5 βιβλία μυστηρίου για να ζεστάνουν την βιβλιόφιλη καρδούλα μας χειμωνιάτικα

Ανεξιχνίαστες δολοφονίες, περίεργες εξαφανίσεις και διαβόητοι serial killers φτιάχνουν την ιδανική βιβλιο-ατμόσφαιρα για χουχουλιαστό διάβασμα στην καρδιά του χειμώνα.

5 βιβλία μυστηρίου για να ζεστάνουν την βιβλιόφιλη καρδούλα μας χειμωνιάτικα

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα μηρυκάζουν κάποια ενοχλητικά προφίλ στα social media, μέχρι να μπουν οι πρώτοι χιονιάδες και να αναγκαστούν να καταπιούν την παγωμένη γλωσσίτσα τους. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε καν μαζί τους, αφού το μόνο που μας νοιάζει είναι να πιάσουμε πρώτο παπλωματάκι πίστα με ένα βιβλιαράκι ανά χείρας και να το ρίξουμε στο διάβασμα ζεστοί κι ασφαλείς από διαβόητους serial killers που καιροφυλαχτούν για να βρουν το επόμενο θύμα τους κι ανεξιχνίαστες δολοφονίες κι εξαφανίσεις που στοιχειώνουν τα αστυνομικά τμήματα. Αυτά τα αφήνουμε στους συγγραφείς που θα μας συντροφεύσουν και τον φετινό χειμώνα.

«Ο κύκλος» του Μπερνάρ Μινιέ (εκδόσεις Μίνωας)

Το ογκώδες βιβλίο του Μινιέ –περί τις 776 σελίδες- ασχολείται με μια ακόμη περιπέτεια του επιθεωρητή Μαρτέν Σερβάζ, ο οποίος αυτή τη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μακάβριο παιχνίδι, που ίσως έχει υφάνει ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος. Η πένα του Μινιέ εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή του Κύκλου αφού σε παρασύρει σε ένα αστυνομικό θρίλερ από το πάνω ράφι της crime λογοτεχνίας. Με μια σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση ο συγγραφέας καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, οδηγώντας τον σε ένα σκοτεινό σύμπαν που θα τον ακολουθεί εφιαλτικά σχεδόν μέχρι το τέλος της ιστορίας. Αν ψάχνεις δώρο για τους νουάρ βιβλιόφιλους σου, τότε μόλις το βρήκες.

Περίληψη εδώ 

«Φονικό Καρναβάλι» του Μετίν Αρντίτι (εκδόσεις Πατάκη)

Ιανουάριος 2012. Μια νεαρή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας βρίσκεται πνιγμένη. Πρόκειται για τον πρώτο από μια ακολουθία φόνων με αδιευκρίνιστο κίνητρο.Η διατριβή της κοπέλας είχε θέμα μία από τις σημαντικότερες αδελφότητες του 16ου αιώνα, η οποία αποτέλεσε τον στόχο σειράς εγκλημάτων που διαπράχθηκαν το 1575, την περίοδο του καρναβαλιού της Βενετίας, που οι ιστορικοί ονόμασαν «Φονικό καρναβάλι».Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, ο αγώνας μεταξύ φανατισμού και λογικής δεν τελειώνει ποτέ, η παραφροσύνη των ανθρώπων δε γνωρίζει όρια. Ο Μετίν Αρντίτι φτιάχνει ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ντοκιμαντερίστικο crime θρίλερ που βάζει στο μικροσκόπιο του τον θρησκευτικό φανατισμό και τον τρόπο λειτουργίας των ακροδεξιών ομάδων στην Ευρώπη. Μυστήριο, καλογραμμένοι χαρακτήρες και διαρκής ένταση συνθέτουν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

Περίληψη εδώ 

«Η απαγωγή του εκδότη» του Δημήτρη Μαμαλούκα (εκδόσεις Κέδρος)

Η Κάρλα τον είχε καταστρέψει. Τη μισούσε όσο τίποτα άλλο. Ήθελε να την εκδικηθεί με κάθε τρόπο και οραματίστηκε ένα σατανικό σχέδιο. Θα της έκλεβε την πολύτιμη συλλογή κίτρινων διαμαντιών κι ο άντρας της θα τον βοηθούσε, άθελά του. Αρκεί να δεχόταν να τον απαγάγει στα ψέματα. Ήταν ο εκδότης του. Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα έρχεται σε νέα αναθεωρημένη έκδοση και υπόσχεται πως δεν θα σου αφήσει νυχάκι αμάσητο από την αγωνία. Με όπλο του το βιβλιοφιλικό χιούμορ και μια γραφή που ρέει δίχως να κοιλιάζει με βαρετές περιγραφές και κλισέ ανατροπές ο συγγραφέας κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα του έργου του.

Περίληψη εδώ 

«Το μένος» του Alex Michaelides (εκδόσεις Διόπτρα)

Η Λάνα Φάραρ, πρώην σταρ του κινηματογράφου, προσκαλεί κάθε χρόνο τους πιο στενούς της φίλους να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο ειδυλλιακό ιδιωτικό της νησί στην Ελλάδα. Φέτος όμως η παρέα βρίσκεται παγιδευμένη στο νησί εξαιτίας του ανέμου, που οι ντόπιοι ονομάζουν «μένος».

Κι ενώ οι εφτά φίλοι περνούν τις μέρες τους διασκεδάζοντας, έρχεται μια νύχτα που καταλήγει στον θάνατο του ενός. Μόνο ένας από τους υπόλοιπους έξι μπορεί να είναι ο υπαίτιος.

Ο Αlex Michaelides βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να γράφει best sellers χάρη στην κινηματογραφική γραφή του η οποία βάζει κάτω το 95% και βάλε των αστυνομικών σειρών και ταινιών της τελευταίας δεκαετίας. Εξαιρετικό whodunit (ποιος έκανε τον φόνο ρε παιδιά) που θα ξεκοκαλίσεις αναγνωστικά σε λίγες μέρες.

Περίληψη εδώ 

«Tα Χριστούγεννα του Ηρακλή Πουαρό» της Αγκάθα Κρίστι (εκδόσεις Ψυχογιός)

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν όμως ο Ηρακλής Πουαρό κι οι περιπέτειές του είναι παντός καιρού κι εποχής για αυτό κάνε μια χάρη στον εαυτό σου να διαβάσεις τη συλλεκτική σκληρόδετη έκδοση ενός αγαπημένου βιβλίου.

Είναι παραμονή Χριστουγέννων και στην έπαυλη των Λι έχει μαζευτεί όλη η οικογένεια, ακόμα και μέλη χαμένα για χρόνια, για να περάσουν μαζί τις γιορτινές μέρες. Μετά το δείπνο, όμως, αντί για τραγούδια και ευχές, ακούγονται από το δωμάτιο του ηλικιωμένου Σίμεον Λι ο πάταγος από έπιπλα που αναποδογυρίζουν και, στο τέλος, μια απόκοσμη κραυγή αγωνίας και πόνου. Ο πατριάρχης της οικογένειας κείτεται νεκρός μέσα σε μια ανεξήγητα μεγάλη λίμνη αίματος, ενώ η πόρτα του δωματίου είναι κλειδωμένη από μέσα. Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις ο Ηρακλής Πουαρό είναι ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή για να εξιχνιάσει κι αυτό το έγκλημα. Συναρπαστική γραφή, απολαυστικός Πουαρό και κλιμακούμενη ένταση συνθέτουν ένα εξαίσιο βιβλίο.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v