Βρήκαμε τα βιβλία που πρέπει να κάνεις δώρο στις γιορτές

Για μαζευτείτε, γιατί θα κεράσουμε τα καλύτερα δώρα για βιβλιόφιλους κι αυτές τις γιορτές, προτείνοντάς σου τους τίτλους που μας ενθουσίασαν τελευταία.

Βρήκαμε τα βιβλία που πρέπει να κάνεις δώρο στις γιορτές

Όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα την περίοδο των γιορτών. Δεν υπάρχει καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο από ένα βιβλίο. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν πιστοί στο καθιερωμένο ραντεβού μας, σου ετοιμάσαμε μια υπέροχη βιβλιόφιλη λίστα, με προτάσεις που καλύπτουν κάθε λογοτεχνικό γούστο, κρύβοντας το επόμενο δώρο που αξίζει να αγοράσεις σε κάποιον αγαπημένο σου.

Xαμένος στον χρόνο του A.G Riddle (εκδόσεις Anubis)

Καταιγιστική πλοκή και συνεχείς ανατροπές συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα επιστημονικής φαντασίας και αστυνομικού μυθιστορήματος, που φέρει την υπογραφή του κορυφαίου Α.G. Riddle κι αποτελεί την ιδανική επιλογή βιβλίου για τους λάτρεις του είδους. Ο Riddle καταφέρνει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, χτίζοντας μια συναρπαστική ιστορία, που θα αφήσει εξίσου ικανοποιημένους τους φαν της επιστημονικής φαντασίας αλλά και της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο κλιμακώνεται εξαιρετικά, κρατώντας μέσα από μπόλικες ανατροπές έντονο το σασπένς, ενός τίτλου, που ψάχνει τη βιβλιοθήκη σου.

Περίληψη εδώ 

Τιτανομέγιστος Καζαμίας: «Το Κουάρκ» από τον Κουραφέλκυθρο και το Κουλούρι (εκδόσεις Jemma Press)

H σύμπραξη της ομάδας του Κουλουριού και του Αντώνη Βαβαγιάννη (λέγε με και Κουραφέλκυθρο) είναι από μόνη της αρκετή για να μας κάνει να χοροπηδάμε. Πόσο μάλλον όταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι ένας Τιτανομέγιστος Καζαμίας, όμοιος με αυτόν που διάβαζαν τα καλά τα χρόνια τα παππούδια μας. Εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι από το 2024, δηλαδή συνταγές για ντεπόν αναβράζον, διαρκές ημερολόγιο, τα μυστικά της γιαγιάς, πλήρως ενημερωμένο ονειροκρίτη (μην φοβηθείς αν δεις ικρίωμα στον ύπνο σου), παροιμίες κι άλλα πολλά πασοκικά αγαπημένα πράγματα. Στα μπόνους το τηλέφωνο του Παναγιώτη Γιαννάκη (Δράκος). Φαντάζεσαι καλύτερο δώρο για τις γιορτές;

Περίληψη εδώ 

Driving home for Christmas της Τζοάνα Μπολούρι (εκδόσεις Ψυχογιός)

Δύσκολα θα βρεις στη λίστα πιο ταιριαστό ανάγνωσμα για τα Χριστούγεννα αφού το βιβλίο της Μπολούρι σε βάζει κατευθείαν σε γιορτινό κλίμα από τον τίτλο του και μόνο. Από τις feelgood εκπλήξεις των τελευταίων ημερών το Driving home for Christmas είναι βέβαιο ότι θα σου κρατήσει ιδανική συντροφιά, θυμίζοντάς σου όλους τους λόγους που αγαπάς τα Χριστούγεννα αλλά και τις μαζώξεις που διοργανώνονται αυτή την περίοδο σε όλο τον κόσμο. Ευχάριστο, έξυπνο μα διόλου εξυπνακίστικό είναι βέβαιο ότι θα κεντρίσει το αναγνωστικό σου ενδιαφέρον καθώς μιλά θαρρετά για τις μακροχρόνιες σχέσεις κι όλα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που αγαπιούνται και συμβιώνουν, βάζοντας το μαζί λίγο πάνω από το εγώ τους.

Περίληψη εδώ 

Maniac του Μπενχαμίν Λαμπατούτ (εκδόσεις Δώμα)

Από τη διανοητική φρενίτιδα της Ευρώπης του Μεσοπολέμου μέχρι το Πρόγραμμα Μανχάταν, και από το ψυχροπολεμικό δόγμα της Αμοιβαία Εξασφαλισμένης Καταστροφής έως την αναμέτρηση του Νοτιοκορεάτη γκραν μαιτρ Λη Σεντόλ με την τεχνητή νοημοσύνη του AlphaGo, το MANIAC μιλά για τους εφιάλτες που γεννήθηκαν μέσα από τα τρελά όνειρα της λογικής, διηγούμενο την ιστορία της νέας θεότητας που έπλασε ο άνθρωπος, και η οποία σήμερα απειλεί να τον αντικαταστήσει. Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας με τις λίστες των καλύτερων βιβλίων της χρονιάς, στις οποίες ποντάρουμε τα λεφτά μας ότι θα βρεθεί και το Maniac και μάλιστα σε πολύ ψηλές θέσεις. Ο Λαμπατούτ μπλέκει με αριστοτεχνικό τρόπο την επιστήμη με την μυθοπλασία και πετυχαίνει έναν αφηγηματικό άθλο με το Maniac που είναι βέβαιο ότι θα μνημονεύεται τα κατοπινά χρόνια σαν ένα θαυμαστό δείγμα της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που εκπροσωπεί επάξια ο συγγραφέας.

Περίληψη εδώ

Αγριότοπος του Robert Penn Warren (εκδόσεις Πόλις)

Ο Robert Penn Warren θεωρείται δικαίως ένας γίγαντας της αμερικανικής πεζογραφίας και ο Αγριότοπος είναι ένα χαρακτηριστικό μυθιστορηματικό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει το σπουδαίο ταλέντο του. O Warren αφηγείται την συγκλονιστική ιστορία του Άνταμ Ρόζεντσβαΐγκ και βουτά στην αγριότητα του αμερικανικού εμφυλίου φέρνοντας τον πρωταγωνιστικό του ήρωα αντιμέτωπο με τη βαρβαρότητα του πολέμου σε ένα σκοτεινό αριστούργημα, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σου. Με αφηγηματική μαεστρία και ιδιοφυή λεπτότητα ο Warren θίγει τα ζητήματα ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων που ταλάνιζαν κοινωνικά τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, μέσα από εξαιρετικά στοχευμένες περιγραφές και μια ρέουσα γραφή που ακουμπά τα όρια της ποίησης.

Περίληψη εδώ 

Η Κλάρα διαβάζει Προυστ του Στεφάν Καρλιέ (εκδόσεις Ίκαρος)

Ένας ύμνος στη λογοτεχνία και στο πώς μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες. Ένα υπέροχο μυθιστόρημα που θα πείσει σίγουρα πολλούς να ανακαλύψουν «απρόσιτα» βιβλία και, πάνω απ’ όλα, μια ιστορία χειραφέτησης απ’ την πραγματικότητα που μας παρουσιάζεται ως δεδομένη και την οποία συχνά αποφεύγουμε να αμφισβητήσουμε. Από τα πιο ευχάριστα βιβλία που πέσανε στα χέρια μας τελευταία, το μυθιστόρημα του Καρλιέ είναι σίγουρο ότι θα φορέσει ένα φυσικό και γλυκύτατο χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Με απλό, σχεδόν προφορικό λόγο ο συγγραφέας δημιουργεί μια ζεστή ιστορία από την οποία ανακύπτει η ψυχοθεραπευτική δράση της ανάγνωσης ακολουθώντας την πορεία της Κλάρας, που εντρυφά στο έργο του Προυστ, νικώντας τις δήθεν προκαταλήψεις περί «δύσκολων» βιβλίων και αναγνωσμάτων. Αισιόδοξο, συγκινητικό και βαθιά ρομαντικό το βιβλίο του Καρλιέ σε αγκαλιάζει σαν τρυφερό χάδι, σε μια καθημερινότητα που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και κάνει τη λογοτεχνία περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Περίληψη εδώ 

Το Δέντρο του Χορού της Hargrave Kiran Millwood (εκδόσεις Πατάκης)

Το Δέντρο του χορού, βασισµένο σε πραγµατικά περιστατικά, είναι ένα µυθιστόρηµα για τις δαιδαλώδεις διαδροµές σκοτεινών οικογενειακών µυστικών, για την απαγορευµένη αγάπη, µια ιστορία γυναικών που εξωθούνται στα άκρα, σε µια εποχή δεισιδαιµονίας, υστερίας και µεγάλων αλλαγών. Καλό είναι να σημειώσεις το όνομα της Hargrave Kiran Millwood καθώς η 32χρονη συγγραφέας είναι το next best thing της αγγλικής λογοτεχνίας όπως επιβεβαιώνει κι η απολαυστική ανάγνωση του Δέντρου του Χορού. Μέσα από μια έξοχη αφήγηση η συγγραφέας βάζει στο μικροσκόπιό της τα θέματα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας, παραδίδοντας ένα τουλάχιστον συναρπαστικό έργο που θα απασχολήσει τις βιβλιοφιλικές συζητήσεις σου, αφού θα το διαβάσεις μονομιάς, και σ’ το υπογράφουμε μετά βεβαιότητος.

Περίληψη εδώ 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v