έχει γευστικό χαρακτήρα, ο οποίος με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να αναδειχθεί και να το κάνει πρωταγωνιστή σε νόστιμα πιάτα.

Ώρα να αποκαταστήσουμε την αξία του λοιπόν!

Steaks κουνουπιδιού

Υλικά: 2 κουνουπίδια, 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη, 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή, 1 κ.γ. κάρι, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 50 γρ. ρόκα, 1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές φέτες, 1 λάιμ, κομμένο σε 8 φέτες, 1 κ.σ. σησαμέλαιο, πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.  Καθαρίζουμε τα κουνουπίδια από τα φύλλα τους, τα κόβουμε σε μεγάλες φέτες («steaks») πάχους 3 εκ., και τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Πασπαλίζουμε τις φέτες του κουνουπιδιού με τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το κάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να απλωθούν παντού.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.

Μεταφέρουμε τις φέτες του κουνουπιδιού σε δόσεις και τις ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Τοποθετούμε και πάλι τις φέτες του κουνουπιδιού στο ταψί και μεταφέρουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο. Μοιράζουμε τις φέτες κουνουπιδιού σε πιάτα και γαρνίρουμε με λίγη ρόκα, 2 φέτες από πιπεριά τσίλι και 1 φέτα λάιμ.

Περιχύνουμε με λίγο σησαμέλαιο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Βελουτέ σούπα με κουνουπίδι και καπνιστό τυρί

Υλικά: 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό,  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 900 γρ. κουνουπίδι, χωρισμένο στα μπουκετάκια του, 1 πατάτα, σε μικρά καρέ, 700 ml νερό, 400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 100 γρ. τυρί καπνιστό, σε μικρά καρέ, φύλλα φασκόμηλου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι, το κουνουπίδι και την πατάτα.

Ρίχνουμε το νερό και το γάλα.

Αλατοπιπερώνουμε και, όταν πάρει βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15.

Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ (ή τη λιώνουμε σε δόσεις στον πολυκόφτη) μοιράζουμε σε μπολάκια ή βαθιά πιάτα και σερβίρουμε.

Μοιράζουμε το καπνιστό τυρί και σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα λίγα φύλλα φασκόμηλου.

Συνταγή από εδώ

Κουνουπίδι ταμπουλέ με χειμωνιάτικα φρούτα

Υλικά: 70 ml ελαιόλαδο, 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, ελάχιστο μπούκοβο, 1 κουνουπίδι μεγαλούτσικο, πολύ καλά πλυμένο και στεγνωμένο, χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 φλ.τσαγιού ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος (ή δυόσμος), 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός, 1 ξινόμηλο, σε μικρά καρέ, 2 αχλάδια, σε μικρά καρέ, 100 γρ. ελιές θρούμπες, ψιλοκομμένες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα: λίγο μαυροκούκι ή σουσάμι καβουρδισμένο, λίγο μπούκοβο, σπόροι ροδιού

Εκτέλεση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο μπούκοβο για 3-4 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε κατά μέρος.

Χωρίζουμε το κουνουπίδι στα μπουκετάκια του, μικρά και μεγάλα. Κόβουμε όλα τα κοτσάνια τους και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε το στρογγυλό σγουρό κομμάτι του κάθε μπουκέτου στη χοντρή πλευρά του τρίφτη – βγαίνει σαν τραχανάς ή σαν πλιγούρι.

Κόβουμε όλα τα κοτσάνια σε μικρότερα κομμάτια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να ψιλοκοπούν σε πολύ μικρά κομμάτια.

Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα τριμμένα μπουκέτα και προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τα φρούτα και τις ελιές και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.

Σκορπίζουμε λίγο μαυροκούκι (ή σουσάμι), μπούκοβο κατά βούληση και τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v