Βιβλία που θα μας συντροφέψουν τον Νοέμβρη

Η βιβλιοθήκη μας ζήτησε να ενισχύσουμε τα ράφια της με τις καλύτερες πρόσφατες κυκλοφορίες κι εμείς φυσικά δεν μπορούσαμε να της χαλάσουμε χατίρι.

Βιβλία που θα μας συντροφέψουν τον Νοέμβρη

O Οκτώβριος μάς αποχαιρέτησε με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 15 χρόνων κι ο Νοέμβριος συνοδεύει τις ελπίδες όλων μας για να χειμωνιάσει ο καιρός και να χουχουλιάσουμε κι εμείς σαν άνθρωποι. Μαζί με το χουχούλιασμα πάει πακέτο φυσικά και τα κοινόχρηστα για θέρμανση  κι ένα καλό βιβλίο κι επίτρεψέ μας να σου πούμε ότι σε αυτό το θέμα έχουμε πολύ καλά νέα. Βλέπεις, η πρόσφατη βιβλιογραφία έχει πολλούς κι ενδιαφέροντες τίτλους που θα σε συναρπάσουν, για αυτό και σου ετοιμάσαμε πρόχειρη λίστα, για να μην ψάχνεσαι τελευταία στιγμή τι να διαλέξεις στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου.

Τύχη του Joseph Conrad (εκδόσεις Gutenberg)        

              

Η Τύχη είναι το βιβλίο που έκανε διάσημο τον Joseph Conrad αφού σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία όταν πρωτο-κυκλοφόρησε. Εδώ συναντάμε την αφηγηματική και λεξιπλαστική δεινότητα του Κόνραντ ο οποίος εμπνέει κι εμπνέεται από μια ερωτική ιστορία που σημάδεψε την παγκόσμια λογοτεχνία. Ο σπουδαίος συγγραφέας στοχαστικός κι ευφυής ως ήταν προσεγγίζει με μια αξιοπρόσεκτη για την εποχή (βρισκόμαστε στο πολύ μακρινό 1914) φεμινιστική σκοπιά, δίνοντας στην Φλόρα -τη μία εκ των δύο βασικών ηρώων- τα ηνία αυτής της σχέσης, παρότι είναι εκείνη που υφίσταται τόσο τα δεινά της πατριαρχίας αλλά και της δυτικής καπιταλιστικής κοινωνίας που βλέπει τη γυναίκα ως έπαθλο και κατά συνέπεια προϊόν.

Μέσα από μια ιστορία αγάπης κι έρωτα ο αναγνώστης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα και περίσσιο το ενδιαφέρον την πορεία προς την ουσιαστική ενηλικίωση δύο ανθρώπων που σαν αντίρροπες δυνάμεις έλκονται μα δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Η πένα του Conrad δεν χρήζει φυσικά κριτικής όμως στην Τύχη καταφέρνει να ενθουσιάσει ακόμη κι εκείνους που δεν συγκαταλέγονται στους θαυμαστές του έργου του. Πρωτοποριακή, ζωογόνα, εμβληματική και διορατική η Τύχη είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα που θα έχεις την τύχη να διαβάσεις στην αναγνωστική ζωή σου.

Περίληψη εδώ 

Το Λονδίνο στις Φλόγες του Antony Quinn (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Το Λονδίνο στις φλόγες είναι ένα μυθιστόρημα για το τέλος της δεκαετίας του 1970 και το τέλος μιας εποχής. Μιλάει για μια χώρα διχασμένη, μια κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μια πόλη που τρέμει για το μέλλον της και μια κοινωνία όπου βασιλεύει η καχυποψία. Ένα μυθιστόρημα αστείο και ζοφερό, βίαιο αλλά και ρομαντικό, και τρομακτικά επίκαιρο. Το βιβλίο του Quinn είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστυνομικά μυθιστορήματα που διαβάσαμε το τελευταίο διάστημα, κερδίζοντάς μας από την πρώτη κιόλας σελίδα του. Μέσα από μια στιβαρή αφήγηση ο συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει την εποχή του, τόσο χαρακτηριστικά, λες και βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου.

Οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες μοιάζουν τόσο ανθρώπινοι που ξεχνάς πως πρόκειται για επινοημένους ήρωες, ενώ ακολουθείς την σχεδόν ντελιριακή αποτύπωση της Αγγλίας των 70s. Mέσα σε ξέφρενους ρυθμούς ο αναγνώστης δεν έχει παρά να βγάλει το καπέλο του στον Quinn που σκιαγραφεί εξαιρετικά την εποχή στην οποία διαδραματίζεται το βιβλίο του.

Περίληψη εδώ 

Όταν έρχονται οι ξένοι του Ίβαρ Λέον Mένγκερ (εκδόσεις Ψυχογιός)

«Οι ξένοι θα έρθουν με έναν σκοπό: να ξεκληρίσουν ολόκληρη την οικογένεια. Γι’ αυτό ο πατέρας έχει σκάψει ένα μυστικό καταφύγιο. Εκεί μέσα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς. Ακόμα…» Αυτή είναι η τελευταία πρόταση της περίληψης που μπορείς να διαβάσεις στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του Μένγκερ ο οποίος έχει μια σημαντική προϋπηρεσία ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Όσο προχωράει η πλοκή του βιβλίου τόσο πιο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις την «προϋπηρεσία» του αφού οι ρυθμοί του βιβλίου μοιάζουν αντίστοιχη ενός δυνατού αστυνομικού θρίλερ, από εκείνα που κόβουν την ανάσα. Μέσα από μια μετρημένη αφήγηση ο συγγραφέας σωστά επενδύει στους χαρακτήρες καθώς αυτοί είναι που ξεχωρίζουν στο «Όταν έρχονται οι ξένοι». Μέσα από μια σειρά από αναγνωστικά cliffhangers o Μένγκερ κρατά μια μεγάλη ανατροπή που θα σε συναρπάσει, ενώ από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου ποντάρει στον διαρκή ανθρώπινο φόβο του ξένου κι ανοίκειου, και πολύ καλά κάνει, αφού καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Περίληψη εδώ 

Ο νεαρός Μάνγκο του Douglas Stuart (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ένα page-turner αλλά και λογοτεχνικός θρίαμβος· μια ζωντανή απεικόνιση της ζωής της εργατικής τάξης και μια βαθιά συγκινητική και άκρως αγωνιώδης ιστορία της επικίνδυνης πρώτης αγάπης δυο νεαρών αντρών: του Μάνγκο και του Τζέιμς. Μετά τον εκδοτικό θρίαμβο του Σάγκι Μπέιν, που βραβεύθηκε με το Βοοker περιμέναμε πώς και πώς είναι η αλήθεια, το επόμενο λογοτεχνικό βήμα του Douglas Stuart Που σκαρφάλωσε με άνεση στην κορυφή της λίστας των σημαντικότερων συγγραφέων της γενιάς του παγκοσμίως.

Με τον Νεαρό Μάνγκο ο Stuart υπογράφει ακόμη ένα αριστουργηματικό βιβλίο με queer επιρροές, λεπτό χιούμορ κι αφηγηματική δεινότητα που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταλέντο. Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα πολύ δυνατό και συγκινητικό μυθιστόρημα με φόντο τη θατσερική Γλασκόβη, από όπου ωστόσο αναδύεται ελπίδα μέσα από μια ερωτική ιστορία που νικά τις προκαταλήψεις και αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη.

Περίληψη εδώ 

Eπιβάτης 23 του Sebastian Fitzek (εκδόσεις Διόπτρα)

Το νέο πόνημα του Fitzek που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα έρχεται απλά να επιβεβαιώσει γιατί ο Γερμανός είναι ο σημαντικότερος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ της εποχής του. Στον Επιβάτη 23 αποφασίζει να μεταφέρει την πλοκή του σε ένα κρουαζιερόπλοιο που ταξιδεύει στην ανοιχτή θάλασσα, και εκ του αποτελέσματος πολύ καλά κάνει αφού η επιλογή του δίνει χώρο να χτίσει μαεστρικά ως συνήθως το λογοτεχνικό του σύμπαν. Εκεί δεν χωρούν παρά ιδιοφυής γραφή, καλογραμμένοι χαρακτήρες, ένταση, αγωνία και ανατροπές επί ανατροπών που όσο εξοικειωμένος κι αν είσαι με τον Fitzek πάντοτε καταφέρνουν να σε εκπλήξουν.

Ο Επιβάτης 23 δεν θα μείνει για πολύ στην ντάνα με τα αδιάβαστα βιβλία σου, αφού μόλις διαβάσεις τις πρώτες σελίδες είναι βέβαιο ότι δεν θα θες να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του.

Περίληψη εδώ

Μαθήματα του Ίαν ΜακΓιούαν (εκδόσεις Πατάκη)

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τα Μαθήματα είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα όταν καταρτίζουμε τις πολυαγαπημένες μας λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς. Εδώ ο ΜακΓιούαν μεγαλουργεί για άλλη μια φορά, παραδίδοντας μας ίσως το σημαντικότερο βιβλίο που έγραψε εδώ κι αρκετά χρόνια. Ο συγγραφέας βάζει τους ήρωες του να αναμετρηθούν με σημαντικές στιγμές της ιστορίας, αποφεύγοντας κάθε είδος διδακτισμού κι ευχολογίων. Αντίθετα μέσα από ένα στοχαστικό και βαθιά φιλοσοφημένο ύφος μας χαρίζει κάποιες αφοπλιστικές διαπιστώσεις για την ανθρώπινη φύση. Οι ήρωες του μάχονται όπως όλοι μας με τον χρόνο κι ο ΜακΓιούαν μοιάζει ιδανικός αφηγητής για να περιγράψει όσα δεινά μα κι ευχάριστα αφήνει πίσω του, παραδίδοντας ένα μάθημα που θα συνοδεύει τις σκέψεις μας καιρό.

Περίληψη εδώ 

Η πύλη του ταξιδιού χωρίς επιστροφή του David Diop (εκδόσεις Πόλις)

Μυθιστόρημα περιπετειώδες, ευαίσθητο, συμβολικό και ποιητικό, με κύκλους αφηγήσεων που ανοίγουν και κλείνουν εγκλωβίζοντας όνειρα και επιθυμίες, αποτυχίες και απογοητεύσεις, μια ελεγεία για τον τραγικό έρωτα του Αντανσόν και της Μαράμ, αυτού του ζευγαριού με τη μοίρα του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Η Ιστορία είναι παρούσα εδώ, το ίδιο και ο μύθος. Βέβαια, «ο μύθος και η ιστορία, εξ ορισμού, δεν σμίγουν ποτέ ολότελα, γιατί ανάμεσά τους μένει πάντα ένα κενό, ορατό ή αδιόρατο, που υπήρξε όμως από παλιά ο γόνιμος και παραγωγικός χώρος της λογοτεχνίας». Ο Diop μας αναγκάζει να υποκλιθούμε για άλλη μια φορά στο ταλέντο του (τσέκαρε οπωσδήποτε και το Νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα από τις εκδόσεις Πόλις) αφού φέρνει εις πέρας έναν λογοτεχνικό άθλο.

Μέσα από κυκλικές αφηγήσεις, καταφέρνει να σε ταξιδέψει  κατά μήκος της Αφρικής μέσα από ένα οδοιπορικό γεύσεων και μυρωδιών, μιας άγριας, άγνωστης στους περισσότερους μα ερωτεύσιμης ηπείρου. Μαζί μας συνταξιδιώτες οι ήρωες του βιβλίου κι οι στιγμές τους που περνούν σε αυτό που καλούμε λογοτεχνική αθανασία, χάρη στην ευφυή πένα του Diop που σαν άλλος μαέστρος μάς βοηθά να ξετυλίξουμε το περίπλοκο κουβάρι που σκαρφίστηκε σε τούτο εδώ το γλυκόπικρο μα και υπέροχο βιβλίο.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v